Post | januari 2021 | Vrijwilliger in beeld | 2 min lezen

Sanne (17) helpt Laura (16) met Nederlands

taalondersteuning, jongeren, vrijwilligerswerk jongeren

Sanne Everaarts zoekt eind 2020 contact met Versa Vrijwilligerscentrale (VC). Zij wil waarschijnlijk social work gaan studeren, heeft een tussenjaar en wil weten wat de mogelijkheden zijn voor vrijwilligerswerk in het Gooi.


Niet lang na Sannes mail komt er bij de VC BEL een vraag binnen van Versa Welzijn-collega Marlena. “Ik heb een aanmelding van een gezin uit Laren. Sinds kort gevestigd in Nederland, nadat het 16 jaar in het buitenland heeft gewoond. De ouders zijn van oorsprong Nederlands; dochter Laura spreekt goed Frans en redelijk Engels maar onvoldoende Nederlands. Daardoor loopt ze achter op school. Is er iemand die Laura bijles Nederlands kan geven?”


Een klik

In december maken ze kennis bij Laura thuis. Laura vertelt dat zij het in Nederland lastig vindt om aansluiting te vinden: er zijn veel verschillende groepjes. Sanne herkent wat Laura zegt en er ontstaat een klik tussen de twee. Laura vertelt ook dat ze het moeilijk vindt om haar ouders hulp te vragen, omdat ze hen niet wil lastigvallen met haar problemen. Sanne overtuigt haar dat het juist belangrijk is om wél over haar gevoelens te praten.


Waardering

Begin januari 2021 bezoekt Sanne Laura voor de tweede keer. Sanne: “Laura had na ons gesprek de moed om met haar ouders te gaan praten. Dat heeft haar enorm opgelucht. Toen konden haar ouders haar ook helpen. Ik had daarnaast de ‘opdracht' gegeven om op school contact te maken met een ander. En ook dat is haar gelukt!” 


Volgende stappen

Dan krijgt Sanne corona en ligt het contact even stil. Nadat ze is opgeknapt, maken Laura en zij via beeldbellen een plannetje voor een volgende stap. “Laura werkt nu aan een opdracht voor haar kunstvakken. De volgende stap is dat we ons richten op het Nederlands. En na haar toetsweek in maart evalueren we wat ze nog mist. Ik vind dat ze heel goed bezig is.”


1+1=3

En levert het vrijwilligerswerk Sanne zelf ook iets op? “Ik vind het heel bijzonder dat ik eigenlijk voor mijn gevoel maar weinig heb gedaan en dat Laura zich nu al zoveel beter en meer gewaardeerd voelt! Onder andere door dit vrijwilligerswerk heb ik kunnen onderzoeken waar mijn interesses liggen. Ik weet nu zeker dat ik social work ga studeren!”


Naast haar vrijwilligerswerk met Laura, is Sanne bezig met het opzetten van een lotgenotengroep voor mensen die worstelen met eetproblematiek. Zij is op zoek naar ervaringsdeskundigen die een groep kunnen begeleiden. Interesse? Neem contact op met Sanne, [email protected] of neem een kijkje op haar instagrampagina: ontmoetingshuisinspirit

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Winnaars verkiezing 2022

Feest in Hilversum, gisteren was het de nationale Vrijwilligersdag!

| Vrijwilliger in beeld
Gisteravond is in Museum Hilversum bekend gemaakt wie de vrijwilliger en vrijwilligersorganisatie van het jaar ...
Lees meer
Vrijwilliger Remco Arnold heeft het naar zijn zin bij De Vorstin. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

De grootse 'familie' van het Gooi breidt uit!

| Vrijwilliger in beeld
Zoals vele poppodia in Nederland, werkt ook De Vorstin veel met vrijwilligers samen. Remco Arnold en Leonie ...
Lees meer

Of hij een keer wilde klokken? Nu zit Willem al bijna 30 jaar bij de triatlon

| Vrijwilliger in beeld
De ware helden van de club
De spits die nog een keer scoort, het meisje dat een foutloze arabier-flikflak ...
Lees meer