Post | februari 2022 | Vrijwilligers uit Gooise Meren aan het woord | 4 min lezen

Sylvia (51): ‘Wacht niet tot je pensioen, ga nu vrijwilligerswerk doen’

Door Nora Schenk
Sylvia van Stuijvenberg - De gele Loods Naarden

“Al jaren werk ik in het toerisme, dus toen ik in de krant de oproep voor vrijwilligers bij de VVV zag, was dat een een-tweetje voor me.” Sylvia van Stuijvenberg (51) doet naast haar eigen werk wekelijks vrijwilligerswerk in de Gele Loods in Naarden en ze organiseert jaarlijks het Woonkamerfestival. “Ik ben graag iets aan het doen.”


“Mijn drie kinderen zitten inmiddels op de middelbare school en worden steeds zelfstandiger. Dat betekent dat ik meer tijd voor mezelf heb.” Sylvia woont met haar man en kinderen in Naarden. “Ik heb altijd in het toerisme gewerkt, de laatste jaren vooral in de cruisebranche. Maar dat lag door corona compleet op z’n gat. Ik ben iemand die houdt van leven in de brouwerij en die graag iets aan het doen is. Dus ik werd een beetje onrustig toen ik tijdens de coronapandemie thuis zat.”


De oproep in de krant voor vrijwilligers achter de balie bij de VVV komt voor Sylvia dan ook op het juiste moment. “Ooit werkte ik op Schiphol achter de balie, dus dit vrijwilligerswerk past helemaal in mijn straatje. Ik meldde me aan en werd meteen uitgenodigd voor een leuk gesprek met Niels, de coördinator.” Sindsdien werkt Sylvia elke vrijdagmiddag als vrijwilliger in de Gele Loods – het bezoekerscentrum van vesting Naarden, met een expositie over het ontstaan van Naarden en over de Hollandse Waterlinie.


‘Ik ben van het regelen’

Sylvia straalt als ze over haar vrijwilligerswerk praat. “Ik ben van het mensen enthousiasmeren en het regelen. Dus ik sta hier niet alleen achter de balie, maar ik ben op dit moment bijvoorbeeld ook bezig met het maken van een manual voor nieuwe vrijwilligers. Het team van het bezoekerscentrum Naarden moest door de verhuizing naar de Gele Loods namelijk flink uitbreiden. En de werving en selectie voor nieuwe vrijwilligers heb ik ook gedaan. Met werving en selectie had ik me nog nooit eerder beziggehouden, maar ik heb het opgepakt en in no-time hadden we een dubbel team. Zo leuk! Op die manier leer ik hier zelf dus ook nieuwe vaardigheden.”


Attentie alstublieft…

Door haar vrijwilligerswerk bij de Gele Loods leert de Naardense ook veel over haar eigen stad. “Toen ik in Naarden kwam wonen heb ik nooit tijd vrijgemaakt om me te verdiepen in de verhalen van de stad en het ontstaan van de vesting. Had ik dat maar wel gedaan. Nu zie, lees, hoor en vooral léér ik zoveel hierover, dat ik Naarden met hele andere ogen bekijk.”


Dan verschijnt er een grote lach op haar gezicht. “Ik moet ineens denken aan een ontzettend leuk voorval. De man die hier tegenover woont – hij is een jaar of tachtig – die komt hier af en toe voor een praatje. Hij is geboren en getogen in Naarden. Laatst kwam hij een envelop voor me brengen met daarin een handgeschreven briefje met een stuk historie en een zelfgemaakte wandelroute naar het ontstaanspunt van Naarden. Dat had hij dus speciaal voor mij gemaakt. Zo lief.”


De collega’s bij de Gele Loods maken het werk extra leuk, vindt Sylvia. “Het zijn hele andere mensen dan die ik in mijn eigen kringetje van werk, school en hockeyclub zou tegenkomen. Op vrijdag zit ik hier altijd met Jeannette. Met haar zat ik jaren geleden ook achter de inlichtingenbalie op Schiphol. Ken je die mededelingen die daar worden omgeroepen? Dat deden wij.” Dan begint ze met een stalen gezicht en een zangerige omroepstem te praten. “Attentie alstublieft, passagiers voor KLM vlucht 177 naar Brussel zo spoedig mogelijk naar gate G4. Your attention please…” Ze lacht aanstekelijk en voegt er dan aan toe: “nu is het cirkeltje rond, want nu staan Jeanette en ik hier samen achter de balie.”


Woonkamerfestival

Inmiddels is Sylvia’s werk als begeleider van cruises ook weer op gang gekomen. “Komend weekend sta ik in Antwerpen op een beurs. Ik hou ervan als er dingen gebeuren en ik lekker bezig ben.” En dat ze een bezige bij is bewijst Sylvia nogmaals met het Woonkamerfestival dat ze jaarlijks organiseert. “Mensen stellen hun woonkamer beschikbaar en artiesten treden daar dan op. Bezoekers kunnen langs de huizen gaan die meedoen en optredens bijwonen. Dit jaar hebben we 38 woonkamers die meedoen! Dit is zo’n geweldig festival om te organiseren, omdat je de verbinding ter plekke ziet ontstaan. Ik stond gister nog te flyeren op de markt en iedereen wordt er enthousiast van.”


‘Te druk? Flauwekul!’

Terwijl ze opstaat om een Woonkamerfestivalkrant te pakken, zegt Sylvia: “Al het vrijwilligerswerk dat ik doe heeft raakvlak met mijn werk en interesses. En dat wil ik ook tegen anderen zeggen: zoek iets leuks uit en ga het gewoon doen. Dan zul je ook merken wat het je allemaal brengt.” Ze telt op haar vingers. “Waardering, je ontmoet mensen, je betekent iets voor een ander, je leert zelf veel, het geeft een goed gevoel en ga zo maar door.”


Bevlogen praat ze verder. “Het excuus ‘ik heb het te druk’ vind ik flauwekul. Vrijwilligerswerk hoeft niet veel tijd te kosten. Er zijn zoveel openstaande vrijwilligersvacatures. En waarom? Omdat veel mensen denken ‘iemand anders doet het wel’. Maar wees jij nou eens die iemand anders. Mijn boodschap is: wacht niet tot je pensioen, ga nu vrijwilligerswerk doen. Geloof me, het is echt leuk.”

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Vrijwilliger Versa Vrijwilligerscentrale

Jan (74): ‘Ik kan niet op mijn gat zitten, zo zit ik niet in mekaar’

| Vrijwilligers uit Gooise Meren aan het woord
Interview vrijwilliger Jan (74): ‘Ik kan niet op mijn gat zitten, zo zit ik niet in mekaar’ ...
Lees meer
Vrijwilligerswerk maatjesproject

Rick (27): ‘Ik leer door mijn maatje mezelf steeds beter kennen’

| Vrijwilligers uit Gooise Meren aan het woord
De 27-jarige Rick is een maatje voor een leeftijdsgenoot met psychische klachten. Rick: ‘Ik leer door mijn ...
Lees meer