Post | oktober 2019 | Kennisbank voor Organisaties | 2 min lezen

Sherpa vrijwilligers coördinator Olga Fakkeldij deelt succesformule NLdoet

Sinds 2010 doet Sherpa mee met NLdoet. Afgelopen jaar heeft Sherpa met wel 60 klussen/activiteiten deelgenomen aan NLdoet. Deze klussen/activiteiten waren allen gevuld en bovendien ook nagenoeg allemaal gefinancierd door het Oranje Fonds. Zo’n kleine 300 vrijwilligers hebben zich afgelopen jaar ingezet tijdens NLdoet. Sherpa ziet NLdoet als een mooie laagdrempelige manier om potentiële individuele vrijwilligers kennis te laten maken met hun doelgroep. Daarnaast bieden extra handen de mogelijkheid om een keer een uitstapje te doen met cliënten buiten de instelling, iets wat zonder vrijwilligers onmogelijk is. Olga Fakkeldij en Francine Joosten zetten NLdoet uit binnen hun organisatie. We vroegen Olga of zij hun succesformule wilden delen aan de hand van 5 tips.

Tip 1) Wees op tijd met het bedenken van een activiteit /project eind november is bij ons de deadline. Alle onze woongroepen/huizen/dagbestedingsprojecten krijgen begin november een aanvraagformulier waarin we vragen om een klus of activiteit te bedenken. We vragen ook gelijk of er eigen budget is en wie het contact persoon is en die is tevens eigenaar van de klus.

We zetten alle klussen/activiteiten begin december op NLdoet.nl en doen dan ook tevens de aanvraag voor financiële bijdrage.

2) Bedenk een klus of activiteit dat aantrekkelijk is. Uitstapjes zijn in de regel makkelijk gevuld. Voor klussen is het wat lastiger werven. We maken van NLdoet altijd een feestje en proberen dat ook in onze wervingstekst voor een klus naar voren te brengen op NLdoet.nl. Vooral het koffie drinken of samen eten met cliënten zorgt voor een extra toevoeging aan de klus en creëert de kennismaking met de doelgroep. Houdt de klus en omschrijving ook simpel zodat duidelijk wordt wat men kan verwachten die dag. We maken voor sommige klussen die moeilijker te vullen zijn ook gebruik van facebook om extra te promoten.

3) Maak gebruik van je netwerk. We zetten in de aanmeldingsbrief aan onze collega’s ook de vraag of zij misschien nieuwe vrijwilligers/groepen kunnen werven via familie/vrienden of het bedrijf van hun partner. Daarnaast benaderen onze collega’s die het relatie beheer van bedrijven hebben of zij bij bedrijven willen navragen of zij willen deelnemen.

4) Geef een heldere uitgesplitste begroting bij de aanvraag voor financiële bijdrage dan maak je de meeste kans op een bijdrage van het Oranje Fonds.

5) Zorg ervoor dat je vrijwilligers overhoudt aan NLdoet. Wij sturen altijd ruim op tijd een draaiboek naar de deelnemers. We ontvangen ze met koffie en thee en zorgen ervoor dat de dag een feestje wordt. Na afloop krijgt iedereen een attentie gemaakt door onze doelgroep. Dit jaar was dit een handgemaakte fakkel. Ook sturen wij iedereen een paar dagen na NLdoet een mail met een evaluatieformulier van NLdoet. We vragen dan alle deelnemers of wij ze op mogen nemen in ons vrijwilligers bestand. We benaderen deze groep wanneer we extra handen kunnen gebruiken bij uitstapjes of feesten. We hebben zelfs vaste groepen die jaarlijks deelnemen als voorbeeld een senioren elftal. Van alle de NLdoet activiteiten wordt 15% gevuld door een terug kerende vaste groep vrijwilligers.