Post | January 2020 | Nieuws | 2 min lezen

Afscheid Jacqueline van Rossum: workshop 'Vrijwilligers werven in 2020'

Op dinsdag 21 januari nam coördinator Jacqueline van Rossum na 26 jaar afscheid van de Versa Vrijwilligerscentrale. Zij luidde haar pensioen in met het organiseren van 3 inspiratiesessies in de Tinfabriek in Naarden. Ruim 50 samenwerkingspartners waren aanwezig.


De oh's en ah's waren niet van de lucht bij binnenkomst in deze bijzondere locatie. In de hoge ruimtes bevonden zich, behalve de bijzondere ontvangst- en vergaderruimtes, oude en nieuwe auto's van een bekend merk (dat we hier niet zullen noemen...).


Inspiratiesessies

Jacqueline wilde de bezoekers een programma aanbieden waar zij écht iets aan hebben. Daarom was het thema van de middag 'Vrijwilligers werven anno 2020'. Immers, het aantrekken en behouden van vrijwilligers is voor de meesten van ons geen eenvoudige opgave.

Bij binnenkomst konden de deelnemers zich aanmelden voor 2 rondes van een half uur. De sessies werden verzorgd door Splinter Dreesmann van websitebouwer Deedmob, fotograaf Brian Elings van The True Light en Marjon Woudstra, coördinator van de Vrijwilligerscentrale Blaricum, Eemnes en Laren (BEL).


Tekst, beeld en website

Hoe schrijf je een wervende vacaturetekst, inclusief pakkende kop? Daarover ging de workshop van Marjon. Belangrijke boodschap was dat je je als organisatie verplaatst in je - potentiële - vrijwilliger en stilstaat bij wat de functie voor hem of haar leuk maakt. De creativiteit van de deelnemers werd geprikkeld toen zij in groepjes aan de slag gingen met het bedenken van pakkende kopteksten.

Een goede vacaturetekst op de website is natuurlijk belangrijk voor het werven van nieuwe vrijwilligers. Maar een minstens zo grote rol speelt een 'perfect plaatje'. Over de ins en outs daarvan hoorden deelnemers alles van Brian. Wat moet je wél (zo veel mogelijk echte mensen) of juist niet (geposeerde foto's) doen?

En Splinter nam zijn bezoekers mee in de wereld van de website. Hoe plaats je op de site een vacature, hoe maak je persoonlijk profiel aan en hoe voeg je een foto of ander beeldmateriaal toe?


Afscheid

Na de inspiratiesessies was het tijd voor het officiële afscheid. Jaap Vlaanderen van de Stichting Goois Natuurreservaat haalde herinneringen op aan de lange periode dat hij en Jacqueline hebben samengewerkt. Collega's Pietje Vlot en Susan Bakker van de Versa Vrijwilligerscentrale spraken Jacqueline toe en overhandigden o.a. een 'groen' cadeau: een gieter met handtekeningen van alle bezoekers en véél zaadjes voor haar moestuin.

Tijdens de ontspannen en gezellige borrel werden netwerkcontacten aangehaald, of gelegd. Rond 19 uur verlieten de laatste gasten de Tinfabriek.


Deel blogpost