Post | november 2021 | Weesp Bedankt- Vrijwilliger in beeld 2021 | 2 min lezen

Eric (67): ‘Als je iets doet voor een ander, dan word je daar zelf ook blij van’

Eric (67) doet vrijwilligerswerk als maatje bij het maatjesproject. “Het is een win-win situatie. Ik help iemand verder in het leven en dat geeft mij energie en voldoening, omdat ik wat voor iemand beteken. Bovendien hebben mijn maatje en ik een goede klik, we zijn echt maatjes!”


Zijn hele leven werkt hij als gymleraar in het basisonderwijs, maar sinds drie jaar is Eric de Groot uit Driemond met pensioen. “Gymleraar is een mooi vak en ik vind sport heel belangrijk. Dat bewegen ook leuk is, wilde ik als gymleraar aan de kinderen overbrengen. Daarom zorgde ik er altijd voor dat iedereen een leuke gymles had. Niet alleen de motorisch begaafde kinderen, maar ook de wat minder atletisch gebouwde kinderen.” Er verschijnt een weemoedige glimlach op z’n gezicht. “Die kinderen en hun blije gezichten tijdens de gymles mis ik soms wel hoor.”

 

‘Toen kwam corona’

“Toen ik met pensioen ging viel er een stukje invulling van mijn leven weg. Ik zat me heus niet te vervelen hoor. Ik sport bijna elke dag en ik hou van koken en in het huis dingen doen. Maar mijn vrouw Irmita werkt overdag en dan vind ik het ook fijn als mijn dag een invulling heeft.”

 

Na zijn pensioen zoekt Eric daarom werk. Eerst op Schiphol en daarna in het Amstelhotel. “Daar werkte ik bij de ontbijtdienst, superleuk. Maar toen kwam corona. Mijn contract liep af en kon niet verlengd worden. Voordat ik bij het Amstel werkte deed ik al vrijwilligerswerk bij het Maatjesproject. Ik begeleidde Benjamin. Met hem had ik een goede klik, hij was net als ik heel sportief. Maar Benjamin verhuisde naar Amersfoort, dus onze samenwerking stopte.”

 

‘We kunnen het goed vinden’

Eric besluit weer contact op te nemen met Jacquelien Groen van het Maatjesproject in Weesp. “Ik had weer tijd en zin om met iemand aan de slag te gaan. Jacquelien koppelde me aan een statushouder. Het is een jonge vent en we kunnen het goed vinden. Eens per week spreken we af, meestal in de bibliotheek. Hij spreekt goed Engels en ik help hem met het leren van Nederlands. Mijn opleiding aan de PABO komt me daarbij goed van pas.”

 

Omdat sport voor Eric heel belangrijk is, regelt hij een pasje voor de sportschool voor zijn maatje. “Hij houdt ook erg van sport, dus ik wilde hem daarbij graag helpen. Ik ben zelf fanatiek sporter, dus ik weet hoe fijn het is om door lekker te sporten je hoofd leeg te maken.”

 

‘Het geeft me energie’

Naast het Maatjesproject doet Eric ook wekelijks vrijwilligerswerk bij Clothing4u, een stichting die kledingpakketten maakt voor mensen die het financieel moeilijk hebben. “Het doen van vrijwilligerswerk geeft me energie. Je weet dat je iemand helpt en dat geeft zoveel voldoening. Het is dus een win-win situatie. Ik vergelijk het wel eens met mijn werk als gymleraar: de kinderen vinden gymles leuk en ik vind het leuk dat zij het leuk vinden.” Hij lacht breed.

 

“Ik kan iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te doen. Zeker als je met pensioen bent, zoals ik. Met vrijwilligerswerk – en dat kan van alles zijn, kies vooral iets wat bij je past – heb je wat te doen én je draagt je steentje bij aan de maatschappij. En geloof me, daar word je zelf ook blij van.”Deel blogpost