Post | februari 2023 | Organisatie in beeld | 4 min lezen

‘Samen uit, samen genieten, samen thuis’

Door Nora Schenk
Vier het Leven

Stichting Vier het Leven begeleidt ouderen naar culturele uitjes om samen te genieten van een avond of middag uit. Regiocoördinator Esther Eggenkamp en locatiecoördinator Henriëtte Beckers vertellen wat Vier het Leven precies doet, waarom dit zo belangrijk is en waarom zij met zoveel liefde bij deze stichting betrokken zijn.

 

“Ik hoor vaak: ‘Goh wat leuk, dat wist ik niet’, als ik vertel over Vier het Leven. Veel mensen kennen de stichting niet, maar als ik uitleg wat we doen zijn ze meteen enthousiast.” Henriëtte Beckers is locatiecoördinator voor stichting Vier het Leven in Weesp, Muiden Muiderberg en Nederhorst. “Samen met mijn collega Martine van Lieshout maak ik de indeling. Dus op basis van de beschikbare plaatsen koppel ik de vrijwilligers aan gasten en uitjes. De grotere planning, dus onder andere welke uitjes er zijn, doet Esther.”


Esther Eggenkamp is regiocoördinator bij de stichting. “Ik zorg dat alle afspraken met theaters en andere culturele instellingen goed verlopen. En ik koop de plekken in.”


‘Een gezellig avondje uit’

Stichting Vier het Leven organiseert door heel Nederland compleet verzorgde sociaal-culturele activiteiten voor ouderen van 65 jaar en ouder. “Onze vrijwilligers halen de gast of gasten – maximaal drie per vrijwilliger – op en gaan samen met hen naar het theater, de film een concert of het museum,” legt Henriëtte uit. “En ze brengen de gast natuurlijk ook weer thuis. Het is dus samen uit, samen genieten en ook weer samen thuis.”


“De ouderen die zijn aangemeld bij Vier het Leven krijgen eens per drie maanden een programmaboekje,” vult Esther aan. “Daaruit kunnen ze uitjes kiezen die ze leuk vinden en daar geven ze zich voor op. Ze moeten daar gewoon voor betalen. Vervolgens koppelen wij ze aan vrijwilligers. Die halen de gast op met hun eigen auto en gaan zelf ook mee naar het uitje. Vrijwilligers hoeven daar niet voor te betalen. De vrijwilliger zorgt dat de gast zorgeloos van het uitje kan genieten.”


Henriëtte: “Mensen gaan echt een gezellig avondje of middagje uit en Vier het Leven regelt de kaartjes, het vervoer, de begeleiding en de consumpties. Dus de portemonnee van de gasten kan verder dicht blijven.”


Hou je van cultuur? Meld je aan!

Vier het Leven is voor ouderen van 65 jaar en ouder. “Maar het grootste deel van onze gasten is tegen de 80,” merkt Esther op. “Er is genoeg ruimte voor meer gasten, dus ouderen die graag uitjes met Vier het Leven willen doen mogen zich aanmelden. Dat kan via onze website, telefonisch of per mail. Alle informatie staat op www.4hetleven.nl.”


Henriëtte knikt instemmend en vult aan dat Vier het Leven ook op zoek is naar meer vrijwilligers. “Als je van cultuur houdt en het ook leuk vindt om met ouderen om te gaan, dan kun je je als vrijwilliger aanmelden op onze website. Wij nemen dan contact met je op. Vier het Leven is een landelijke stichting, maar bij vrijwilligers uit onze regio nemen Martine of ik altijd eerst contact op. We plannen dan een huisbezoek met de nieuwe vrijwilliger om kennis te maken en uit te leggen hoe het in z’n werk gaat.”


Dan steekt ze haar vinger in de lucht. “Oja! Je moet als vrijwilliger ook de beschikking hebben over een vijfdeursauto. Je neemt op een uitje namelijk maximaal drie gasten mee en die moeten allemaal in je auto passen.”


Dubbel plezier

Zelf gaat Henriëtte ook geregeld als vrijwilliger met uitjes van Vier het Leven mee. “Ik ga graag met oudere mensen om. Die hebben geen vernis, ze zijn puur. Ik ben een zorger en heb voor mijn pensioen ook altijd in de zorg gewerkt. Bovendien vind ik het leuk om te organiseren en hou ik van cultuur. Dus Vier het Leven past perfect bij mij.” Ze glimlacht breed.


“Het is heel dankbaar werk om voor Vier het Leven bezig te zijn. Want eigenlijk heb je dubbel plezier: je kunt zelf van een voorstelling genieten en de gasten die je meeneemt genieten er ook van.” Ze straalt. “Het is zo leuk, want de mensen kleden zich mooi aan, ze gaan een avondje uit en maken daar echt een feestje van. Daar kan ik van genieten hoor!”


‘Ik word er zelf ook vrolijk van’

Esther knikt trots. “Mensen zijn goedgehumeurd omdat ze uitgaan. Want dat is voor ouderen niet vanzelfsprekend. Sommige ouderen hebben niet veel mensen meer om zich heen en kunnen zich misschien zelfs eenzaam voelen. Om in hun eentje een cultureel uitje te ondernemen ziet niet elke oudere zitten. Omdat het niet gezellig is, fysiek niet lukt, of omdat het veel geregel is. Dus ze zijn enorm blij dat ze met Vier het Leven, samen met een vrijwilliger, toch op pad kunnen.”


Ook Esther gaat af en toe mee als vrijwilliger. “Het ophalen van de mensen vind ik al leuk. Dan doen de mensen de deur open in hun mooiste kleren en met een grote lach op hun gezicht. Daar word ik zelf ook vrolijk van.” Haar ogen twinkelen. “Wist je dat er in Soest een stelletje is dat elkaar via Vier het Leven heeft leren kennen? De vonk is achter in de auto overgeslagen. Ze zijn nu zelfs getrouwd! Geweldig toch?”

Deel blogpost