Post | mei 2024 | Campagne - Alles dat je aandacht geeft groeit | 2 min lezen

Het verhaal van Pietje Vlot

Het verhaal van Pietje Vlot

Vind jij het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en te werken aan persoonlijke groei? Je vrijwillig inzetten sluit hier mooi bij aan. Onze adviseur Pietje Vlot van Vrijwilligerscentrale Gooise Meren, vertelt hierover: “Vanuit mijn rol als adviseur vrijwillige inzet zie ik de groei van vrijwilligers van dichtbij. Het is mooi om die ontwikkeling bij iemand te zien. Soms is iemand aan het begin wat onzeker en zie ik diezelfde persoon een tijd later vol zelfvertrouwen zijn of haar rol als vrijwilliger vervullen. Het is als het waren als een bloem: iemand begint als een knop en bloeit tijdens het proces helemaal open. Het is daarbij belangrijk dat iemand op z’n plek zit.”

Om ervoor te zorgen dat iemand op de juiste plek terecht komt is het volgens Pietje belangrijk om het gesprek aan te gaan. Pietje: “Tijdens een kennismakingsgesprek kijk ik samen met een potentiële vrijwilliger wat zijn of haar talenten zijn, wat bij iemand past en waar diegene blij van wordt. Zo zorgen we ervoor dat iemand het beste tot zijn of haar recht komt. Er was bijvoorbeeld een mevrouw waarbij het eerste contact wat aarzelend was. Zij hield heel erg van koken. Zij is daarom soepjes gaan maken en uit gaan delen aan bewoners in een buurtcentrum. Dat werd een groot succes! Je zag dat haar zelfvertrouwen groeide. Ik vind het ook belangrijk om mee te geven dat je altijd meer kunt dan je zelf denkt.” 

Zo zijn er vrijwilligers die ‘klein’ beginnen en uiteindelijk steeds zelfstandiger worden, meer zelfvertrouwen krijgen, groeien in de klus of meer verantwoordelijkheden krijgen. Pietje: “Zo was er eens een meneer die afgekeurd was en graag iets nuttigs wilde doen. Hij begon met het draaien van een bardienst en nu runt hij op die locatie de bar. Vaak vinden vrijwilligers het fijn om van belang te zijn en waardering te krijgen. Daardoor groeien zij als mens. Ook was er iemand die begon met één activiteit en dit heeft opgebouwd. Hij zet zich nu op veel verschillende manieren in.” Je ziet dat vrijwillige inzet op verschillende manieren kan zorgen voor groei. Ben je nieuwsgierig geworden naar wat bij jou zou passen en wil jij je vrijwillig inzetten binnen de gemeente Gooise Meren? Pietje gaat graag met jou in gesprek om de mogelijkheden te bespreken tijdens haar spreekuur of een ander moment dat jou uitkomt. Haar spreekuur is op dinsdag van 11.00 tot 12.00 uur op de Ceintuurbaan 47 in Bussum en woensdag van 14.00 tot 15.00 uur in de Plataan, Majoor Kampsstraat 3 in Naarden. Een afspraak op een ander tijdstip is altijd mogelijk via telefoonnummer: 06 15 87 56 92. Woon je ergens anders binnen de Gooi en Vechtstreek? Vind hier een adviseur bij jou in de buurt.


Dit artikel maakt deel uit van de campagne 'Alles dat je aandacht geeft groeit'. Klik hier als je meer wil weten over deze campagne.

 

Deel blogpost