Skip Sidebar

Over ons

Het Sanatorium Zonnestraal van architect Duiker is één van de vroegste en belangrijkste voorbeelden van de architectuur van het Nieuwe Bouwen. Met de restauratie van het hoofdgebouw is een belangrijk ...

Deel

Over Dienstbodenhuis De Koepel

Het Sanatorium Zonnestraal van architect Duiker is één van de vroegste en belangrijkste voorbeelden van de architectuur van het Nieuwe Bouwen. Met de restauratie van het hoofdgebouw is een belangrijk monument behouden. Behalve een hoogtepunt in de architectuurgeschiedenis is het complex ook een belangrijk sociaal monument. Opgezet als nazorgkolonie om genezen tuberculoselijders voor te bereiden op hun terugkeer in de maatschappij, is Zonnestraal het geesteskind van vakbondsman Jan van Zutphen (1863-1958). Zijn ideaal wordt gerealiseerd met geld dat de diamantwerkersbond bijeen brengt om de tbc-patiёnten onder haar leden te helpen. Momenteel is Landgoed Zonnestraal een landgoed voor zorg en gezondheid.

Activiteiten
In het dienstbodenhuis ‘De Koepel’, bezoekerscentrum en tentoonstellingsruimte van Zonnestraal, is de expositie te zien ‘De anatomische les’ die een fascinerend beeld oproepen van de emanciperende arbeidersklasse in het begin van de vorige eeuw- zowel sociaal, cultureel als wat betreft hun gezondheid- en van de moderne architectuur.
De Koepel is van 1 april tot 1 oktober iedere zondag zondag geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Toegangsprijs € 2,50.