Post | mei 2022 | volg je hart | 2 min lezen

‘De waardering die we krijgen, daar doen we het voor’

Door Nora Schenk


Elke donderdagmiddag nemen Dennis, Nolly, Siet en Ellen (alle vier zeventigplusser) bewoners van woonzorgcentrum Johanneshove in Laren mee op een wandeling door de omgeving. “Het is voor ons een kleine moeite en zo maken we ons nuttig. Voor de bewoners is het echt een uitje, ze genieten ervan. En wij ook.”

 

Als Nolly de Graaf – activiteitenbegeleider in de zorg – met pensioen gaat, wil ze zich graag nuttig blijven maken. “Ik heb toen de wandelclub van Johanneshove als vrijwilliger voortgezet.” Al snel haken meer vrijwilligers aan. “Mijn moeder zat hier in Johanneshove”, vertelt Dennis Smit. “Ik ging wel eens met mijn moeder mee met de wandelclub en ik vond het wel leuk. Na een aantal jaar is mijn moeder overleden en toen ben ik gebleven.”

 

Ook Ellen Willard is via een familielid bij de club gekomen. “Mijn tante woonde hier. Ze zat hele dagen in een rolstoel en als de wandelclub eropuit ging, nam ik haar mee. Zo ben ik vaste vrijwilliger bij de wandelclub geworden.” Siet Visser is de vierde vrijwilliger van de club. “Toen ik met pensioen ging wilde ik dingen blijven doen. Ik hoorde van de wekelijkse wandelmiddag bij Johanneshove en daar ben ik toen bij aangesloten.”

 

‘Echt een goed gevoel’

De vier vrijwilligers nemen elke donderdagmiddag vier bewoners in hun rolstoel mee naar buiten. Dennis: “We wandelen door Laren, Blaricum of Eemnes. En in de pauze bezoeken we een terrasje. Dan komen er natuurlijk drankjes en bitterballen op tafel!” De dames lachen. “Het is echt een heel gezellige middag.”

 

Op de vraag of dit vrijwilligerswerk ze veel tijd kost schudden de vrijwilligers tegelijk hun hoofd. Ellen: “We beginnen om 14.00 uur en zijn meestal rond 16.00 uur weer terug, dus maar een paar uurtjes.” Siet vult aan dat de wandelclub ruimte heeft voor meer vrijwilligers. “We duwen allemaal één rolstoel, dus nu kunnen er vier bewoners per keer mee. Maar er willen altijd veel meer bewoners mee.”

 

“De wekelijkse wandeling is voor mensen die hier in Johanneshove wonen echt een uitje”, legt Nolly uit. “En het geeft ons ook een goed gevoel. Want we krijgen zoveel waardering en dankbaarheid.” Alle vier knikken ze instemmend. “Daar doen we het voor.”

 

 

 

 

Deel blogpost