Post | januari 2023 | Vrijwilliger in beeld | 5 min lezen

Sociale contacten en iets willen doen voor een goed doel. Dat is wat veel vrijwilligers in de Terre des Hommeswinkel aan de Neuweg verbindt. Oud én jong

Door Laura Calis
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Sociale contacten en iets willen doen voor een goed doel. Dat is wat veel vrijwilligers in de Terre des Hommeswinkel aan de Neuweg verbindt. Oud én jong. 

Corrie den Hartog is vrijwilligerscoördinator bij de winkel van goededoelenorganisatie Terre des Hommes. Met zo’n 25 mensen runnen ze gezamenlijk deze winkel, die vier dagen per week open is. ”Als we er nog een paar mensen bij zouden hebben, kunnen we nog een dag open. Dat zou mooi zijn, want dan hebben we een dag extra om omzet te draaien en geld te verdienen voor Terre des Hommes.”  


Want dat is wel een van de redenen waarvoor Den Hartog de vrijwilligerscoördinatie voor haar rekening neemt: het goede doel Terre des Hommes. De missie van Terre des hommes is het strijden tegen kindermisbruik, seksuele uitbuiting, kinderhandel, kinderarbeid en bieden van noodhulp. Terre des Hommes voorkomt dat kinderen worden uitgebuit, haalt kinderen uit uitbuitingssituaties en zorgt ervoor dat deze kinderen zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen. Dat doen ze samen met familie, omgeving en andere organisaties. De winkels verkopen gedoneerde spullen en dragen zo bij aan de strijd tegen kindermisbruik. Elk half jaar kiest Terre des Hommes een ander project waarvoor er vervolgens geld wordt ingezameld. 


In Nederland zijn zo’n veertig winkels, waarvan 85 procent van de omzet naar het goede doel gaat. En dat is veel. Alleen de gemaakte kosten, zoals de huur van de panden, wordt van de omzet afgetrokken. Iedereen die in de winkels werkt, doet dit vrijwillig. Al het geld dat overblijft, gaat naar de projecten van Terre des Hommes. Nu is er veel aandacht voor het project tegen online seksueel misbruik van kinderen in de Filipijnen.  


Puzzelen

Om de winkel goed te laten draaien, maakt Den Hartog elke twee weken een rooster. Met de beschikbare vrijwillige medewerkers die ze kan inroosteren, kan de winkel nu van woensdag tot en met zaterdag open. Dat is elke keer een puzzel. Om diverse redenen zijn soms vrijwilligers langere tijd niet aanwezig wegens vakantie of ziekte bijvoorbeeld. “Maar in de regel kan ik de puzzel in overleg met invallers altijd wel oplossen”, vertelt zij. “Een shift duurt drieënhalf uur en je werkt altijd met drie personen tegelijkertijd. Eén in de winkel, één in de sorteerruimte achter, en een “vliegende keep. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met ieders wensen. Hier werken doe je vrijwillig maar niet vrijblijvend. Dus wanneer je bent ingeroosterd, moet je die shift ook draaien. Je kunt van tevoren natuurlijk doorgeven wanneer je wel en niet kunt komen werken, dan wordt er rekening mee gehouden en worden wensen zo veel mogelijk in het rooster verwerkt.”


Het is nog een wens voor Den Hartog om ook op dinsdag open te kunnen zijn. Met een paar extra handen erbij, zou dat al kunnen. Naast de extra winkelvrijwilligers, zoeken ze ook een nieuwe winkelcoördinator voor de Terre des Hommeswinkel. Een man of vrouw die oog heeft voor de verkoop en presentatie van mooie tweedehands spullen en een beetje de dagelijkse leiding op zich neemt. Ook vinden ze het fijn als diegene een echte verbinder is. “We hadden een heel fijne vrouw die dat deed, maar zij is helaas overleden. Ze woonde hier dichtbij dus ze liep regelmatig even binnen en om te kijken hoe het ging. Dat is ook waarnaar we nu op zoek zijn. Iemand die meerdere keren per week even langskomt in de winkel om de mensen aan te sturen, hun vragen te beantwoorden en om te kijken of het allemaal lekker loopt.”  


