Coronaproof vrijwilligerswerk

Veilig vrijwilligerswerk doen

Geweldig dat je je wilt inzetten voor inwoners! Houd je ook tijdens je vrijwilligerswerk aan de RIVM-richtlijnen: niet binnen maar buiten, niet met meer dan 3 personen aan een activiteit/optreden deelnemen en 1,5 meter afstand houden van elkaar.


Tips voor het veilig doen of laten doen van boodschappen

Als hulpvrager: zorg dat je te maken hebt met een vertrouwd persoon (buur of vrijwilliger van een betrouwbare organisatie). Geef nooit je pincode of pinpas mee en geef geen bankgegevens door. Je kunt wel een klein bedrag aan contant geld meegeven of afspreken dat je het geld overmaakt. Een andere mogelijkheid is om een 'tikkie' te sturen. Of maak een deel vooraf over, zodat de vrijwilliger het geld niet hoeft voor te schieten.

Als vrijwilliger: neem nooit een pinpas aan van een hulpvrager en zet de boodschappen voor de deur. Op die manier is er geen fysiek contact. Doe de bon bij de aankopen, zodat deze verantwoord kunnen worden.


Algemene maatregelen

  • Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter).
  • Als je kucht, hoest en/of verkouden bent: blijf thuis.
  • Maatregelen die je zelf kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen: Was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen.
  • Kijk hier voor meer informatie over de aanpak van het coronavirus (bron RIVM).