Contact & openingstijden:
 
Blaricum
 
Bussum
 
Eemnes
 
Hilversum
 
Laren
 
Muiden
 
Naarden
 
Weesp
 
 
Contactformulier

Alles over vrijwilligerswerk, de veelgestelde vragen.

Waar vind ik vrijwilligerswerk?
Versa Vrijwilligerscentrale informeert je over alle mogelijke soorten vrijwilligerswerk. Voor korte of voor langere duur, via deze website of persoonlijk tijdens onze inloopuren.

Waarom zou ik vrijwilliger worden?
Vrijwilligerswerk is onbetaald werk. Toch zijn er vier miljoen vrijwilligers actief in Nederland en zijn er vele redenen waarom mensen vrijwilligerswerk doen: 

  • andere mensen ontmoeten;
  • vrije tijd nuttig besteden;
  • talenten ontdekken en ontwikkelen;
  • iets voor een ander doen;
  • kennis aan een ander ter beschikking stellen;
  • met iets anders bezig zijn en daardoor het dagelijkse werk kunnen relativeren;
  • idealen uitdragen;
  • meer levensvreugde;
  • de kijk op de maatschappij verbreden;
  • ervaring opdoen, als opstapje naar betaald werk.

Ben ik verzekerd tijdens het vrijwilligerswerk?
De gemeenten hebben voor onbepaalde tijd bij Centraal Beheer Achmea een verzekering afgesloten voor alle vrijwilligers van instellingen en verenigingen in de Gemeenten. Hieraan zijn voor de vrijwilligers en hun organisaties geen kosten verbonden. En indien je als vrijwilliger of als vrijwilligersorganisatie gebruik wilt maken van deze verzekering is het niet nodig om je hiervoor aan te melden. (Wilt u er zeker van zijn dat uw gemeente ook een verzekering heeft afgesloten? Kijk dan op de gemeentelijke website)

Wat is er allemaal te doen?
Een heleboel, van handen uitsteken in de natuur, koffie schenken in een zorgcentrum, activiteiten voor kinderen, volwassenen of een specifieke doelgroep begeleiden tot administratieve ondersteuning, steun bij rouw, bestuurfuncties en advisering. 

Ik kan niet regelmatig, kan ik dan vrijwilligerswerk doen? 
Ja, dat kan, van één uur per week tot een middag per maand. Alle hulp is welkom en gaat in overleg met de organisatie waar je aan het werk gaat. 

Waar vind ik vacatures?
Op deze website staat een uitgebreide online vacaturebank. Via het zoeksysteem kan je zoeken op vacatures in de sector die jij leuk vindt. 

Kan ik ook advies krijgen over de vacatures?
Tijdens onze inloopuren verstrekken wij nadere informatie over de organisaties die vrijwilligers zoeken en geven we de namen van personen en organisaties waarmee je dan makkelijk in contact kan komen. Als het beter uitkomt is het mogelijk een afspraak te maken buiten onze openingstijden. Kijk voor de juiste gegevens onder contact.

Hoe kan ik reageren op een vacature? 
Dit kan door op de knop onder de vacature te klikken. Vervolgens kom je bij een formulier om je gegevens achter te laten voor de desbetreffende organisatie die aan de hand hiervan contact met je op neemt. Je kunt natuurlijk ook zelf bellen met het telefoonnummer dat bij de vacature vermeld staat. 

Wat is de meerwaarde van het inschrijven als vrijwilliger? 
Na inschrijving blijf je een jaar in ons systeem staan. Je kunt je abonneren op onze nieuwsbrief en wordt zo op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen en uitgenodigd voor trainingen en workshops voor vrijwilligers. En als je op meerdere vacatures wilt reageren hoef je niet iedere keer opnieuw je gegevens in te vullen. 

Is het verplicht om je in te schrijven als vrijwilliger of kan ik ook zonder inschrijving op een vacature reageren? 
Nee het is niet verplicht om je in te schrijven. Alleen inschrijven is ook niet genoeg om aan vrijwilligerswerk te komen. Je moet zelf ook actief aan de slag door op vacatures te reageren. 

Ik wil vrijwilligerswerk doen in het buitenland, kan u me verder helpen? 
Informatie over vrijwilligerswerk in het buitenland. Wil je er meer over weten? Kom langs tijdens onze openingstijden, zie onder contact.

Hoe zit het met de wettelijke regels rond vrijwilligerswerk zoals een onkostenvergoeding en vrijwilligerswerk doen met een uitkering?
Via deze link vind je de wettelijke regels

Ik weet nog niet of vrijwilliger worden wel iets voor mij is?
Kijk dan naar ons aanbod van de oriënteringsbijeenkomst 'Vrijwilligerswerk iets voor jou?'