Post | mei 2022 | volg je hart | 2 min lezen

‘Al ga je een paar uurtjes, extra handen zijn altijd handig’

Door Nora Schenk

Nadat hij zijn geheugentrainingwebsite heeft voltooid valt Lex van de Linden (69) in een gat. “Ik had niks meer te doen. Toen ben ik bij Vivium woonzorgcentrum Godelinde binnengelopen en heb ik gevraagd of ze nog vrijwilligers nodig hadden. Ik werd met open armen ontvangen. En ik ben blij dat ik die stap heb genomen, want ik vind het ontzettend leuk en ik voel me weer een deelnemer aan de maatschappij.”

 

Drie middagen per week is Lex van de Linden als vrijwilliger te vinden in Godelinde in Bussum. Lex: “Ik schenk koffie en thee, help het personeel, heb contact met bewoners en spring bij waar het nodig is. Daarbij geef ik ook geheugentrainingen. Dat deed ik al toen ik nog werkte als zorgplancoördinator.”

 

‘Wat moet ik met al die tijd?’

“Toen ik met pensioen ging, heb ik me eerst gericht op een website voor geheugentraining. Nadat ik daarmee klaar was viel ik in een gat. Ik had niks meer te doen, wat moest ik met al die tijd? Toen bedacht ik dat ik vrijwilligerswerk zou kunnen doen, om iets te betekenen voor de maatschappij en om mijn eigenwaarde terug te vinden. Ik weet dat ik me prettiger voel met mensen om me heen, dus zo kwam ik op het idee om naar Godelinde te gaan.”

 

Lex stapt zonder afspraak bij de Vivium locatie binnen en vraagt of ze nog vrijwilligers nodig hebben. “Ik werd meteen met open armen ontvangen, zo makkelijk kan het zijn. Omdat ik veel tijd heb nu ik gepensioneerd ben, kan ik meerdere dagdelen per week aan de slag. Maar ze zeiden daar tegen me: ook al kan je een paar uurtjes, extra handen zijn altijd handig.”

 

Met veel plezier

“Door mijn vrijwilligerswerk zit ik prettiger in mijn vel. Ik beteken nog wat voor de maatschappij, kan hier en daar wat problemen oplossen en neem het personeel – dat het al zo druk heeft – werk uit handen. Ik kan er echt mezelf zijn en ik voel dat ik wat bijdraag, dat heb ik nodig. En ik kom er met veel plezier. Ik kan goed met de oudere doelgroep omgaan, om het zo te zeggen. We praten over van alles en dat praatje is voor veel mensen belangrijk. Ook voor mij.”

 

 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Vrijwilliger Versa Vrijwilligerscentrale

Jan (74): ‘Ik kan niet op mijn gat zitten, zo zit ik niet in mekaar’

| volg je hart
Interview vrijwilliger Jan (74): ‘Ik kan niet op mijn gat zitten, zo zit ik niet in mekaar’ ...
Lees meer

‘Ik kan niet alles voor ze doen, maar ik kan ze wel de weg wijzen’

| volg je hart
Speciaal getrainde vrijwilligers van Versa Welzijn bezoeken Hilversummers van tachtig jaar en ouder ...
Lees meer