Winkelhart 

Een andere reden om voor de winkel te werken, is voor Den Hartog zelf ook het hebben van menselijke contacten. Zowel met de collega’s als met de klanten die de winkel bezoeken. Want naast de coördinatie, staat ze zelf ook graag in de winkel. “Dan gaat mijn winkelhart weer helemaal open. Ik heb vroeger ook een winkel gehad en dat warme gevoel komt hier weer helemaal terug”, vertelt Den Hartog. 


Inmiddels heeft de winkel een vaste klantenkring opgebouwd. En zijn er mensen die wekelijks even langskomen. Sommigen zelfs dagelijks. Echte snuffelaars. Hoewel het in het begin, de winkel startte in 2008, nog heel rustig in de winkel was, kunnen ze wel zeggen dat het bezoekersaantal een enorme vlucht heeft genomen. Ze hebben de tijd wel mee. Verduurzaming en hergebruik van goederen is enorm in opmars.

Nieuwe vrijwilligers melden zich veelal gewoon aan in de winkel. Ook gebeurt het dat mensen enthousiast worden gemaakt in de vrienden- of kennissenkring van al bestaande vrijwilligers. Het zijn vaak mensen die wat ouder zijn, omdat zij wel wat uurtjes te vullen hebben. Maar ook studenten, die wel een paar uurtjes per week met leuk en nuttig werk bezig willen zijn. zetten zich vrijwillig in voor Terre des Hommes in de winkel aan de Neuweg. Vrijwilligers geven vaak aan dat ze enerzijds graag meer sociale contacten willen en dat ze anderzijds iets voor een goed doel willen doen. 


Als nieuwe vrijwilligers zich aanmelden, probeert Den Hartog altijd rekening te houden met de wensen van de mensen. De één vindt het heerlijk om in de winkel met klanten bezig te zijn. De ander wil liever achter zitten, waar spullen worden afgegeven. Die spullen moeten allemaal worden uitgezocht. “We zoeken voor alle spullen een bestemming. Het liefst met een opbrengst natuurlijk. Als het kan, verkopen we het hier in de winkel. Dat gaat niet altijd. Soms zijn artikelen te groot om in de winkel te plaatsen. En soms zitten er ook spullen bij die we naar een veiling brengen.”  


Ik probeer elke week de etalage opnieuw in te richten

Momenteel zijn de vrijwilligers druk met het uitzoeken van kerstspullen. “Daar hebben we meer dan genoeg van”, vertelt Jules ten Hoedt. Ten Hoedt werkt ruim elf jaar bij de winkel. “Ik probeer elke week de etalage opnieuw in te richten. En hoewel ik afhankelijk ben van het aanbod, probeer ik wel altijd een thema aan te houden of een kleur. Het verkoopt toch”, vertelt ze. Ten Hoedt richt alvast één etalage in met kerstartikelen. “We hebben door corona twee jaar geen kerstspullen verkocht, dus we hebben een flinke hoeveelheid.” In de winkel liggen al heel wat kerstballen, kandelaars, lampjes, kleding, sieraden, boeken over kerst, cd’s met kerstmuziek... 

Inname van de goederen is tijdens de openingstijden. Mensen komen de hele dag langs met van alles en nog wat, waar ze zelf uiteraard niets voor krijgen. Ze doneren hun spullen aan Terre des Hommes. “We proberen dus altijd om er een opbrengst uit te krijgen. Lukt dat niet, dan proberen we in ieder geval om de spullen nog een tweede leven te geven door ze gratis weg te doen. Zoals een mok waar er maar één van is, die wordt niet snel verkocht maar wel gebruikt in buurthuizen bijvoorbeeld. Ook hebben we een geef-en-neemtafel met gratis spulletjes. Eigenlijk zoeken we voor alles wel een bestemming”, aldus Den Hartog.


Iets voor u?

Heeft u interesse in een vrijwilligersvacature als vrijwilliger in de Terre des Hommeswinkel? Meer weten of aanmelden kan. Loop eens binnen bij de winkel aan de Neuweg of kijk op www.versavrijwilligerscentrale.nl. Ook voor andere leuke en nuttige vrijwilligersvacatures.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Bas van Hattum, fotograaf

| Vrijwilliger in beeld
Bas van Hattum is fotograaf. Hij zette zich als vrijwilliger in tijdens de coronacrisis.
Lees meer

Voedselbank Gooi en Omstreken blij met donaties

| Vrijwilliger in beeld
Hartverwarmende initiatieven voor Voedselbank Gooi en Omstreken
Lees meer