Contact & openingstijden:
 
Blaricum
 
Bussum
 
Eemnes
 
Hilversum
 
Laren
 
Muiden
 
Naarden
 
Weesp
 
 
Contactformulier

Wet en regelgeving

 

Vereniging NOV heeft samen met de ministeries van BZK en VWS een digitale publicatie gemaakt over wetten en regels die voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties gelden. Deze publicatie geeft concrete en heldere informatie, voorbeelden, checklists, handige instrumenten en antwoorden op meest gestelde vragen over wetten en regels.
Lees de publicatie op:
Minder gedoe voor vrijwilligers.

 

Onbetaald werk bij organisatie met winstoogmerk

Iedereen die onbetaald bij een organisatie met winstoogmerk actief is, is geen vrijwilliger volgens de overheid. Gevolg is dat diegenen niet onder de vrijwilligersverzekering vallen en ook geen gebruik kunnen maken van de belastingvrije vrijwilligersvergoedingsregeling. Elke betaling wordt gezien als inkomen waarover inkomstenbelasting betaald moet worden.

In de Wet op de loonbelasting wordt onder vrijwilliger verstaan: degene die niet bij wijze van beroep arbeid verricht voor een organisatie zonder winstoogmerk. Met andere woorden: iemand die onverplicht en onbetaald arbeid verricht voor anderen in georganiseerd verband bij een organisatie die verplicht vennootschapsbelasting betaald, is voor de overheid geen vrijwilliger maar een onbetaalde werknemer. Dat geldt voor alle bedrijven, familiebedrijven en organisaties met een winstoogmerk, die geen ANBI zijn en geen sportvereniging en sportstichting zijn.