Post | september 2019 | Testimonials van vrijwilligers | 2 min lezen

Vrijwilligerscentrale: vrijwilligerswerk is leuk, uitdagend en flexibel

Door Gooizicht
VC Hilversum

Vrijwilligerswerk heeft z’n imago niet mee. Dat komt door de veronderstelling dat het altijd langdurig is en alleen maar in de zorg plaatsvindt. En laat van dit beeld nu eens niets kloppen. Vrijwilligerswerk is er namelijk in alle soorten en maten. Daardoor is er voor iedereen wel een passende vacature. Monique Duurland en Robin Koning van de Versa Vrijwilligerscentrale Hilversum willen het wel van de daken schreeuwen: vrijwilligerswerk is leuk, uitdagend en flexibel. 


Egels verzorgen, een jonge man vioolles geven, klussen op Forteiland Pampus, een autoritje maken met een bewoner van Eemeroord en rondleidingen verzorgen in Kasteel-Museum Sypesteyn. Dat is slechts een greep uit de ruim vierhonderd vacatures die momenteel openstaan. Natuurlijk is er daarnaast nog altijd de roep om vrijwilligers vanuit de zorg, want hier is nog steeds een groot tekort, bijvoorbeeld aan maatjes.

Maar vrijwilligers zijn op veel meer vlakken nodig, benadrukt Monique Duurland. “Denk aan musea, die draaien voor een groot deel op vrijwilligers. Of het Goois Natuur Reservaat, waar je buiten kunt werken. En bij een festival als Wonderfeel kan een uurtje helpen soms al genoeg zijn. Overal zijn mensen nodig.”


Korte klussen

Mensen hoeven zich tegenwoordig ook niet meer langdurig aan vrijwilligerswerk te binden. Organisaties vragen steeds vaker vrijwilligers voor korte ‘klussen’. “Dit past bij de veranderende wensen van onze samenleving”, legt Robin Koning uit. “De wil om vrijwilligerswerk te doen is er wel, alleen ontbreekt het mensen steeds vaker aan tijd.”

Duurland en Koning maken graag duidelijk dat vrijwilligerswerk niet alleen ten goede komt aan degenen die het nodig hebben. Ook de vrijwilliger zelf kan er op allerlei manieren baat bij hebben. Duurland: “Het geeft voldoening, je kunt er plezier uit halen en veel van leren.” Dat laatste past precies bij de tendens van persoonlijke ontwikkeling. De Vrijwilligerscentrale focust daarom vooral op de wensen en talenten van vrijwilligers. “Als mensen hier komen, vragen we eerst wat ze leuk vinden en waar ze zich in willen ontwikkelen”, zegt Koning. “Ontwikkelen gebeurt onder meer tijdens de themabijeenkomsten die we regelmatig aanbieden. Maar het is vooral belangrijk dat mensen vrijwilligerswerk doen dat bij hen past en waar ze blij van worden.”


Nieuwe website

Duurland en Koning willen de vacatures zoveel mogelijk voor het voetlicht brengen. “Flexibel vrijwilligerswerk dat je makkelijk (online) kunt vinden is hierbij cruciaal”, vertelt Koning. “Mensen kunnen daarom binnenkort terecht op onze nieuwe website. Hier kunnen ze binnen de vacaturebank makkelijker naar mogelijke matches zoeken. Daarnaast is iedereen welkom voor een persoonlijk gesprek tijdens één van onze inloopspreekuren.”

De Vrijwilligerscentrale is te vinden aan de Eemnesserweg 109 in Hilversum. De spreekuurtijden én alle vacatures zijn te bekijken op www.versavrijwilligerscentrale.nl.

Deel blogpost