Post | mei 2024 | Campagne - Alles dat je aandacht geeft groeit | 2 min lezen

Het verhaal van Tanya Arkenbout

Om als vrijwilliger alles uit jezelf te kunnen halen en je prettig te voelen in jouw rol, is het van belang om in scholing te investeren. Als het gaat om groei, draagt opleiding hier zeker aan bij. Daarom biedt de Versa Vrijwilligerscentrale gratis workshops, trainingen, e-learnings en netwerkbijeenkomsten aan voor vrijwilligers en organisaties die vrijwilligers inzetten.

Tanya Arkenbout, onze adviseur vrijwillige inzet bij Vrijwilligerscentrale Weesp vertelt hierover in dit artikel. Zij organiseert het aanbod van workshops, trainingen, e-learnings en netwerkbijeenkomsten binnen de Versa Vrijwilligerscentrale. Tanya: “Wij bieden dit aan als service. Hiermee versterken wij de vrijwilligers en de organisaties. Maatschappelijke organisaties hebben niet altijd de middelen om hun vrijwilligers en medewerkers toe te rusten met alle benodigde kennis en vaardigheden. Dan is het fijn dat wij hen hiermee kunnen ondersteunen. Wij kijken ltijd naar behoeften van organisaties en vrijwilligers op het gebied van scholing. Als bepaalde signalen vaker terugkomen nemen wij dit mee in ons aanbod. Het is fijn als organisaties en vrijwilligers aangeven waar ze behoefte aan hebben en wat ze missen in het aanbod.” 


Het volgen van een opleiding is om meerdere redenen een goed idee: “Door het volgen van een workshop, training of e-learning groeit niet alleen de deskundigheid van een vrijwilliger, maar ook het zelfvertrouwen en het plezier. Een vrijwilliger die zeker in zijn rol staat doordat hij de juiste kennis en vaardigheden bezit, zal deze ook vaker met meer plezier uitvoeren. In plaats van zomaar ergens in te springen weet diegene wat hij/zij doet en dat voelt goed.”, aldus Tanya. 


Er zijn verschillende vormen van scholing. Zo biedt de Vrijwilligerscentrale fysieke workshops en trainingen aan, maar kun je ook een e-learning volgen; Tanya: “Een e-learning is een vorm van scholing die online wordt aangeboden. Je kunt een e-learning op ieder moment en op iedere plek volgen.” 


Naast groeien als individu, kun je ook samen groeien door deel te nemen aan een netwerkbijeenkomst: “Tijdens zo’n bijeenkomst wisselen organisaties kennis en ervaringen uit. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de ene organisatie een sterk concept of product op de plank heeft liggen waar een andere organisatie iets aan kan hebben. Het is een manier voor organisaties om knelpunten te verminderen en elkaar te versterken en zo samen te groeien. De bedoeling is dat een organisatie met meer de deur uitgaat dan waarmee zij binnenkwam.” 


Het scholingsaanbod is heel divers: “Denk bijvoorbeeld aan een praktische workshop voor gastheren en gastvrouwen. Hierin leer je wat er nodig is om bezoekers gastvrij te kunnen ontvangen. Of de training ‘Werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid’. Deze training leert je omgaan met divers gedrag en draagt bij aan deskundigheid bij de vrijwilliger op het gebied van psychische kwetsbaarheid. Daarnaast hebben we ook verschillende e-learnings, zoals de e-learning ‘Cultuursensitief handelen’. In deze e-learning leer je hoe je vanuit een cultuursensitieve houding kunt handelen in contact met hulpvragers van diverse culturele achtergronden.” 


Heb je ook interesse in het volgen van een workshop, training of e-learning? Bekijk hier het volledige scholingsaanbod van de Vrijwilligerscentrale. Mis je iets in dit aanbod? Neem dan contact op met Tanya Arkenbout, via [email protected] of 06 1024 7684 om je wensen te bespreken. 


Dit artikel maakt deel uit van de campagne 'Alles dat je aandacht geeft groeit'. Klik hier als je meer wil weten over deze campagne.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Windmolens bij zonsondergang

Het verhaal van Peter van Drenth

| Campagne - Alles dat je aandacht geeft groeit
Stel jezelf even voor
“Mijn naam is Peter van Drenth, 66 jaar, na 54 jaar in Eemnes gewoond te hebben, ...
Lees meer
Anneke Bijleveld

Het verhaal van Anneke Bijleveld

| Campagne - Alles dat je aandacht geeft groeit
Hoe geef je iemand liefdevolle aandacht en start je tegelijkertijd een gesprek over kwetsbare onderwerpen, ...
Lees meer
Danielle van der Starten

Het verhaal van Danielle van der Straten

| Campagne - Alles dat je aandacht geeft groeit
“Een hospice, is dat niet een hele sombere omgeving waar het vooral over de dood gaat?” Dat is een vraag die ...
Lees meer