Post | mei 2022 | ViceVersa | 3 min lezen

Het mes snijdt aan twee kanten

Door Eelco Visser

Het Vogelhospitaal in Naarden bestaat sinds 1957. In een mooi stukje natuur worden jaarlijks tot wel 8.000 vogels opgevangen. Het leeuwendeel van het meer exotische soort. Binnen is het een komen en gaan van medewerkers, stagiairs, dierenartsen, medewerkers van de dierenambulance en vrijwilligers die er actief zijn. Zij doen wat ze kunnen, maar het lukt niet altijd om samen alle klussen te klaren. Vandaag krijgen ze hulp van tien medewerkers van ING. Een match die tot stand kwam via Vice Versa, een nieuw initiatief van de Versa Vrijwilligerscentrale om bedrijfsvrijwilligers te koppelen aan maatschappelijke initiatieven. Die inzet betekent, zowel voor het Vogelhospitaal als ING, meer dan ‘zomaar een bedrijfsuitje’.


Walhalla

De medewerkers van ING beginnen met een rondleiding. Ze maken kennis met prachtige vogels, waarvan de Zuid-Afrikaanse Loerie wellicht de fraaiste is. Maar ze zijn hier om te werken. Er ontstaan drie teams: team Tuin, team Puin en team Grasmaaien. De tien collega’s hebben werkkleding en gereedschap van huis meegenomen en gaan als een geoliede machine aan de slag. Tussen de vogelgeluiden door, klinken aanmoedigingen, lachsalvo’s en, af en toe, het oorverdovende lawaai van de grasmaaier. In de educatieruimte spreek ik vrijwilliger Marleen. Ze is enorm blij met de hulp. Ondanks de ruim 40 vrijwilligers, krijgen ze niet alle klussen geklaard. Ze laat zien hoeveel tijd het bijvoorbeeld kost de jonge vogels te voeden. Het zijn dan de meer praktische klussen die blijven liggen. Beroepskracht Dennis doet wat hij kan, maar ook hij heeft maar twee handen.


Matchen bedrijven en maatschappelijke organisaties

Buiten maken de ING’ers ongekende vorderingen. Vierhonderd vierkante meter gras is gemaaid, de paden in de tuin zijn weer teruggebracht en het puin bij de buitenhokken is nagenoeg opgeruimd. In gesprek met Pietje Vlot van Versa Vrijwilligerscentrale bespreken we de scepsis die wel eens aan deze acties kleeft. Is het nou gewoon een ‘leuk bedrijfsuitje’ of toch meer dan dat? Pietje: “Vandaag zien we dat het Vogelhospitaal echt gebaat is bij de inzet van de medewerkers. Vanuit Vice Versa, een nieuw initiatief van de Vrijwilligerscentrale, matchen we bedrijven die in werktijd vrijwilligerswerk willen doen met maatschappelijke organisaties. Ook proberen we bedrijven ertoe te bewegen deze vorm van inzet duurzaam te plegen. Dus niet eens per jaar, maar vaker. Wij bieden altijd maatwerk; we zoeken de match bij de skills of interesses van het bedrijf.” Aansluiten bij interesses lijkt vandaag belangrijker dan bij skills. De ING-collega’s zijn namelijk blij buiten te zijn. En niet ‘in hun hoofd bezig te hoeven zijn, maar lekker met de handen in het zand’. Met het heerlijke weer als bonus.


Nader tot elkaar komen

Na de lunch spreek ik Angela Dudink, Senior Legal Counsel van ING. Vandaag is ze lid van team Tuin. Ze beleeft een heerlijke dag. Angela: “Ja, het mes snijdt vandaag echt aan meerdere kanten. We kunnen ons maatschappelijk nuttig inzetten, iets wat aansluit bij de waarden van ons bedrijf. Maar het is ook lekker om buiten bezig te zijn. Daarnaast begroeten we vandaag een nieuwe collega, die we meteen goed leren kennen. Want we zijn niet alleen samen bezig, maar hebben ook een gezamenlijke lunch en sluiten af met een borrel. Dat sociale aspect is extra winst voor ons team.” Ik vraag haar of deze dag meer betekent dan ‘zomaar een bedrijfsuitje’. Angela: “Zeker. We krijgen van ING twee dagen per jaar om ons zinvol in te zetten voor de samenleving. In coronatijd zochten we actief naar wat er nog wel kon. Toen zijn we kleding gaan sorteren in een loods in Weesp. Als team kom je op dat soort momenten veel sneller nader tot elkaar. Juist omdat je samen een hele praktische én nuttige klus klaart. Bedrijven die dit nog niet doen, kan ik het alleen maar aanraden!”


Luister de podcast:

https://www.versawelzijn.nl/veelzeggendeverhalen/vice-versa-match-vogelhospitaal-ing/

Deel blogpost