Post | september 2024 | Hilversumse vrijwilligers aan het woord | 4 min lezen

Festival de Beleving blijkt schot in de roos: ‘Niemand is onkwetsbaar en daarom hebben we elkaar nodig’

Optredens en workshops, maar ook een Praatplein, zintuigentafel of blind bier proeven. Dat en nog veel meer stond op het programma tijdens de allereerste editie van Festival de Beleving zondag op Werf35 in Hilversum. 

Het gratis theaterfestival, georganiseerd door de gezamenlijke welzijnsorganisaties van het Gooisch Verband, bleek een schot in de roos, aldus de organisatie na afloop. “Het festival onderscheidt zich van andere evenementen omdat het zich niet alleen richt op ‘gewone’ bezoekers, maar ook op de meer kwetsbare inwoners van Hilversum. Een zeer geslaagde opzet, gezien de zeer gemêleerde samenstelling van de bijna tweeduizend bezoekers die naar Werf35 kwamen.”

Wethouder Gerben van Voorden (Zorg en Samenleving) had de eer om het festival rond het middaguur te openen. Hij is zeer enthousiast was over de bijzondere opzet van het festival. “het is best heel belangrijk dat dit evenement er is”, zegt hij. “Het maakt zaken zichtbaar. Ik vroeg ook aan mensen wie van hen onkwetsbaar is. Niemand stak zijn hand op. Niemand is onkwetsbaar en daarom hebben we elkaar nodig. Daarnaast geeft dit evenement heel veel verbondenheid en worden taboes bespreekbaar gemaakt, zoals psychische kwetsbaarheid of eenzaamheid.”

‘In het maifest staat bijvoorbeeld dat het een festival is waar iedereen zichzelf mag zijn’

Marjan Ockeloen, directeur Stichting Maatjesproject en initiatiefnemer van Festival de Beleving vanuit het Gooisch Verband voegt daaraan toe: “Daarom hebben we ook een manifest voor Festival de Beleving opgesteld. Daarin staat bijvoorbeeld dat het een festival is waar iedereen zichzelf mag zijn, een veilige plek waar je blij van wordt en waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten. Fantastisch dat dit vandaag ook echt werkelijkheid is geworden.”

Na de opening volgt er een afwisselend programma dat voor een deel door deze kwetsbare doelgroep zelf wordt verzorgd, maar er zijn ook workshops waarin bezoekers zelf kunnen ervaren hoe het is als de zintuigen anders werken dan men gewend is. Het speciale Praatplein is erop gericht om mensen met elkaar in contact te brengen. Zo kunnen bezoekers hier via ‘Praatje over de heg’ laagdrempelig een gesprek aan gaan of tijdens de ‘Speedmeet’ in contact komen met andere Hilversummers. Het ‘Luisterhart’, bestaande uit een groot hart en zes daarmee verbonden stoelen met een telefoon, vormt een heuse eyecatcher op het festivalterrein. Hier kan men plaatsnemen en de kunst van het luisteren ervaren.


Tijdens de workshop Hersenuitdaging kunnen belangstellenden ervaren hoe het voelt als de hersenen niet meer doen wat ze moeten doen, bijvoorbeeld als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. En bij de lezing ‘Mijn geheime olifant’ worden bezoekers meegenomen in de belevingswereld van iemand die wordt geconfronteerd met toenemende doofheid. Mensen kunnen verder de hele dag door zintuigen prikkelen, maar ze ook weer ontprikkelen, bijvoorbeeld tijdens de silent disco, in de speciale prikkelloze ruimte of tijdens een yoga- of klankschalenworkshop. En bij de Gooische Bierbrouwerij staan er drie verschillende bieren klaar om met blinddoek om te proeven. Maar daarnaast valt er ook heel veel te genieten. Zo zorgt mantelzorgkoor Lichtzingig voor gezellig muzikale momenten en zingen vele bezoekers mee met de bekende Nederlandstalige liedjes, terwijl cabaretier Robbert Jan Proos bij velen de lachspieren weet te prikkelen. Jeroen en Monica (de barvrouw van Top 2000 a gogo) presenteren de Pim Pam Pop Pubquiz en de Meisjes van de Radio zorgen voor een feest der herkenning met liedjes en bekende radiospelletjes van toen. Muziekband Egwel, bestaande uit mensen met een beperking, zorgt tenslotte voor een heuse polonaise tijdens de muzikale afsluiting van het festival.


“Echt geweldig”, is na afloop de conclusie van Ockeloen. “Alles kwam bij elkaar. Wij zijn een jaar bezig geweest om dit te organiseren. Eerst wilden wij een soort parade houden met dertig cliënten. Maar toen bedachten wij dat als wij iets wilden doen, dan moeten wij het ook groot uitpakken. En het is boven verwachting uitgekomen. De sfeer was heel bijzonder, heel anders dan bij een ander festival. Heel ontspannen”, aldus Ockeloen. “Wat ook heel leuk was, was dat in het restaurant mensen die elkaar niet kenden elkaar uitnodigden om bij elkaar aan tafel te komen zitten. Dan ga je met elkaar in gesprek.”

Uiteindelijk verlaten pas rond 19.30 uur de laatste mensen het festivalterrein aan de Mussenstraat. “Het was echt ongelooflijk”, vervolgt Ockeloen. “Er waren echt veel mensen dan gehoopt, vanaf de start al. Je zag ook heel veel ouders met kinderen. Zo bijzonder was ook om te zien hoe mensen in een rolstoel ‘gewoon’ even naar de voorstelling van Robbert Jan Proos gingen kijken. Alsof het normaal was. En eigenlijk moet het ook normaal zijn.”


Festival de Beleving kon plaatsvinden, mede dankzij een subsidie van de gemeente in het kader van 600 Jaar Hilversum. Die subsidie zal er bij een eventueel volgende editie niet zijn. Toch hoopt Ockeloen op een vervolg; volgend jaar of over twee jaar. Ook Van Voorden noemt een eventueel vervolg ‘supertof’. “En heel veel is al gemaakt”, zegt hij. “Het logo, de website, het draaiboek. Ik doe dan ook een oproep aan het bedrijfsleven om zich hieraan te verbinden. Wij hebben dit met elkaar te dragen. Het moet niet alleen vanuit de overheid komen, maar vanuit de hele samenleving.” Ockeloen wil vooral ook alle vrijwilligers bedanken. “Er zijn heel veel vrijwilligersuren in gaan zitten, anders had het misschien wel het vierdubbele gekost. Hier is echt heel hard voor gewerkt, met veel passie. En dan zie je op zo’n dag de mensen met een grote smile op het het gezicht rondlopen. Daar doe je het voor.”


Deel blogpost