Post | maart 2023 | Hilversumse vrijwilligers aan het woord | 4 min lezen

Vrijwilligers onmisbaar bij Merem Medische Revalidatie ‘Inmiddels een mooi team opgebouwd, waar je wat aan elkaar hebt als je elkaar nodig hebt’

Door Laura Calis
Bob Salomon en Marja Stuyt

Bob Salomon en Marja Stuyt zijn beiden actief bij Merem Medische Revalidatie. Salomon verzorgt de enorme tuin en Stuyt begeleidt de patiënten op de longafdeling. Beiden reizen twee keer per week vanuit Huizen en Bussum naar Hilversum om bij Merem vrijwilligerswerk te doen. “We doen het met z’n allen, met heel veel plezier”, zegt Stuyt. 


Merem Medische Revalidatie is een kenniscentrum op het gebied van medische revalidatie.Het is dé plek waar kinderen en volwassenen met meerdere en/of complexe problemen terecht kunnen voor een juiste diagnose en behandeling. Op de hoofdlocatie, welke gelegen is aan de Soestdijkerstraatweg, liggen meerdere gebouwen vlak bij elkaar. In één van de gebouwen is de longafdeling gehuisvest, waar Marja Stuyt als vrijwilliger actief is.

Ruim acht jaar geleden startte Stuyt als vrijwilliger bij Merem, waar ze een paar keer per maand ‘s avonds koffie en thee met lekkers voor de patiënten en hun bezoek verkocht. Later wilde ze wel iets anders gaan doen. Margriet Snoek, vrijwilligerscoördinator bij Merem, wist dat er behoefte was aan een gastvrouw op de longafdeling bij Merem in Hilversum. Zo begon Stuyt vijf jaar geleden in Hilversum en nu zit ze er nog. “Als het niet leuk meer is, stop ik”, vertelt Stuyt. Maar daar ziet het er voorlopig nog niet naar uit.  


‘Je moet wel een mensenmens zijn en je moet je kunnen verplaatsen in hun situatie’

Stuyt is niet het type om achter de geraniums te kruipen. Gezelligheid en onder de mensen zijn, daar houdt ze van. “Als mensen hier voor het eerst komen, zijn ze vaak nerveus. Hebben ze slecht geslapen. Ik probeer ze gerust te stellen, begeleid ze en breng ze waar ze naartoe moeten.” Stuyt vindt het fijn om met de patiënten bezig te zijn. “Je moet wel een mensenmens zijn en je moet je kunnen verplaatsen in hun situatie. Als er bijvoorbeeld iemand komt die is afgekeurd, doet dat heel veel met die persoon. Die kan van de een op de andere dag niet meer werken. Wij vangen deze mensen op, stellen ze gerust en wijzen ze de weg. Het is vaak ook heel gezellig.”  

Door corona is het een stuk drukker geworden op de longafdeling. De gastvrouwen en gastheren zijn nu met vier vaste vrijwilligers. Maar een paar collega’s erbij, zou Stuyt wel waarderen. Over waardering gesproken: “Wij krijgen zelf ook veel waardering, zowel vanuit de patiënten als vanuit de verpleging”, vertelt Stuyt. “We ondersteunen de verpleging en krijgen regelmatig te horen dat ze heel blij zijn met ons. We hebben inmiddels een mooi vrijwilligersteam opgebouwd, waar je echt wat aan elkaar hebt als je elkaar nodig hebt.”  


Onmisbare aanvulling

Op de website geeft Merem al aan dat de vrijwilligers een belangrijk onderdeel van het geheel zijn: ‘Zij zijn een onmisbare aanvulling op de ondersteuning van onze patiënten.’ Stuyt en Salomon zeggen beiden altijd terecht te kunnen bij vrijwilligerscoördinator Margriet Snoek. Salomon: “Margriet is echt een gouden kracht. Ze is stipt, consciëntieus, rechttoe rechtaan en doet heel veel voor de vrijwilligers.” 

Zo is er regelmatig koffie met allerlei lekkers, organiseert ze de kerstborrel, jaarlijks gaat de groep vrijwilligers uiteten en eens in de twee jaar is er zelfs een uitje met de bus. Stuyt: “Ik was net begonnen in het winkeltje van Merem en toen was het busuitje voor de vrijwilligers. Ik had niet gedacht dat ik al mee mocht. Maar Margriet zei meteen: Jij gaat ook mee! Ik vond het zo gezellig. Bovendien was ik nog jarig ook.” 


Tuinvrijwilliger

Als tuinvrijwilliger doet Salomon allerlei voorkomende werkzaamheden in de tuin: opharken van het blad, het schoonhouden van de schoolpleinen, schoonmaken van de banken, het schilderen van het buitengebeuren, de verkeersborden schoonhouden, snoeien en planten.

Salamon vindt het heerlijk om buiten bezig te zijn, zegt hij. “Het geeft me zoveel voldoening. Ik kan mijn gedachten op nul zetten, kan zo goed als mijn eigen tijd indelen en ik hoef nauwelijks verantwoording af te leggen.”  

Salomon heeft een achtergrond in het onderwijs, in de zorg en is tuinman geweest. Twee jaar geleden stopte hij met werken als leerkracht op de Mytylschool, dat op het terrein van Merem zit, omdat hij met pensioen ging. “Toen wilde ik me nog wel dienstbaar maken. Op het begin deed ik nog wel eens kleine natuurlessen voor de kinderen. Dan nam ik ze mee naar buiten. Ik had bij de school te kennen gegeven dat ik nog wel meer wilde doen en dat kwam Margriet ter ore. Zij heeft alles geregeld zodat ik bij Merem als vrijwilliger aan de slag kon.” 


‘Met z’n allen doen we ons best om het terrein zo keurig mogelijk te krijgen’

Salomon komt nu alweer twee jaar iedere week vanuit Huizen naar Merem. “Ik doe het met veel plezier en ik ken inmiddels bijna iedereen. De onderlinge sfeer is gezellig, alles gaat in goede harmonie. Met z’n allen doen we ons best om het terrein zo keurig mogelijk te krijgen. En hoewel je niet direct echt contact krijgt met de mensen als je in de tuin bent, zien ze wel wat je doet. En daar zijn ze allemaal erg blij mee. Als het blad weer is opgeruimd, krijg je ook te horen dat het er weer keurig uitziet. Of als ik violen of geraniums heb geplant, dat krijg je weer terug. Vooral ouderen valt het op, die zien wat je doet. De reacties die ik krijg, daar haal ik veel voldoening uit.” Stuyt vult hem nog even aan: “Als het straks weer gaat groeien allemaal, ziet het er echt hartstikke mooi uit.” 


Iets voor u?

Er zijn nu al 32 vrijwilligers actief, maar ze zouden er graag nog meer zien. Tuinvrijwilligers en gastvrouwen zoals Bob Salomon en Marja Stuyt, maar vooral mensen voor de pendeldienst en voor het open atelier zijn erg welkom. Meer weten over de verschillende soorten vrijwilligerswerk bij Merem Medische Revalidatie of aanmelden kan door te mailen naar [email protected] en via www.merem.nl/vacatures en www.versavrijwilligerscentrale.nl. Hier staan ook andere leuke en nuttige vrijwilligersvacatures.  

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts