Post | november 2022 | Weesp Bedankt - Vrijwilligers in beeld 2022 | 3 min lezen

‘Leerzaam voor hen, maar ook voor mij’

Door Nora Schenk

Rutger (64) is taalmaatje bij het Maatjesproject. “Als taalmaatje beperk ik me niet alleen tot de taal, maar ik neem mijn maatjes ook mee naar buiten, om ze de geschiedenis en cultuur te laten zien. Ik vind het leuk om mensen wat te leren, dat geeft me het gevoel dat ik iets positiefs bijdraag.”


Zijn hele carrière werkt Rutger Kruitwagen uit Weesp met data. “Eigenlijk zat ik de hele dag achter een beeldscherm.” Op zijn drieënzestigste gaat Rutger met vervroegd pensioen. “Mijn vriendin en ik wilden nog genoeg tijd hebben om na ons werkzame leven leuke dingen te doen. Je moet daarvoor niet tot het laatste moment wachten, dat hebben we in onze directe omgeving helaas gezien. Inmiddels zijn we allebei gestopt met werken. Dat betekent dat we meer tijd hebben voor hobby’s, reizen, maar ook voor vrijwilligerswerk.”

 

‘Met andere mensen spreken’

“In het verleden heb ik ook al veel vrijwilligerswerk gedaan bij de tennisclub,” verduidelijkt Rutger. “Maar de laatste jaren lag dat stil. Toen ik stopte met werken wilde ik niet dat mijn wereld zich zou beperken tot mijn familie, eigen vriendenkring en buren. Ik wilde ook wel eens wat andere mensen spreken en mijn netwerk uitbreiden. Toen ben ik de vacatures van de vrijwilligerscentrale Weesp gaan bekijken. En zo kwam ik de vacature voor taalmaatje tegen.” Rutger heeft altijd al iets met taal gehad, vertelt hij. Daarom spreekt de vacature voor taalmaatje hem meteen aan. “En daar komt bij dat ik graag andere mensen iets wil leren. Tijdens mijn werk heb ik ook mensen opgeleid, dat ligt mij wel.”

 

Na enkele gesprekken wordt Rutger als taalmaatje gekoppeld aan een Turks echtpaar. “Het is een jong stel, heel aardig. Ik zie ze ongeveer anderhalf uur per week. We spreken af bij hen thuis, of we gaan naar buiten.” De gepensioneerde data-analist benadrukt dat hij geen taaldocent is, maar echt een taalmáátje. “Ik beperk onze afspraken niet alleen tot taal. Mijn maatjes hebben van huis uit een andere cultuur. Dus ik vertel ook over de geschiedenis en cultuur van Nederland en Weesp. Eigenlijk hebben we het over van alles en nog wat. Heel gezellig, maar ook interessant. Het draagt bij aan hun beeldvorming van wat er om hen heen in Nederland gebeurt. Ik neem ze bijvoorbeeld mee uit wandelen en dan praten we over wat we onderweg tegenkomen. Dat is leerzaam voor hen, maar ook voor mij. Want ik leer weer over de Turkse cultuur en gewoonten.”

 

Taalmaatjescursus

Als taalmaatje krijg je de mogelijkheid om een taalmaatjescursus te volgen, legt Rutger uit. “Dat zijn vier avonden van drie uur. De cursus is niet verplicht, maar ik wilde het graag doen om beter voorbereid te zijn als taalmaatje. En ik ben blij dat ik het gedaan heb, want ik vond het ontzettend leerzaam. Je leert bijvoorbeeld hoe je omgaat met anderstalige mensen. Want als iemand nog helemaal geen woord Nederlands spreekt, hoe communiceer je dan? En ook over cultuurverschillen: hoe ga je daarmee om? Maar de cursus gaat ook over het bewaken van je eigen grenzen. Want als maatje wil je natuurlijk helpen waar het kan, maar wanneer help je en wanneer wordt het bemoeien?” Hij lacht. “Echt een interessante cursus, ik kan het andere taalmaatjes zeker aanraden.”

 

Vrijwilliger bij City of Wesopa

Naast de anderhalf uur per week dat Rutger taalmaatje is, heeft hij nu hij gepensioneerd is nog tijd over om ander vrijwilligerswerk te doen. “Een ochtend per week raap ik ballen bij de golfbaan. Soms met een tractor en als het slecht weer is gewoon met de hand. Dat vind ik een heerlijk klusje om te doen.” Hij lacht vrolijk.

 

“Ik ben sinds kort ook drie keer per maand een avond gastheer bij de City of Wesopa. Als gastheer doe je voorafgaand aan een voorstelling wat voorbereidende werkzaamheden, zoals de zaal en toiletten controleren, papier bijvullen, kleedkamers checken. Vervolgens ontvang je de bezoekers en help je bij de kaartjescontrole. Tijdens de voorstelling of film mag je gewoon in de zaal zitten en meekijken. In de pauze en na afloop ruim je glazen op en maak je alles weer netjes.” Rutger glimlacht. “Echt ontzettend leuk om te doen, het is een fijne club mensen bij de City. Bovendien is het heel flexibel, want je geeft per maand aan welke dagen je wel en niet beschikbaar bent, hartstikke handig. En nog een voordeel: als vrijwilliger mag je in de City ook gratis bij andere voorstellingen komen kijken. Dat heb ik nog nooit gedaan, maar ben ik wel van plan.”

 

Positieve energie

“Doordat ik vrijwilligerswerk doe heb ik mensen leren kennen met wie ik anders niet in contact zou zijn gekomen. Ik krijg er energie van en ik heb het idee dat ik iets positiefs bijdraag. Als ik bij de City zie dat mensen een mooie avond hebben gehad, dan is mijn avond ook geslaagd. En als ik samen met mijn taalmaatjes resultaten behaal, dan geeft me dat positieve energie. Dat is waarvoor je het doet, toch?”

 

 

 

 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

‘Het voelt alsof ik familie ben van de mensen die hier wonen’

| Weesp Bedankt - Vrijwilligers in beeld 2022
“Elke dinsdagavond help ik bij de filmavond. Dan halen we de bewoners op en geven we ze een lekker plekje in ...
Lees meer

Ruilen hoeft niet, je mag ook gewoon iets meenemen

| Weesp Bedankt - Vrijwilligers in beeld 2022
Elze van de Wijngaart (67) runt als vrijwilliger de ruilwinkel aan de Sportparklaan in Weesp. “Mensen mogen ...
Lees meer

Ik voel me bij Museum Weesp helemaal happy

| Weesp Bedankt - Vrijwilligers in beeld 2022
‘In het museum voel ik me plaatsvervangend trots’

Elle Jansen is vrijwilliger bij Museum Weesp ...
Lees meer