Post | december 2021 | Gooise Meren Bedankt-Vrijwilliger in beeld 2021 | 3 min lezen

Rick (27): ‘Ik leer door mijn maatje mezelf steeds beter kennen’

Vrijwilligerswerk maatjesproject

Rick (27): ‘Ik leer door mijn maatje mezelf steeds beter kennen’

 

Als je denkt dat vrijwilligerswerk alleen iets is voor gepensioneerden, dan heb je het mis. Dat bewijst Rick van de Lande. Hij is 27 jaar en maatje voor een leeftijdsgenoot met psychische klachten. “Voor mijn maatje ben ik een steunpilaar, maar juist omdat we zo’n goede klik hebben krijg ik ook veel nieuwe inzichten in mezelf.”

 

In zijn splinternieuwe baan als voedselveiligheid auditor gaat Rick van de Lande (27) dagelijks langs bedrijven en organisaties om adviezen en keurmerken te geven op het gebied van voedselveiligheid. “Inderdaad, een soort Rob Geus. Maar wij sluiten geen tenten hoor, we hebben een adviserende rol. Ik heb trouwens wel zo’n mooi jasje aan.” Rick lacht vrolijk.

 

Ook al heeft hij het druk met zijn nieuwe baan, toch maakt Rick wekelijks tijd vrij om vrijwilligerswerk te doen. “Ik ben maatje voor een leeftijdsgenoot die psychische klachten heeft. Hij is heel erg op zichzelf en heeft moeite om sociaal mee te komen in de maatschappij. We gaan vaak samen wandelen en dan praten we over van alles. Ik ben een soort steunpilaar voor hem.”

 

Kleine stapjes

Dat zijn maatje een leeftijdsgenoot is, vindt Rick een voordeel. “We hebben veel dezelfde interesses en hebben het bijvoorbeeld over de politiek in Nederland. Mijn maatje studeert biologie en daar ben ik ook heel geïnteresseerd in.” Rick vertelt dat zijn maatje en hij tijdens hun wandelingen over koetjes en kalfjes praten, maar ook over serieuze zaken. “Ik merk dat we elkaar steeds beter leren kennen en dat hij steeds meer vertelt over de dingen die hij graag zou willen doen, maar die hem nog niet lukken. Zo moet hij nog steeds zijn afstudeerscriptie maken. Ik probeer hem te helpen door met hem te bespreken hoe je iets groots in je hoofd ook in kleine stapjes kunt opdelen.”

 

“De eerste paar keren dat ik met mijn maatje afsprak, vond ik best pittig. Hij zat in een moeilijke periode en ik merkte dat het mij veel energie kostte om met hem te praten. Maar op een gegeven moment raakten we echt aan elkaar gewend en werden we letterlijk maatjes. We gaan heel ontspannen met elkaar om.”

 

Hoe langer hij met zijn maatje omgaat, hoe meer Rick het nut ervan inziet. “Ik kreeg een compliment van de coördinator van het maatjesproject dat mijn maatje houvast heeft aan mij en dat hij vooruit is gegaan. Ik weet niet in hoeverre dat aan mij ligt, maar het is natuurlijk wel heel mooi.”

 

Leeftijdsgenoot

Op de vraag waarom hij vrijwilligerswerk is gaan doen, antwoordt Rick dat dat idee is ontstaan toen hij door een polsblessure noodgedwongen in de ziektewet zat. “Ik was bezig met een inwerktraject, maar ik vond dat ik te veel stil zat. Iemand zei toen tegen me dat ik ook vrijwilligerswerk kon gaan doen. Ik ben online gaan zoeken en heb toen heel spontaan een bericht gestuurd naar Jacqueline van het Maatjesproject. Zij liet me uiteindelijk het profiel zien van de jongen die nu mijn maatje is. Ik zag meteen veel raakvlakken en dacht: dit kan heel gezellig worden.”

 

De leeftijd van zijn maatje geeft de doorslag. “Je hoort toch vaak dat vrijwilligerswerk op ouderen is gericht. Ik bezoek al heel vaak mijn oma van negentig. Voor het Maatjesproject wilde ik juist met een leeftijdsgenoot aan de slag. Tijdens de kennismaking met mijn maatje klikte het goed en hebben we van beide kanten besloten om elke week samen af te spreken.”

 

Gewoon gezellig

Rick noemt het contact tussen hem en zijn maatje waardevol. “Niet alleen voor mijn maatje, maar juist ook voor mezelf. Ik ga nu namelijk om met iemand waar ik anders niet mee in contact zou zijn gekomen. Daardoor leer ik mezelf beter kennen en kijk ik anders tegen dingen aan. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat je door er alleen maar voor iemand te zijn en op vaste momenten af te spreken, je al heel veel voor iemand kunt betekenen.”

 

De 27-jarige vrijwilliger wil andere jongeren van harte aanbevelen om vrijwilligerswerk te doen. “Sowieso is het goed voor je CV. Ja, dat klinkt plat, maar zo is het wel en dat is mooi meegenomen toch? Maar de echte waarde van vrijwilligerswerk vind ik dat je door iemand anders te helpen ook jezelf ontwikkelt. En als je net als ik een maatje vindt waarmee je een klik hebt, dan is het vooral gewoon gezellig.”

 

Deel blogpost