Post | november 2021 | Vrijwilligers Weesp aan het woord | 3 min lezen

'Het grafisch vormgeven ligt in het verlengde van mijn werk. Het is toch mooi dat ik daarmee ook als vrijwilliger iets kan bijdragen?'

Eva (27) doet vrijwilligerswerk als grafisch vormgever voor Weesp Duurzaam. “Weesp Duurzaam draagt bij aan duurzaamheid van onze stad en dat vind ik belangrijk. Het grafisch vormgeven ligt in het verlengde van mijn werk. Het is toch mooi dat ik daarmee ook als vrijwilliger iets kan bijdragen?"


In november 2019 studeert Eva van Noord af als trendonderzoeker en conceptontwikkelaar. “Er waren op dat moment niet veel vacatures, dus ik ben als zelfstandige aan het werk gegaan. Maar ik bleef solliciteren, omdat ik ervaring in het bedrijfsleven op wilde doen en met collega’s samen wilde werken.” In dezelfde periode verhuist Eva naar Weesp. “Weesp kende ik alleen van de overstap op het station. Maar omdat mijn vriend hier al woonde ben ik bij hem gaan wonen. En nu ik Weesp wat beter ken vind ik het geweldig.”

 

Mensen leren kennen

Behalve haar vriend kent Eva dan nog niemand in Weesp. “Ik had wel wat opdrachten, maar ook tijd over. En ik wilde graag mensen leren kennen in mijn nieuwe stad. Toen zag ik een oproep in de krant van Weesp Duurzaam. Ze vroegen een vrijwilliger met grafische ontwerpvaardigheden. Tijdens mijn studie is dat veel aan bod gekomen. En ik heb daarvoor ook alle programma’s op mijn computer. Dus ik voelde me direct aangesproken.”

 

Ook de naam Weesp Duurzaam trekt Eva. “Duurzaamheid vind ik heel belangrijk. Weesp Duurzaam zet zich in voor de duurzaamheid van de stad, daar wilde ik graag aan bijdragen. En het leek me een mooie manier om mensen te leren kennen, dus ik heb een mail gestuurd.”

 

Na haar mail wordt Eva uitgenodigd door Paul Roholl van Weesp Duurzaam. “Ik dacht dat het een soort sollicitatiegesprek was. Maar dat was het helemaal niet. Het was juist een enthousiast en warm welkom. We gingen meteen kijken op welke manier ik voor Weesp Duurzaam aan de slag kon.”

 

Nu doet Eva een paar uur per week vrijwilligerswerk voor Weesp Duurzaam. Voornamelijk thuis, aan tafel achter haar eigen computer. “Ik maak flyers, folders en ik denk mee over hoe we iets op een aansprekende manier kunnen uitdragen. Dat gaat dan om nieuwe projecten van Weesp Duurzaam, maar ik denk ook mee over hoe we bestaande dingen beter of anders kunnen doen.”

 

Mijn eigen verhaal

“Ik heb van huis uit meegekregen dat onder andere vrijwilligerswerk een mooie manier is om andere mensen te helpen. Voorheen dacht ik altijd dat je dan ook echt iets met mensen moest doen. Maar vrijwilligerswerk in de vorm waarin ik dat nu doe, dus als grafisch ontwerper, kan ook betekenisvol zijn. In dit geval voor de duurzaamheid van Weesp. En wat ik doe voelt helemaal niet als vrijwilligerswerk. Ik doe gewoon iets wat ik leuk vind. Toch mooi dat ik daarmee ook iets kan bijdragen?”

 

Eva vertelt dat haar ouders zich zo lang als ze zich kan herinneren ook inzetten als vrijwilliger. “En ook andere familie en vrienden van me doen vrijwilligerswerk. Ieder op z’n eigen manier en ze doen allemaal iets wat bij hen past.” Dat inspireert Eva. “Ik wil ook mijn steentje bijdragen, maar dat betekent niet dat ik hetzelfde moet doen als mijn ouders of mijn vrienden. Daarom ben ik op zoek gegaan naar mijn eigen verhaal en vrijwilligerswerk dat bij mij past.”

 

Dicht bij mezelf

“Weet je wat ik zo leuk vind? Het werk dat ik doe voor Weesp Duurzaam is voor mij een kleine moeite. Ik maak makkelijk een flyer of een folder. Het voelt soms alsof ik niks bijzonders doe, maar voor Weesp Duurzaam is het groot. Ik krijg zoveel waardering. Maar daar doe ik het niet voor hoor. Ik kan mijn creativiteit erin kwijt en draag iets positiefs bij met iets dat dicht bij mezelf ligt.” En dat is volgens Eva een must bij vrijwilligerswerk: “Doe iets dat dicht bij jezelf en dicht bij je hart ligt.”

 

Inmiddels heeft Eva een baan gevonden bij de Firma Stek in Weesp. “Maar dat verandert niks aan mijn vrijwilligerswerk. Ik voel me verbonden met Weesp Duurzaam en wil me ervoor blijven inzetten. Het is voor mij een kleine moeite, dus waarom zou ik ermee stoppen? Als ik met weinig tijd kan helpen om de duurzaamheid van de stad te verbeteren, dan is mij dat heel veel waard.”

 

Het volledige interview met Eva is ook te lezen in het WeesperNieuws van 15 december.

Deel blogpost