Vrijwilliger Museum Hilversum roept mensen op: ‘Verbreed je horizon, verrijk je wereld’
Felix Hoppenbrouwers en Paul de Weijer gaan beiden regelmatig naar Museum Hilversum. En dat doen ze altijd met veel plezier. Niet om een tentoonstelling te bezoeken, hoewel ze die ook zeker bekijken, maar om er te werken. Vrijwillig.
Hoppenbrouwers is al jaren betrokken bij het klusteam in Museum Hilversum. “Als klusteam breken we tentoonstellingen af en bouwen we de nieuwe weer op.” Samen met de facilitair manager richten Hoppenbrouwers en twee andere vrijwilligers de tentoonstellingen in. Dat varieert van de gaten dichtstoppen in de muren, het inpakken van de foto’s en ze wegbrengen tot het schilderen van de muren en het ophangen van de werken voor de nieuwe tentoonstelling.
Ook voor andere klusjes wordt Hoppenbrouwers wel gebeld. “Ik woon op loopafstand van het museum, dus dan ben ik al snel degene die ze bellen. Dat zijn meestal kleine klusjes. Soms ben ik er twee weken elke dag en soms ook vier weken niet.” De Weijer woont niet op loopafstand, maar ook niet echt ver; in Kerkelanden. Meestal gaat hij op de fiets naar het museum. Als het erg nat is, pakt hij de bus. “Vlakbij mijn huis stap ik op en in de Langestraat stap ik uit. Om de hoek bij het museum, ideaal.”
‘Ik ben naar het museum gekomen en ben er gebleven’
Zo’n tien jaar geleden ging de vrouw van Hoppenbrouwers met pensioen en zij zag een advertentie in de krant van Museum Hilversum: Vrijwilligers gezocht. Ze begon er als vrijwilliger en na ruim een jaar belde ze haar man op vanuit het museum, omdat ze iemand zochten die ‘even kon komen helpen’. “Ik ben naar het museum gekomen en ben er gebleven”, vertelt Hoppenbrouwers.
De vrouw van Hoppenbrouwers is nog steeds actief in het museum, als gastvrouw. Paul de Weijer is er gastheer. De Weijer: “We staan altijd met z’n tweeën om de bezoekers te ontvangen. Als mensen het museum inlopen, verkoop ik een kaartje of scan ik de museumkaart en dan maak altijd even een babbeltje. Ik vraag bijvoorbeeld of ze bekend zijn in het museum. Is dat niet zo, dan geef ik een korte introductie en loop ik met ze mee naar de grote hal en vertel ik over de etages en welke route ze kunnen volgen.”
Vuurdoop
In juni van dit jaar liep De Weijer het museum in voor de tentoonstelling ‘Scherpstellen op het einde’. Hij had een museumjaarkaart en na het boodschappen doen in het dorp, liep hij even binnen bij de tentoonstelling. De Weijer: “Ik zei al een hele tijd dat ik vrijwilligerswerk zou willen doen, maar het bleef altijd bij alleen het zeggen en niet het doen. In het museum hoorde ik dat ze vrijwilligers zochten en ben ik toch gaan informeren naar wat het inhoudt. En toen ben ik ook gebleven en ik vind het erg leuk.”
Vrij snel begon toen de overzichtstentoonstelling ICONS van William Rutte. Daar kwamen veel mensen op af, uit het hele land. De Weijer: “Het liep de hele dag door. Het was voor mij meteen een vuurdoop, maar door die drukte vond ik het wel heel erg leuk en misschien ben ik daardoor ook wel extra enthousiast geworden.”
Hoppenbrouwers vertelt dat hij anderen vaak oproept om uit hun bekende en veilige kringetje te stappen. “Ik zeg altijd tegen iedereen: Kom eens uit je comfortzone. Je zit vaak al lang met dezelfde mensen uit dezelfde kringen om je heen. Ga daar eens uit en kom eens naar hier, naar het museum. Dat is een heel andere wereld, met andere mensen uit andere beroepen. Dat vond ik zelf heel prettig, verfrissend. Verbreed je horizon, verrijk je wereld. Ik heb hier zelf veel kennissen en echt goede vrienden opgedaan, met wie ik regelmatig omga.”
Eén en al power wat je dan krijgt
De Weijer vult graag aan: “Wat ik altijd heel leuk vind, is dat je elke nieuwe tentoonstelling kunt bezoeken. Ook de Slaapkamer van Sinterklaas die in het museum was, daar ben ik heel veel geweest. Ik kom uit het onderwijs en dat is prachtig met al die kinderen. Sinterklaas deed het geweldig. Dat was voor mij echt volop genieten. Eén en al power wat je dan krijgt.”
De Weijer vindt Museum Hilversum ook een heel gezellig museum. “Het is kleinschalig, niet te groot. Vaak genoeg komen hier mensen uit de regio voor het eerst binnen. Altijd zijn ze verrast over hoe gemoedelijk het hier is.” Hoppenbrouwers vult aan: “Als ik mensen vertel dat ik bij Museum Hilversum vrijwilligerswerk doe, reageren mensen altijd heel enthousiast. Het verbaast me dan ook dat het zo moeilijk is om nieuwe vrijwilligers aan te trekken, want het brengt je gewoon echt heel veel. Het is heel fijn om af en toe eens in een heel andere omgeving te zijn.”
Iets voor u?
Bent u na het lezen van de verhalen van Felix Hoppenbrouwers en Paul de Weijer ook enthousiast geworden? Meer weten over vrijwilligerswerk bij Museum Hilversum of aanmelden kan via www.versavrijwilligerscentrale.nl. Ook voor andere leuke en nuttige vrijwilligersvacatures.
Gerelateerde blogposts
Vrijwilligers onmisbaar bij Merem Medische Revalidatie ‘Inmiddels een mooi team opgebouwd, waar je wat aan elkaar hebt als je elkaar nodig hebt’
| Hilversumse vrijwilligers aan het woordSonja Zeven helpt mee in opvang Heuvellaan Hilversum
| Hilversumse vrijwilligers aan het woordZe zag het ...