Post | oktober 2020 | Nieuws | 2 min lezen

Fotografe Sanne Derks toont vrijwilligerswerk in crisistijd

Sanne Derks; fotografie; Museum Hilversum, corona

Ze kiest als documentair fotograaf altijd sociale onderwerpen. In opdracht van Stichting de Zilveren Camera en Museum Hilversum maakte ze de serie Vrijwilligers, De Vergeten Helden van de Pandemie’, voor de expositie ‘De Achterkant van Hilversum’.


Sanne Derks: “Toen de coronacrisis uitbrak in het voorjaar, had Mark Rutte het steeds over ‘alleen samen kunnen we het doen’. Normaal werk ik veel in het buitenland, maar dat was natuurlijk allemaal stilgevallen. Ik zat alleen thuis en voelde me ook écht alleen. Toen vroeg ik me af wie die mensen zijn die in zo’n lastige periode iets voor een ander doen.”  


Groepstentoonstelling

Toen Stichting Zilveren Camera een oproep plaatste, diende Sanne een voorstel in over hoe vrijwilligerswerk in de regio een brug slaat tussen verschillende culturen, generaties en klassen. Uit meer dan veertig aanvragen werden drie fotografen gekozen. “Gezamenlijk schetsen Jill Nooteboom, Erik Borst en ik in de tentoonstelling een veelzijdig beeld van de crisis en de impact hiervan op Hilversum en haar inwoners.”


Hulp van de Vrijwilligerscentrale

“Ik wilde de diversiteit aan vrijwilligersinitiatieven in de regio laten zien en ook hoe vrijwilligers verbindingen aangaan die klassen, generaties en culturen overstijgen. De vrijwilligerswereld was totaal onbekend voor mij; daarom zocht ik contact met de Versa Vrijwilligerscentrale. Dankzij hun connecties werd ik geïntroduceerd bij verschillende initiatieven zoals Sherpa en Stichting Present.”


Nieuwe wereld

Een nieuwe wereld ging open voor Sanne. “Er bleek een megagrote ‘vrijwilligersindustrie’ te zijn, met mensen die zich achter de schermen onbezoldigd inzetten voor een ander. Het zijn niet alleen grote organisaties maar ook kleine initiatieven, zoals de potjes met liefde van Katinka. Geweldig was het om mee op pad te gaan; met clowns naar de bewoners van Sherpa of naar een scootmobielvierdaagse georganiseerd door sportcoach Ingmar Koolbrink.”


Forgotten heroes (de Voedselbank), t/m 8 november te zien in Museum Hilversum


Uiteindelijk zijn er twaalf initiatieven in beeld gebracht, in een serie van vijftien foto’s. De officiële opening zou begin oktober zijn, maar werd vanwege de coronacrisis afgeblazen. Sanne besluit: “Mensen kunnen de tentoonstelling nog t/m 8 november bezoeken. Ik ben heel blij en trots dat ik eraan heb mogen bijdragen!”


Prijzen

Vorig jaar won Sanne Derks de derde prijs voor de Zilveren Camera in de categorie internationaal documentair met een serie over Cuba’s drinkwater. Begin oktober dit jaar kreeg ze de EAW National Geographic Award. Meer zien van deze sociaal betrokken fotografe? Kijk op www.sannederks.com

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Live buitenconcert Johanneshove | NieuwsBijzonder live(buiten)concert BevrijdingsdagLees meer
Overweldigend aantal reacties! | NieuwsSherpa-cliënten zijn blij met (knutsel)spullenLees meer
Wil je anderen helpen tijdens deze corona crisis? En heb je wat financiële ondersteuning nodig? | NieuwsFinanciële ondersteuning tijdens corona crisis aanvragen voor kwetsbare mensen.Lees meer