Tips voor organisaties

Je organisatie draaiende houden 

- Extra vrijwilligers: Heb je vrijwilligers nodig die vanwege de Corona-crisis praktische of sociale hulp bieden aan mensen die hulp kunnen gebruiken? 

-Zoek je langdurige hulp van vrijwilligers? Maak dan een vacature aan op onze vacaturebank.

- Houd contact met je vrijwilligers Blijf in contact met je vrijwilligers. Zorg dat je administratie op orde is, zodat je al jouw vrijwilligers snel en makkelijk kunt bereiken. Mis je gegevens? Dit is een goede tijd om alles bij te werken. 

- Zijn er vrijwilligers ziek of kwetsbaar? Gebruik of start een Whatsapp groep of telefooncirkel, zodat je vrijwilligers elkaar kunnen steunen en helpen. 

- Deel je informatie over het coronavirus met je vrijwilligers, let er dan op dat dit betrouwbare info is. Baseer je op de berichten van het RIVM of de WHO. 

- Versterk de digitale contacten en organiseer bijvoorbeeld digitale koffieochtenden of telefooncirkels. Een leuke app hiervoor is: HouseParty.  

- En vergeet vooral niet om vrijwilligers die zich tijdens deze bijzondere situatie toch inzetten te bedanken! 

contact met je vrijwilligers

Houd vrijwilligers betrokken

- Zitten vrijwilligers thuis en willen ze iets doen? Verzin een alternatieve actie die ze vanuit huis kunnen doen. Samen of individueel. Bijvoorbeeld: een nieuwe project bedenken voor als deze situatie voorbij is. 

- Voorbereidend werk voor een activiteit die in de toekomst ligt oppakken. 

-Een klus oppakken die al langere tijd ligt en waar jullie maar niet aan toe kwamen. 

- Of juist een actie oppakken die aansluit op de huidige behoefte van jullie doelgroep. 


Wat kun je aan nieuwe vrijwilligers communiceren?

Nieuwe vrijwilligers: Krijg je aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers binnen? Stuur diegene een antwoord dat de aanmelding goed is aangekomen. Dat wordt altijd op prijs gesteld, dus ook nu. Geef vervolgens aan hoe het nu verder gaat. Dat kan bijvoorbeeld zijn: 


- We plannen een kennismakingsgesprek per telefoon of online tool (o.a. mogelijk via facetime, skype, zoom) in en bekijken daarin of er een match is en zo ja, wat je nu of op een later moment kunt gaan doen; 

- We stellen de verdere procedure tot een later moment uit en we nemen z.s.m. contact met je op.  

- We hebben vooralsnog geen werkzaamheden die opgepakt kunnen worden, maar wellicht kan een ander initiatief of organisatie je hulp goed gebruiken. Daarbij kun je doorverwijzen naar de corona vacatures.


Ben je vrijwilligerscoördinator of bestuurder?

Ligt door de situatie veel van je werk stil? Wellicht kun je wel (alvast) ander werk oppakken, zoals: 

- De verantwoording van afgelopen jaar schrijven; 

- Subsidie- of fondsenaanvragen voor de komende tijd voorbereiden; 

- Het vrijwilligersbeleid, wervings- of social mediaplan onder de loep nemen. 


Help door door te verwijzen!

Kun je nu je eigen vrijwilligers even niet inzetten omdat alles anders is? Dan is het fijn als je ze attendeert op de vrijwilligersklussen rondom Corona die wel een extra handje kunnen gebruiken. 


Wil je je tijd nuttig besteden?

Kun je even niet direct iets betekenen voor je doelgroep, versterk dan de kennis binnen je organisatie. Leren op afstand kan via: 

- Gratis e-larnings

- Tijdelijk gratis e-learnings via Learntogether 


(Crisis)communicatie 

Nederland lijkt stilgevallen, maar er is juist van alles te organiseren. Communiceren is het ‘toverwoord’. Checklist voor crisiscommunicatie. Online staan diverse voorbeelden van plannen voor crisiscommunicatie, bijvoorbeeld bij Frankwatching.