Post | november 2022 | Weesp Bedankt - Vrijwilligers in beeld 2022 | 3 min lezen

Ik voel me bij Museum Weesp helemaal happy

Door Nora Schenk

‘In het museum voel ik me plaatsvervangend trots’

 

Elle Jansen is vrijwilliger bij Museum Weesp. “Ik hou ervan om me te omringen met kunst. De sfeer bij het museum is ontzettend fijn en het is heel gezellig met de andere vrijwilligers. Ik voel me bij Museum Weesp helemaal happy.”

 

“Ik heb altijd gekozen voor het leuke, niet voor het geld,” vertelt Elle Jansen (68). “Nu ben ik gepensioneerd, maar toen ik nog werkte heb ik verschillende dingen gedaan in de culturele sector. De laatste jaren werkte ik in de museumwinkel van het Tropenmuseum. Die baan stopte toen ik 59 was en in de culturele sector lagen de banen niet voor het oprapen. Toen dacht ik: als ik geen werk kan vinden, dan – huppetee! – aan de slag als vrijwilliger.”

 

‘Precies wat ik leuk vind’

Elle doet eerst zes jaar vrijwilligerswerk bij City of Wesopa als programmeur jeugd. “Sinds vier jaar ben ik vrijwilliger bij Museum Weesp.” Ze begint te stralen. “Dat is zo’n fijne club mensen!” Elle coördineert de museumwinkel. “Dus ik zorg voor de aankoop van producten, de verkoop, de inrichting en dat soort dingen. Sinds kort doe ik dat met mijn collega Marja, het is fijn om het samen te doen. In feite doe ik weer wat ik in het Tropenmuseum deed. Precies wat ik leuk vind. En mijn kennis en expertise kan ik zo ook weer in mijn vrijwilligerswerk kwijt.”

 

Elle noemt zichzelf niet iemand om stil te zitten. “Ik wil graag bezig blijven en ik vind het leuk om ergens bij betrokken te zijn. Bovendien hou ik ervan om geprikkeld te worden en om nieuwe dingen te leren. En ik hou ervan om me te omringen met kunst. Al die dingen komen samen bij Museum Weesp. Het past echt bij me, dus ik ben helemaal happy.”

 

Van jong tot oud

Het leukste aan haar vrijwilligerswerk vindt Elle het contact met mensen. “Ik vertel graag aan bezoekers over onze collecties, zoals de unieke porseleincollectie en de geschiedenis van Van Houten. Dan voel ik me zelfs plaatsvervangend trots, helemaal als ik merk dat mensen echt geïnteresseerd zijn. Maar niet alleen het contact met de museumbezoekers is wat me zo aantrekt, ook het contact met de collega’s is ontzettend fijn. Soms denkt men dat er alleen maar ouderen bij het museum werken, maar dat is absoluut niet meer zo. Er zijn ook een paar jongere mensen bijgekomen, we hopen dat dat er nog meer worden. Het is een hele gezellige groep van betrokken vrijwilligers.”

 

Elle legt uit dat Museum Weesp grotendeels op vrijwilligers draait. “Er zijn maar twee mensen in dienst bij het museum: de conservator en de museummedewerker. De rest wordt gedaan door vrijwilligers. Er zijn verschillende werkgroepen waar je bij kunt aansluiten, bijvoorbeeld een groep die zorgt voor de opbouw van tentoonstellingen, er is een klusteam, er zijn gastvrouwen en -heren, er zijn rondleiders, er is een team voor beheer en onderhoud en er zijn mensen die zich bezighouden met het registreren van de museumcollectie. Er is dus ongelofelijk veel te doen bij het museum.” Lachend voegt ze eraan toe: “We kunnen nog wel wat mensen gebruiken.”

 

‘Je betekent iets voor je stad’

Per maand is Elle twintig tot dertig uur met Museum Weesp bezig. “Naast de museumwinkel ben ik ook bij andere activiteiten betrokken, zoals bij de feestelijke opening van de nieuwe tentoonstelling met kunstenaars van het Domijn. Dan doe ik een beetje het oude programmeren wat ik vroeger tijdens mijn werk ook heb gedaan. Dat past wel bij mij.” Ze lacht hardop. “Ik vind het heerlijk om aan het regelen te zijn.”

 

Ze benadrukt dat die uren die zij zelf bij het museum werkt absoluut niet de richtlijn is voor vrijwilligers in het museum. “De klussen zijn heel divers, het hangt er vanaf wat je kan en wil. Je kunt ook één of twee keer per maand een paar uurtjes gastvrouw zijn bijvoorbeeld. Er is van alles mogelijk. En ik kan het echt aan iedereen aanbevelen. Museum Weesp is zo’n interessante plek om bij betrokken te zijn. Tijdens je vrijwilligerswerk leer je veel over Weesp en de collecties van het museum. En je ontmoet veel mensen. Bovendien beteken je door vrijwilligerswerk in Museum Weesp te doen echt iets voor je stad.”

 

Elle is van plan nog zo lang als mogelijk is bij Museum Weesp betrokken te blijven. “Na de fusie met Amsterdam is het een spannende tijd voor het museum. Er zijn een heleboel leuke plannen en ik kan haast niet wachten op wat er nog allemaal gaat gebeuren.”


Dit interview verscheen 30 november in het WeesperNieuws als onderdeel van de campagne Weesp Bedankt

 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

'Als het een betaalde baan zou zijn, zou ik er zo voor tekenen!’

| Weesp Bedankt - Vrijwilligers in beeld 2022
‘Je hoeft geen voetbalgek te zijn om dit te doen, want er is zoveel meer’

Hilco Klinkert (42) werkt als ...
Lees meer

‘Het voelt alsof ik familie ben van de mensen die hier wonen’

| Weesp Bedankt - Vrijwilligers in beeld 2022
“Elke dinsdagavond help ik bij de filmavond. Dan halen we de bewoners op en geven we ze een lekker plekje in ...
Lees meer

Ruilen hoeft niet, je mag ook gewoon iets meenemen

| Weesp Bedankt - Vrijwilligers in beeld 2022
Elze van de Wijngaart (67) runt als vrijwilliger de ruilwinkel aan de Sportparklaan in Weesp. “Mensen mogen ...
Lees meer