Post | februari 2024 | Hilversumse vrijwilligers aan het woord | 4 min lezen

Hilversumse speeltuinen slaan handen ineen: ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’

De Hilversumse speeltuinen De Zoutkeet en de Erfgooiersspeeltuin slaan de handen ineen en gaan onder andere samen op zoek naar nieuwe vrijwilligers. “Door samen te werken wissel je tips uit en versterk je elkaar.”  

De Zoutkeet in Hilversum-Zuid en de Erfgooiersspeeltuin in Hilversum-Noord moesten vorig jaar allebei wekelijks een dag of dagdeel sluiten, omdat er gewoonweg te weinig mensen waren om de speeltuin te kunnen draaien. Dat was voor het eerst in de lange geschiedenis van beide speeltuinen. Wilma Fennema van de Erfgooiersspeeltuin: “We kregen de roosters gewoon niet rond op de donderdag. Door corona zijn er wel wat vrijwilligers weggegaan en is het moeilijker geworden om nieuwe vrijwilligers te vinden. Corona heeft er bij ons echt ingehakt.” Marg Tax en Bea Meijer van de speeltuin in Zuid beamen dit. Tax: “Bij ons ook. Wij konden de vrijdagmiddag niet open, echt jammer voor de kinderen.” 

Nicole Wendt startte afgelopen juni bij Versa Vrijwilligerscentrale en bezocht de speeltuinen. “Het viel me op dat ze allebei op zoek waren naar bestuursleden. Ik stelde voor om eens bij elkaar te gaan zitten om te kijken of ze misschien een bestuur konden delen.” Dat vonden ze een goed idee en ze spraken af in de Erfgooiersspeeltuin. Omdat de Zoutkeet een stichting is en de Erfgooiersspeeltuin een vereniging, kon het plan van een gedeeld bestuur niet doorgaan. Maar tijdens de bijeenkomst ontstonden ook ideeën om op andere vlakken samen te gaan werken. Wendt: “Alleen ga je harder, samen kom je verder.” 

‘Zo leer je elkaar een beetje kennen, waardoor de interactie ook beter wordt’ 

 

Op het gebied van de cursussen voor bedrijfshulpverlening en het werven van vrijwilligers bijvoorbeeld. De eerste gezamenlijke bhv-cursus staat inmiddels gepland in de grote zaal in de speeltuin in Zuid. Daarbij zijn ook de vrijwilligers van de de Erfgooiersspeeltuin aanwezig. “Ze vinden het echt wel heel leuk, positieve energie”, vertelt Fennema. Tax: “Zo leer je elkaar een beetje kennen, waardoor de interactie ook beter wordt. Zo creëer je draagvlak. Ook voor de nieuwe vrijwilligers van het onderhoud gaan we binnenkort bij elkaar zitten om elkaar te leren kennen. Het is fijner om op die manier binnen te komen. In het verleden meldde een vrijwilliger zich aan en werd diegene meteen ingezet.” 

Het seizoen voor De Erfgooiersspeeltuin begint 1 april, De Zoutkeet start drie weken later op 20 april. Als de speeltuinen weer open zijn, is het er meestal lekker druk. Tax, Fennema en Meijer zijn alle drie bij de speeltuin begonnen, toen ze er zelf met hun kinderen kwamen. Tax 45 jaar geleden, Fennema 25 jaar en Meijer 36 jaar. Tax: “Er stond vroeger een box in de speeltuin voor mijn dochter als ik hier vrijwilligerswerk deed.” De andere dames herkennen dat. Fennema: “Je bent er dan toch als ouder, dan kun je net zo goed even helpen.” 

Oplossingen 

Die sfeer lijkt een beetje verdwenen. “Er wordt tegenwoordig meer van ouders gevraagd, waardoor ze gewoon minder tijd hebben. Dat begrijp ik ook wel”, zegt Tax. “Maar je moet wel in oplossingen denken. Er zijn bijvoorbeeld groepen moeders die elke week op dezelfde dag met elkaar afspreken in de speeltuin. Die zitten hier dan gezellig de hele middag te kletsen. Ze zouden dan kunnen rouleren om elk één dagdeel in de maand te helpen in de speeltuin. De anderen letten op haar kinderen. En als er een niet kan, kunnen ze onderling misschien wel ruilen.” Fennema wil ook de groep van 65+’ers aanspreken. “Zij hebben vaak wel tijd en sommigen voelen zich soms eenzaam. Zij zouden hier juist mooi bij passen.” 

Het vrijwilligerswerk in beide speeltuinen is nagenoeg hetzelfde. Kaartjes en abonnementen verkopen, koffie en thee inschenken, koek, snoep en ijsjes verkopen en af en toe een pleister plakken. “En het is heel dankbaar”, zegt Tax. ”Je ziet zoveel blije gezichten, dankbare ouders en je leert mensen uit de buurt kennen. We krijgen elk jaar een grote pot snoep van een van de ouders die hier elk jaar met de kinderen komt. En veel mensen en kinderen zijn blij dat we inclusief zijn. Niet alleen voor kinderen in een rolstoel, ook ouders in een rolstoel. Vorig jaar kwam hier een invalide man, die zo blij was. Hij kon voor het eerst met zijn kind samen in de draaimolen.” 

‘Dat is ook iets voor ons om over na te denken’ 

Fennema: “Wij hebben lang getwijfeld of we wifi zouden regelen, maar we hebben er nu toch voor gekozen om dit te gaan doen. Zo kunnen ouders hun laptop meenemen en op het terras enigszins werken, met één oog op de kinderen. En heel jonge of oudere broers en zusjes kunnen tussen het spelen door, even op beeldscherm.” Tax: “Dat is voor ons ook iets om over na te denken. Zo zie je maar, door samen te werken wissel je tips uit en versterk je elkaar.” De speeltuinen hebben elkaar duidelijk gevonden. Meijer: “Het zijn beide heel verschillende speeltuinen. Dat maakt het ook zo leuk. Maar bij alle twee de speeltuinen staan de kinderen nu al soms voor het hek en vragen ze: wanneer gaan jullie weer open?” 

Voor het nieuwe speeltuinseizoen kunnen De Zoutkeet en de Erfgooiersspeeltuin nog wel wat vrijwilligers gebruiken. Meer informatie of aanmelden om mee te helpen? Bel voor beide speeltuinen naar 035-6242822. 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

"Man, wat poepen die beesten veel, zeg!"

| Hilversumse vrijwilligers aan het woord
Bram van 22 jaar uit Hilversum werkt sinds februari 2024 bij Dierenweide Zonnehoeve en met veel plezier ...
Lees meer

Allemaal gewonnen

| Hilversumse vrijwilligers aan het woord
,,Ik was heel verbaasd dat we hebben gewonnen”, zegt Wilma Fennema, voorzitter van de speeltuin Het ...
Lees meer

Hilversumse vrijwilligers van het jaar over hun werk. ’Zonder ons kan de maatschappij niet leven en draaien’

| Hilversumse vrijwilligers aan het woord
André Vollebregt zet zich al 32 jaar in voor de Dierenambulance Gooi en Vechtstreek als chauffeur en ...
Lees meer