Post | november 2022 | Vrijwilliger in beeld | 4 min lezen

De grootse 'familie' van het Gooi breidt uit!

Door Laura Calis
Vrijwilliger Remco Arnold heeft het naar zijn zin bij De Vorstin. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Zoals vele poppodia in Nederland, werkt ook De Vorstin veel met vrijwilligers samen. Remco Arnold en Leonie van Someren zijn twee van de 134 vrijwilligers die actief zijn bij dit Hilversumse poppodium. Wat doen ze daar precies?   

Tijdens de eerste lockdown verhuisde Van Someren naar Hilversum. Ze kende hier nog niet veel mensen en dacht: ‘Hoe ga ik Hilversummers leren kennen?’ “Eerst ging ik googelen op leuke dingen in Hilversum, toen kwam ik De Vorstin al tegen. Daarna googelde ik op vrijwilligerswerk en kwam De Vorstin weer voorbij. Dat vond ik al bijzonder. En één en één is twee. Ik was vrolijk verbaasd dat je hier als vrijwilliger aan de slag kunt en hoeveel verschillende dingen je er kunt doen.” Van Someren stuurde meteen een mailtje en sindsdien heeft ze al heel wat Hilversummers ontmoet in het poppodium.  

Ze viel ook meteen met haar neus in de boter want het vrijwilligersuitje kwam er al snel aan. “We gingen varen op de stoomboot van Sinterklaas in Amsterdam. Tussendoor kregen we een soort pubquiz met allemaal vragen over De Vorstin. Daar heb ik veel van geleerd. Je werd in kleine groepjes gedeeld, dus ik leerde gelijk wat meer mensen kennen. Als afsluiter hebben we gezellig met elkaar gegeten in. In De Vorstin.” 


Het klikte

Toen Arnold op zoek was naar vrijwilligerswerk in de schoonmaak, kwam hij terecht bij de vrijwilligerscentrale van Versa. Daar bleek dat ze bij De Vorstin nog wel wat handjes konden gebruiken. Hij had een fijn gesprek en het klikte. “Hier werken allemaal leuke mensen en ik vind schoonmaken leuk. Thuis in mijn appartement bij Philadelphia, maak ik ook alles zelf schoon. Ze vonden het knap, dat ik het allemaal zelf heb geregeld via Versa”, vertelt Arnold blij en trots. 

Want hoewel hij een beperking heeft en een beroep kan doen op zijn jobcoach, die hem kan ondersteunen bij het zoeken naar werk, heeft hij dit toch mooi helemaal zelf weten te regelen. Binnenkort gaat Arnold voor de eerste keer naar een concert in De Vorstin. “Ik heb al twee kaartjes voor de 3JS. Ik heb ze wel eens op tv gezien, maar nog nooit in het echt. In november ga ik naar hun optreden en dan neem ik mijn begeleider van Philadelphia mee.” 


Intiem sfeertje

Van Someren heeft al wel wat vaker een concert meegemaakt. Niet als bezoeker, maar tijdens haar bardiensten, die ze twee tot drie keer per maand draait. “Ik vind het wel fijn dat je nergens aan vastzit. Je kunt jezelf inplannen wanneer jij dat wilt.” En dat kan al maanden vooruit. “Dus als je weet dat er een bepaald concert is, kun je je daar op inschrijven. Maar je kunt ook een crewticket kopen om er heen te gaan.” 

Van Someren heeft zichzelf met name veel voor AvroTros Muziekcafé ingepland. Op de zaterdagmiddag. “Dat vind ik echt fantastisch. Ik houd van dat intieme sfeertje van zo’n kleine zaal. En de variëteit aan artiesten vind ik heel tof. Van de opkomende singer-songwriter die je moet leren kennen en die vaak nog heel puur is, waar je de oprechtheid echt in de muziek hoort. Tot de doorgewinterde Nederlandse of internationale artiesten, zoals laatst: Mat Simons. Wanneer zie je die nou in een klein zaaltje? Zo intiem. Fantastisch. Of toen Nielson er was, toen heb ik echt achter de bar staan dansen”, aldus een enthousiaste Van Someren.  


(De tekst gaat verder onder de foto.) 

Leonie van Someren achter de tap in het café bij De Vorstin. - © Foto Miché / Bastiaan Miché


Hoewel Van Someren vooral op de zaterdagmiddag in het poppodium is te vinden, is Arnold er het liefst in de vroege ochtend. Iedere maandagochtend is hij drie uur lang bij De Vorstin en helpt hij de beheerder met allerlei facilitaire klussen. En als het nodig is, ook op de vrijdagochtend. “Ik ben een ochtendmens, ik ben altijd vroeg wakker. En ik ben altijd op tijd, ik woon ook in Hilversum”, vertelt Arnold. “En ik houd van netjes en schoonmaken. Ik leeg de prullenbak buiten, ik kijk of er genoeg wc-rollen zijn. Tijdens de zomerstop heb ik de hele lift gepoetst, van binnen en van buiten. Van de begane grond tot en met de vierde verdieping. De Vorstin is een groot pand. Eerst heb ik alles met water schoongemaakt en daarna met speciaal spul het helemaal opgepoetst”, zegt Arnold trots. 

‘Daarnaast ben ik hier echt met open armen ontvangen, het voelt als een soort familietje’

Van Someren vertelt nog dat het heel gaaf is om naast haar betaalde werk iets heel anders te doen. “Ik ben freelance fotograaf en heb mijn eigen portretstudio. Het is zo leuk om er even iets heel anders naast te doen. En ik houd ontzettend van livemuziek. Daarnaast ben ik hier echt met open armen ontvangen, het voelt als een soort familietje. Iedereen is super lief en open. En er wordt goed voor je gezorgd; er is altijd eten en drinken, gratis kaartjes, muntjes. 

134 vrijwilligers zijn actief bij poppodium De Vorstin en geleidelijk aan komen er meer bij. Heidi Wapstra is vrijwilligerscoördinator en vertelt hoeveel ze met vrijwilligers doen: “Achter de bar, oefenruimte beheer, decorpaleis (waar decorstukken worden gemaakt), fotografen, garderobe, backstagemanagers... Allemaal vrijwilligers. Sommigen doen het voor de sociale contacten, anderen voor de werkervaring. Maar allemaal komen ze hier omdat ze het leuk vinden.”  

In principe zoekt De Vorstin altijd vrijwilligers. En velen weten de weg zelf te vinden: mensen bieden zichzelf aan, horen het via via, het zijn vrienden van huidige vrijwilligers, het kunnen bezoekers zijn... Maar De Vorstin gaat ook zelf actief op zoek. Dit doen ze via de eigen website of via de vrijwilligerscentrale van Versa.  


Iets voor u? 

Heeft u interesse in vrijwilligerswerk bij Poppodium De Vorstin? Meer weten of aanmelden kan via www.versavrijwilligerscentrale.nl. Ook voor andere leuke en nuttige vrijwilligersvacatures.    

Deel blogpost