Marjan Ockeloen, directeur Stichting Maatjesproject, nam op de dag van de vrijwilliger de prijs voor Vrijwilligersorganisatie van het jaar 2022 in ontvangst in Museum Hilversum.
Marjan Ockeloen, directeur Stichting Maatjesproject, nam op de dag van de vrijwilliger de prijs voor Vrijwilligersorganisatie van het jaar 2022 in ontvangst in Museum Hilversum. Deze prijs bestaat uit een beeldje van een hart en een geldbedrag van 500 euro.
Versa vrijwilligerscentrale Hilversum organiseert ieder jaar de verkiezing voor vrijwilliger en vrijwilligersorganisatie van het jaar. De jury vindt dat dit jaar de Stichting Maatjesproject ‘met kop en schouders boven de andere projecten uitsteekt’. Met name de vaste groep vrijwilligers die op regelmatige basis een groep hulpvragers begeleidt in een van de zes groepsactiviteiten, krijgt de roem dit jaar.
Ockeloen: “We doneren het geldbedrag dan ook aan de vaste vrijwilligers van onze groepsactiviteiten. En we dragen de prijs aan hen op. Zij kunnen zelf een bestemming geven aan het geldbedrag. Dat laten we helemaal aan hen over. Ze kunnen er gezamenlijk met de vrijwilligers iets mee doen, maar ze kunnen het ook besteden aan de groepsactiviteiten. Dat is helemaal aan hen.”
Ze zijn het kloppend hart van de organisatie
Stichting Maatjesproject heeft het doel om mensen die door sociale, lichamelijke of psychische problemen in een isolement zijn geraakt, met vrijwilligers in contact te brengen. De jury ligt toe: “Het is goed dat eenzaamheid onder ouderen wordt aangepakt. Eenzaamheid is een bijzonder groot probleem dat speelt onder veel verschillende bevolkingsgroepen.”
Daarnaast vermeldt het juryrapport dat de stichting de eerste plek verdient omdat het een laagdrempelige en breed maatschappelijke organisatie is, waarbij het aanbod zeer divers is. En de jury is zeer te spreken over het feit dat Stichting Maatjesproject de maatjes, of vrijwilligers, niet alleen vindt, maar ze ook aanstuurt en aan zich verbindt. Ze zijn het kloppend hart van de organisatie en de meesten zijn jarenlang verbonden aan de stichting. De langstzittende vrijwilliger is al vijftien jaar werkzaam voor Stichting Maatjesproject.
Bij Stichting Maatjesproject in Hilversum zijn zes groepen die groepsactiviteiten organiseren, waarvan sommige wekelijks, andere tweewekelijks en weer andere maandelijks worden gehouden. Zo zijn er de kook- en eetclub, de wandelclub, de taal- en sociaalgroep, de creativiteitsclub, de koffie-inloop en de fietsclub. De taal- en sociaalgroep bijvoorbeeld, is elke week. Er zijn drie vrijwilligers die ervoor zorgen dat deze groep elke week door kan gaan. En zo zijn er voor alle zes de groepsactiveiten in totaal veertien vaste vrijwilligers die voor de organisatie van de groepen zorgen. Zonder deze vrijwilligers zouden deze groepen niet kunnen bestaan.
Ockeloen vindt het heel bijzonder om met Stichting Maatjesproject uitgekozen te worden door de mensen die aan de jury deelnemen. De juryleden zijn dit jaar Arienne de Boer - voorzitter van Rotary Hilversum, Allard Bentvelsen - Hilversummers.nl, José Borkes - winnaar vrijwilligersorganisatie 2021 en Joël van Loon - jonge vrijwilliger Hilversum.
Ratatouille
Wat Ockeloen ook wil benoemen zijn de etentjes voor mensen in de wijk de noemer Ratatouille, georganiseerd door het Goois Verband. Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende zorg-, onderwijs- en welzijnsorganisaties waaronder Philadelphia, Mee nl, De Kleine Prins, Leger des Heils, Stichting Present en Amerpoort.
Het idee van Ratatouille is om door heel Hilversum wijkgericht etentjes te organiseren, waar mensen uit die wijk naartoe kunnen gaan zodat ze met elkaar kunnen eten en in contact komen en zo de mensen in de buurt beter leren kennen. Er wordt wekelijks met elkaar gegeten in de verschillende buurten in Hilversum. ‘t Spintje doet hier onder andere aan mee, Wijkcentrum Lopes Dias, Sint Joseph, Leger des Heils, en Stichting Maatjesproject zelf ook.
‘Dat er nu zelfs wachtlijsten ontstaan, geeft wel aan dat het heel succesvol is’
Inmiddels lopen de Ratatouille-etentjes zo goed, dat er wachtlijsten zijn. Elke organisatie die meedoet, organiseert eens per maand een etentje, zodat het in ieder geval elke week wel ergens is. “Het leuke is ook dat mensen, na een keer te zijn geweest, elkaar gaan meenemen, een buurvrouw of een buurman”, aldus Ockeloen. “En dat er kruisbestuiving ontstaat. Zo komen de mensen van Lopes Dias naar Sint Joseph en vice versa. Vanaf januari kost het deelnemen hieraan vijf euro en daarvoor krijg je een eenvoudig drie-gangenmenu, bereid door vrijwilligers die elke organisatie zelf werft. Die zijn altijd heel enthousiast en dat is super leuk. Dat er nu zelfs wachtlijsten ontstaan, geeft wel aan dat het heel succesvol is.”
Speciaal voor de kerst organiseren ze bij Lopes Dias een Kerst-Ratatouille. Honderd mensen kunnen hieraan meedoen. Vrijwilligers koken een zes-gangenkerstmenu, zodat de mensen echt worden verwend. “Daarvoor hebben we zelfs een sponsor. De Rotary betaalt alle kosten en ze komen ook helpen in de keuken en in de bediening. Dat het zo eenvoudig is om mensen te verbinden, dat willen we graag laten zien. Daar gaat het om.”
Hulpvragers
Naast de groepsactiviteiten zijn er bij Stichting Maatjesproject ook de eén op één activiteiten. Dat is eigenlijk de grootste groep. Een vrijwilliger, een maatje, gaat dan wekelijks naar iemand, een hulpvrager, thuis toe, om daar een sociale activiteit mee te doen. Zoals gewoon een kop koffie drinken en kletsen of even gaan wandelen en dat met een regelmaat. Hulpvragers komen bij Stichting Maatjesproject via allerlei organisaties die kunnen doorverwijzen, zoals maatschappelijk werk, via de huisarts of via Vluchtelingenwerk. Hulpvragers komen dan zelf of samen met een hulporganisatie bij Stichting Maatjesproject.
Gerelateerde blogposts
‘Ik zeg altijd: Egypte is mijn vaderland, Nederland mijn moederland’
| Hilversumse vrijwilligers aan het woord‘We hebben ook ontzettend veel lol met elkaar gemaakt’
| Hilversumse vrijwilligers aan het woordVrijwilligers King Arthur Groep halen er meer uit dan ze van tevoren hadden gedacht
| Hilversumse vrijwilligers aan het woordAl bij de voordeur van ‘t ...