Post | maart 2022 | Nieuws | 2 min lezen

Wil jij ook hulp bieden aan Oekraïne?

We krijgen veel vragen van mensen die iets willen doen voor de inwoners van Oekraïne die op de vlucht zijn. Hieronder vind je een overzicht van hoe je kunt helpen.

 

Doneer geld aan hulporganisaties

Doneer aan UNCHR: voor Noodopvang, Noodhulpgoederen en Gezondheidszorg.

Doneer aan Vluchtelingenwerk: voor de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne in Nederlandse opvangcentra.

Doneer aan: Het Rode Kruis Zij leveren medische zorg, evacueren mensen, delen voedsel en hygiëneproducten uit.

De samenwerkende hulporganisaties hebben Giro555 geopend.

  

Neem een vluchteling in huis

Heb je een slaapplek over? Neem dan tijdelijk een vluchteling in huis!  

Je kunt je aanmelden via: takecarebnb.org. Deze organisatie werkt samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en regelt logeerplekken voor erkende asielzoekers bij gastgezinnen in Nederland. Of meld je logeerplek aan bij Vluchtelingenwerk

 

Er zijn ook andere initiatieven waar je je kunt aanmelden als je een slaapplek overhebt, zoals www.host4ukraine.com en www.shelter4ua.com

 

Word buddy

Meld je aan als vrijwilliger bij Vluchtelingen Werk Nederland en zet je in als begeleider voor een vluchteling. Er zijn verschillende manieren waarop je je kunt inzetten.

 

Liever lokaal contact:

Vluchtelingenwerk Gooise Meren

Vluchtelingenwerk Hilversum

Vluchtelingenwerk H-BEL

Vluchtelingenwerk Weesp

 

Handen uit de mouwenHRIF

In Weesp is HRIF (gevestigd op de Rijnkade) actief. Sinds 1997 transporteren zij noodhulp (kleding, schoenen, toiletartikelen, dekens, medicijnen enz) naar landen die getroffen zijn door rampen zoals oorlog, een overstroming of aardbeving. De eerste transporten zijn vorig week al aangekomen in Polen en Oekraïne. Maar zij gaan door! Ze Ze kunnen de volgende artikelen goed gebruiken: tandpasta, zeep, shampoo, luiers, toiletpaper enz. Kijk hier.

 

Doneer spullen

Er zijn een heleboel inzamelingsacties op touw gezet die goederen inzamelen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Deze zijn vaak online te vinden, zoals deze familie die spullen inzamelt voor vluchtelingen uit Oekraïne in Polen, de Poolse bibliotheek in Amsterdamdeze locaties in Rotterdam of dit initiatief in Nijmegen.

Klik hier voor de kaart van Nederland met inzamelpunten.


Netwerk opbouwen

De Amsterdamse stichting Open Embassy bouwt aan een netwerk van mensen die van steun kunnen zijn voor Oekraïners die in Nederland terechtkomen of die hier al zijn en niet terug kunnen. Ze zijn o.a. op zoek naar mensen die goed Engels spreken, goed informatie kunnen verzamelen en/of het Oekraïens machtig zijn. Het netwerk wordt ingezet om Oekraïense vluchtelingen te helpen met huisvesting, mentale gezondheid en praktische en juridische zaken.

 

Start een actie

Wil jij Oekraïners op de vlucht helpen? Start een actie! Met jouw sportieve prestatie, creatieve uitspatting of kookkunsten draag jij bij aan de opvang en bescherming van families die gedwongen op de vlucht zijn. Bedenk een sponsorloop, een rommelmarkt, verkoop cup cakes, houd en filmmarathon oftewel wees creatief. Maak reclame, laat het bijvoorbeeld de Vrijwilligerscentrale weten dan maken wij voor jouw initiatief reclame. De opbrengst kun je doneren aan het doel wat jou het meeste aanspreekt.


Laat je stem horen

Teken één of meerdere van de vele petities.

 

Deel het nieuws en check je feiten

De laatste informatie over de situatie in Oekraïne en het aantal mensen op de vlucht vind je op de live blog van UNHCR


Dit overzicht zullen we regelmatig updaten met nieuwe initiatieven. Ook als je zelf een initiatief hebt, horen we dat graag! Stuur hiervoor een mail naar [email protected]

Deel blogpost