Contact & openingstijden:
 
Blaricum
 
Bussum
 
Eemnes
 
Hilversum
 
Laren
 
Muiden
 
Naarden
 
Weesp
 
 
Contactformulier

 

 

Heeft uw organisatie al een ANBI of SBBI status?

Met ingang van 2010 wordt in de wet onderscheid gemaakt tussen Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) en Sociaal Belang Behartigende Instellingen (SBBI). Onder ANBI’s verstaat de wet allerlei  kerkelijke, charitatieve, culturele en wetenschappelijke instellingen die voor meer 90% het algemeen belang dienen. Veel vrijwilligersorganisaties als sportverenigingen, muziekgezelschappen, hobbyclubs en scoutinggroepen worden niet erkend als Algemeen Nut Beogende Instellingen, omdat de werkzaamheden voor het grootste deel in dienst staan van het particuliere belang. De leden betalen contributie en vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor de organisatie van activiteiten. De activiteiten komen alleen de leden ten goede in de privésfeer. Deze organisaties krijgen nu de status van Sociaal Belang Behartigende Instellingen. Het voordeel voor organisaties met een SBBI-status is dat deze organisaties geen successierecht hoeven te betalen over schenkingen aan de organisatie.

Meer informatie over de ANBI en SBBI status vindt u bij de volgende links: http://anbi.nl/algemene-regelgeving/

http://www.belastingdienst.nl type bij de zoekfunctie SBBI

 

Indien uw organisatie veel vrijwilligers heeft die zich in een uitkeringssituatie van het UWV bevinden is het zeker van belang om een ANBI of SBBI status te hebben.

Wat is vrijwilligerswerk volgens het UWV indien er sprake is van een WW-uitkering?

Vrijwilligerswerk is werk:

  1. dat u doet bij een organisatie die door de Belastingdienst is aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Of bij een organisatie die voldoet aan de regels voor een Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI). U kunt hier bij de Belastingdienst meer informatie over krijgen. 
  2. dat bij de vestiging van de organisatie waar u gaat werken al minimaal 1 jaar alleen door vrijwilligers wordt gedaan. Ook mag er bij die vestiging minimaal 1 jaar voordat u het werk gaat doen, geen vacature voor zijn geweest. Als de vestiging of het werk korter dan een jaar bestaat, dan kijken we naar werk bij een andere vestiging van deze organisatie. Of bij een vestiging van een vergelijkbare organisatie; 
  3. waarvoor de (onkosten)vergoeding niet hoger is dan het maximum bedrag dat u voor vrijwilligerswerk mag krijgen.

Geldt dit niet voor het werk dat u doet? Dan is het geen vrijwilligerswerk. Voor ons bent u dan geen vrijwilliger. Als u het werk toch gaat doen, dan heeft dit gevolgen voor uw uitkering.

De volgende link verwijst u door naar de site van het UWV waarin zij toelichten wat de regels zijn omtrent vrijwilligerswerk en de ANBI / SBBI status:

http://www.uwv.nl/particulieren/vrijwilligerswerk/index.aspx