Post | juni 2023 | Organisatie in beeld | 2 min lezen

“We gaan altijd op zoek naar een goede match”

Handjehelpen brengt al ruim 40 jaar hulpvragers en vrijwilligers/stagiairs uit de eigen buurt met elkaar in contact. Dat doet ze in 17 gemeenten in de provincie Utrecht en Amsterdam, waaronder ook Weesp en Driemond. De hulpvragers zijn veelal kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra zorg en aandacht vraagt. Natascha Dhondt, regiocoördinator van Handjehelpen, vertelt wat een maatje voor iemand kan betekenen.


Een steuntje in de rug

Natascha Dhondt werkt sinds 2015 bij Handjehelpen. Als regiocoördinator is zij verantwoordelijk voor het maken van koppelingen tussen hulpvragers en vrijwilligers/stagiairs in de plaatsen Weesp en Driemond. Natascha vertelt: “We geven mensen van alle leeftijden een steuntje in de rug. De meeste van onze hulpvragers hebben een bepaalde beperking. Dat kan van alles zijn: van lichamelijk en verstandelijk tot psychisch en zintuiglijk - of een combinatie hiervan. We bieden hulp in de thuissituatie. De hulp die wij bieden kan praktisch zijn, maar de nadruk ligt vooral op het sociale contact. Denk hierbij aan samen een boodschapje doen, een praatje maken, wandelen of iemand motiveren een activiteit te ondernemen. We zijn er ook voor mantelzorgers: die hebben als Handjehelpen langskomt even de handen vrij of hebben soms zelf behoefte aan een maatje.”


Iedere koppeling is maatwerk

Als je vrijwilliger wordt bij Handjehelpen, word je gekoppeld aan een vaste hulpvrager, die je regelmatig thuis bezoekt. Het vrijwilligerswerk is gericht op contact voor een langere periode. Je krijgt hierbij ondersteuning en begeleiding van je eigen regiocoördinator.

Het is niet zo dat je zomaar een maatje krijgt toegewezen. Natascha: “Iedere koppeling is maatwerk. We gaan echt op zoek naar een goede match. Hierbij kijken we niet alleen naar de wensen van de hulpvrager, maar ook naar die van de vrijwilliger.”


Vrijwilligerswerk geeft voldoening

Hulpvragers van Handjehelpen geven aan dat dankzij een maatje hun leven fijner is, dat ze méér contacten hebben en beter in hun vel zitten. Maar ook vrijwilligers halen veel voldoening uit het contact. “De dankbaarheid die je als vrijwilliger krijgt is het mooiste resultaat van de hulp die je biedt”, aldus Natascha. Vrijwilligers geven aan dat ze het gevoel hebben echt iets goeds te doen, dat ze nieuwe dingen leren en meer plezier hebben. Natascha: “Er zit echt een wederkerigheid in het maatjescontact. Vrijwilligerswerk doe je niet alleen voor een ander, zelf leer je er ook veel van.” Om vrijwilligers te helpen nog meer uit hun vrijwilligerswerk te halen, kunnen ze bij Handjehelpen verschillende trainingen volgen.


Aansluiten bij de ander

Kan iedereen dan zomaar vrijwilliger worden? Natascha: “Je hebt geen specifieke ervaring nodig om vrijwilligerswerk te kunnen doen. Het is wel belangrijk dat je een beetje initiatiefrijk bent en dat je niet direct opgeeft; het kost soms tijd om een band met elkaar op te bouwen. Verder is het belangrijk dat je een open blik hebt, zodat je kunt aansluiten bij de ander.”


Help een buurtgenoot

Wil jij je inzetten voor een ander? Een buurtgenoot kan jouw hulp goed gebruiken! Handjehelpen heeft regelmatig hulpvragen uit Weesp en Driemond. Bijvoorbeeld van een oudere dame, die iemand zoekt om samen spelletjes te spelen, te praten en om haar te helpen met de zware boodschappentas. Of van een jongen van tien met autisme die houdt van voetballen, schaken en lego en wil dit graag samen met iemand doen. Spreekt dit jou aan? Neem vrijblijvend contact op met Natascha: [email protected] 06-14 57 60 39.


Bekijk alle hulpvragen op www.handjehelpen.nl/vrijwilligerswerk-weesp

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Samen oplopen

Samen Oplopen nu ook in de BEL-gemeenten

| Organisatie in beeld
Samen Oplopen geeft brede steun aan gezinnen en jongeren. Vrijwilligers die hun leven in balans hebben worden ...
Lees meer
Coördinatoren Marjo Overbeeke (links) en Miek van der Staak (rechts)

Wintersoep - het initiatief waar je warm van wordt!

| Organisatie in beeld
De Vrijwilligerscentrale presenteert:

Ruim 200 liter soep, 20 vrijwilligers en een hoop vrijgevigheid ...
Lees meer
Bewoners van Happy Home Eemnes

De Vrijwilligerscentrale presenteert: Happy Home Eemnes

| Organisatie in beeld
Ertoe doen als maatje, doet wat met je!

Happy Home staat als een huis, de 16 bewoners wonen al bijna 8 ...
Lees meer