Post | maart 2023 | Organisatie in beeld | 4 min lezen

Vrijwilligerswerk bij Stichting Nusantara Zorg in Bussum iedere dag anders!

Het woonzorgcentrum van Nusantara in Bussum biedt langdurige cultuur sensitieve zorg. Voor mensen uit het voormalig Nederlands-Indië en hun nakomelingen. Zonder vrijwilligers kan Nusantara niet. De Vrijwilligerscentrale Gooise Meren in gesprek met Peggy Steijn, vrijwilligerscoördinator bij Nusantara over de rol van en de behoefte aan vrijwilligers binnen de organisatie.

 

Stichting Nusantara Zorg biedt cultuur sensitieve zorg en welzijn aan.

Deze zorg wordt georganiseerd met het besef dat de bewoners een cultuur en geschiedenis delen. Men vertaalt dit inzicht naar persoonsgerichte zorg. Dat Nusantara goede zorg levert staat voorop. Je senang voelen op en verbonden voelen met de plek waar je woont is minstens zo belangrijk voor het welzijn van de bewoners. De welzijnsactiviteiten en evenementen die Nusantara organiseert dragen hier aan bij. Peggy vertelt: ‘We organiseren veel activiteiten gericht op het welbevinden van onze bewoners rekening houdend met de cultuurspecifieke achtergrond. De Indische cultuur is hier voelbaar. Zodra je binnenloopt betreed je een warm bad. Kom erbij, eet mee, doe mee, gezellig dat je er bent. Het voelt als thuiskomen. Zowel voor de zorg als voor de welzijnsactiviteiten zijn vrijwilligers een belangrijke schakel’.


Het zorgpersoneel wordt op alle fronten ondersteund door vrijwilligers. 

Zonder vrijwilligers kan Nusantara niet. De zorg wordt op alle fronten ondersteund door vrijwilligers, zonder deze inzet is de zorg niet compleet. De vrijwilligers zijn de helpende handen vliegende keepers en belangrijk voor het thuisgevoel van de ouderen. Peggy: ‘Het zorgpersoneel werkt ontzettend hard. Vroeger kwam men hier al op jongere leeftijd wonen omdat het een gezellige boel is. De tijden zijn veranderd, als thuis wonen om wat voor reden nu echt niet meer lukt, dan komt men bij Nusantara. Dat maakt de zorg intensiever. We kunnen alle ondersteuning gebruiken.’ Door de toewijding van de vrijwilligers hebben de zorgprofessionals meer tijd en aandacht voor de bewoners als mens. De zorgprofessionals ervaren hierdoor minder werkdruk en meer werkplezier. Ook de familieleden en mantelzorgers van de bewoners voelen zich gesteund door de vrijwilligers.


Iedereen kan van waarde zijn als vrijwilliger bij Nusantara.

Van de club die wekelijks met bewoners naar de manege wandelt, de voorlezers, klusjesmannen, chauffeurs, creatievelingen tot aan de organisatoren van de vrijdagmiddagsoos, happy hour en Pasar Patria. Iedereen draagt de essentie van vrijwilligerswerk in zich, compassie. Peggy vertelt enthousiast: ‘We hebben veel maatjes van bewoners in huis. Zij hebben eenzelfde Indische achtergrond en spreken Maleis. Waar vind je dat nou? Of wat dacht je van de jaarlijkse rolstoelvierdaagse of de modeshow die we organiseerden voor NLdoet? Onze welzijnscoördinator organiseert van alles! Natuurlijk is het geen probleem als je geen Indische achtergrond hebt. En heb je een leuk idee? Leg het vooral voor, we doen het samen.’ Ze vervolgt: ‘Het mooie is, je krijgt terug wat je geeft en onze bewoners zijn zo dankbaar.’


Nusantara speelt als geen ander in op de trends en wensen van de vrijwilliger anno nu.

Korte klussen, eenmalige activiteiten, het bieden van projecten met een kop en staart en het denken vanuit taken in plaats van functies is iets wat volop aandacht heeft binnen de organisatie.

Peggy: ‘Wil je graag zo nu en dan helpen zonder dat je ergens aan vastzit? Ook dat kan. Zo hebben we bijvoorbeeld een flexpool. We maken kennis met elkaar, wat vind jij leuk om te doen? Waar ben je goed in en wat past bij je? Heb je een keer geen tijd? Geen probleem! Heb je een keer extra tijd? Dan bel je ons gewoon en kijken we direct wat er te doen is. We vinden altijd iets passends.’


De begeleiding van nieuwe vrijwilligers bij Nusantara is goed geregeld.

Ben je enthousiast? Nusantara gaat graag het gesprek met je aan. In dit gesprek wordt besproken hoe jij als vrijwilliger het best tot je recht komt en hoe je van waarde kan zijn voor de bewoners. Klikt het van beide kanten? Dan word je uitgenodigd om eens mee te lopen. Peggy: ‘De kenmerkende warme sfeer van Nusantara klinkt ook door in de begeleiding van onze vrijwilligers. Je wordt gekoppeld aan een andere vrijwilliger, deze introduceert je binnen de organisatie. Zo leer je de bewoners, de organisatie en de cultuur kennen. Nusantara vindt het belangrijk dat iedereen zich senang voelt. Er zijn zelfs collega’s gestart als vrijwilliger die nu bij Nusantara in dienst zijn. Wist je trouwens dat vrijwilligers van jong tot oud zich inzetten? De jongste vrijwilliger is 8!’


Selamat Datang bij Nusantara!

Nusantara is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, voor de flexpool, korte klussen, een paar uurtjes per maand tot aan een vaste buddy van een bewoner. Er is altijd een leuke klus die bij jouw talenten en beschikbare uren past. Peggy: ‘Iedereen met een warm hart voor ouderen is van harte welkom. Er is zoveel nuttigs te doen. Weet je wat nu heel erg fijn zou zijn? Vrijwilligers die ’s avonds zo nu en dan willen aanschuiven bij de broodmaaltijd van de kleinere groepen. Om het gezinsgevoel terug te brengen lekker kletsen, kopje thee erbij. Zodat de broodmaaltijd weer een moment van betekenis wordt. Natuurlijk eet je als vrijwilliger zelf ook mee.’ Dat laatste geldt trouwens voor alles bij Nusantara, je deelt in alles mee en dat brengt je ontzettend veel!


Wil je meer weten over vrijwilligerswerk bij Nusantara?

Neem dan contact op met Pietje Vlot van de Vrijwilligerscentrale Gooise Meren

[email protected]

06-15875692

www.vcgooisemeren.nl

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

‘Samen uit, samen genieten, samen thuis’

| Organisatie in beeld
Stichting Vier het Leven begeleidt ouderen naar culturele uitjes om samen te genieten van een avond of middag ...
Lees meer

King Arthur Groep ondersteunt jonge mensen met dementie in het Huis van Eemnes: help jij mee?

| Organisatie in beeld
Jong en dementie
In Nederland hebben naar schatting 15.000 mensen jonger dan 65 jaar dementie ...
Lees meer

Samen Oplopen nu ook in de BEL-gemeenten

| Organisatie in beeld
Samen Oplopen geeft brede steun aan gezinnen en jongeren. Vrijwilligers die hun leven in balans hebben worden ...
Lees meer