Post | september 2021 | Kennisbank voor vrijwilligers | 2 min lezen

VOG aanvragen

Werk je als vrijwilliger in een organisatie met een kwetsbare doelgroep dan vraagt de organisatie vaak of je een VOG wil aanvragen.

Er zijn verschillende manieren om een VOG aan te vragen. De organisatie die de VOG van je nodig heeft, geeft aan hoe je de aanvraag kunt indienen: digitaal of schriftelijk. Overleg met de organisatie als je de aanvraag op een andere manier wil indienen dan hij of zij heeft voorgesteld.

Bent u vrijwilliger? Dan kunt u in sommige gevallen een gratis VOG aanvragen. Uw vrijwilligersorganisatie kan u hier meer over vertellen.


Je dient je aanvraag digitaal of schriftelijk in


Digitaal aanvragen

Gaat u de VOG digitaal aanvragen? Dan zet uw werkgever de eerste stap: hij/zij zet de VOG aanvraag online voor u klaar. U krijgt vervolgens een e-mail van screeningsautoriteit Justis met daarin een aanvraagcode. Met deze code kunt u online inloggen, uw aanvraaggegevens controleren en de aanvraag betalen. Om uw aanvraag succesvol af te ronden heeft u DigiD, iDEAL en een geldig e-mailadres nodig. De kosten voor een digitale VOG aanvraag via Justis bedragen €33,85.

Schriftelijk aanvragen

Geeft uw werkgever (of u) de voorkeur aan schriftelijk aanvragen? Dan moet de aanvraag op papier worden ingediend bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Het aanvraagformulier dat u hiervoor nodig heeft krijgt u van de organisatie die de VOG van u vraagt. Kijk voor meer informatie op de pagina over de schriftelijke aanvraag via de gemeente. De kosten voor een schriftelijke aanvraag via de gemeente bedragen €41,35.

Voorkom extra kosten

Op internet zijn commerciële partijen actief die voor u een VOG-aanvraag kunnen klaarzetten. Deze bedrijven zijn géén onderdeel of partner van Justis. Laat u uw VOG-aanvraag klaarzetten door zo’n bedrijf? Dan betaalt u eerst (verwerkings-)kosten aan dat bedrijf die tot tientallen euro´s kunnen oplopen. Vervolgens betaalt u € 33,85 aan Justis voor de behandeling van uw VOG-aanvraag.

VOG-aanvragen die via commerciële partijen worden ingediend komen ook bij Justis terecht. Zij worden op dezelfde manier en in hetzelfde tempo behandeld als alle andere VOG-aanvragen. Screeningsautoriteit Justis is als enige bevoegd om VOG-aanvragen te beoordelen en VOG’s af te geven.


Binnen 1 tot 4 weken ontvangt u bericht van Justis

Heeft u geen strafblad? Dan krijgt u altijd een VOG. Heeft u wel een strafblad? Bekijk de informatie over de beoordeling van de VOG-aanvraag.

U ontvangt de VOG altijd per post op het woonadres dat u in de aanvraag opgeeft. Ook als u de aanvraag online heeft gedaan, krijgt u de VOG via de post. Bij een digitale aanvraag gaat de VOG naar het adres waarop u ingeschreven staat in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP). Justis stuurt de VOG naar u persoonlijk en niet naar uw werkgever of organisatieBron: justis.nl

Deel blogpost