Post | december 2022 | Vrijwilliger in beeld | 3 min lezen

Feest in Hilversum, gisteren was het de nationale Vrijwilligersdag!

Gisteravond is in Museum Hilversum bekend gemaakt wie de vrijwilliger en vrijwilligersorganisatie van het jaar 2022 is geworden.

 

Het museum was prachtig ingericht, de genomineerde en hun gasten werden vriendelijke ontvangen, konden genieten van een heerlijk soepbuffet.

Na de soep begon het verder programma en hebben we het spel over de streep gedaan. Vervolgens was er een kort interview met de wethouder Gerben van Voorden.

 

En toen was het moment eindelijk daar! Als eerste werd de vrijwilliger van het jaar bekend gemaakt. Dit is geworden Karim Didouch, Karim viel op bij de jury door zijn diverse inzet bij diverse organisaties namelijk stichting MZS (Mens, Zorg en Sport), voetbal Hilversum en Omstreken, medezeggenschapsraad KC De Wijde Blik, gemeenschappelijke medezeggenschapsraad bij Stichting Stip, buurtvader voor Versa Welzijn, vrijwilliger bij SC ’t Gooi, VV Altius en SV Loosdrecht én actief voor islamitische gemeenschap in Kerkelanden.


Zijn drive om voor deze mensen klaar te staan bij allerlei verschillende bedrijven en activiteiten, wordt dit jaar beloond met deze mooie prijs. Karim is volgens de jury Vrijwilliger van het jaar 2022 omdat hij op allerlei vlakken actief is en dit kan combineren met een bijzonder druk privéleven.

 

Hij is vrijwilliger vanuit een bewust keuze. Tevens blijkt uit zijn activiteiten een groot hart voor de mensen die soms overschaduwd worden in deze maatschappij. Op een positieve manier weet Karim rust en veiligheid te brengen in Hilversum Zuid. Hij heeft bij maar liefst acht organisaties gewerkt, dat laat zien hoe graag hij mensen wil helpen. De diversiteit aan activiteiten waarmee Karim actief is, laten een beeld zien van een verbindend persoon. Karim is een echte bruggenbouwer tussen jongeren en de samenleving, dit in omgeving Kerkelanden. Zijn roem snelt hem vooruit want ook buiten Kerkelanden wordt hij als voorbeeld gezien van een positief rolmodel. De jury is onder de indruk van de veelzijdigheid van Karim en ook vooral dat hij mensen brengt en bindt. De jury raakt enorm nieuwsgierig naar zijn verhaal.”

 

Daarna werd bekend gemaakt wie de vrijwilligersorganisatie van het jaar is en dat geworden Stichting Maatjesproject Gooi & Vechtstreek. De jury zei hierover: dit project steekt met kop en schouders boven andere projecten uit. Het is goed dat eenzaamheid als thema onder ouderen wordt aangepakt. Eenzaamheid is een bijzonder groot probleem dat speelt onder veel verschillende bevolkingsgroepen. Maatjesproject biedt een scala aan mogelijkheden om er te kunnen zijn voor de medemens, iet als hulpverlener, maar als maatje op een heel gelijkwaardige manier. Je kunt echt van betekenis zijn voor de ander. Maatje zijn voor een ander is niet alleen van betekenis voor de ander, het brengt het maatje zelf ook iets. Daarnaast is het een organisatie die gemaakt is voor vrijwilligers i.p.v. een organisatie die gebruik maakt door vrijwilligers. Het Maatjesproject verdient een 1e plek omdat het een laagdrempelig en breed maatschappelijke organisatie is. Het hulpaanbod is divers, beter gezegd, het aandacht-aanbod is divers. Zeker als het gaat om 4 uur per week of 6 uur per maand, je kunt zelf de regie bepalen. De jury krijgt het gevoel dat er echt naar de vrijwilligers wordt geluisterd. Er is altijd de keuze in vrijwilligerswerk dat bij de Hilversummer past. De naam Maatje spreekt de jury persoonlijk ook aan. Fijn dat deze organisatie de maatjes niet alleen vindt, maar ook aanstuurt en aan zich bindt. Iedereen wil toch eigenlijk wel een maatje?

 

De overige genomineerde vrijwilligers waren Jorieke Salij (Atelier Buitengewoon), Dorris Casteleijn (Hilversummers), Edward Claushuis (King Arthur), Iman Toma (King Arthur), Ismael Mustaffa (Voedselbank), Floor de Graaf (Versa Welzijn, Pampus), Piet Zunneberg (Bethlehemkerk), Rosemarie Ninaber (Maatjesproject), Robert Fiolet (ombudsman Hilversum PvdA), Harm (Jan) (vrijwilliger Vrijwillige Thuishulp), Rob van der Meer (vrijwilliger Vrijwillige Thuishulp), Andre van Boxtel (vrijwilliger Vrijwillige Thuishulp), Ton van het Hooft (SV Olympia), Annemieke Bakker (Voedselbank), Yvonne Goudswaard (Dierenweide Zonnehoeve), Ineke Scheper (Cocon daklozen opvang) en Sonja Zeven (platform Hilversummers).


De overige genomineerde vrijwilligersorganisatie waren Clubwerk Vrijwilligersgroep Sherpa, Versa Vrijwilliger Thuishulp en Vrijwilligerscentrale Hilversum.


De Vrijwilligerscentrale Hilversum wil Museum Hilversum bedanken voor de prachtige locatie en super vrijwilligers die de avond verzorgden. Bedankt Gemeente Hilversum voor het beschikbaar stellen van subsidie. Tevens bedanken we de vakjury bestaat uit Arienne de Boer (voorzitter van Rotary Hilversum), Allard Bentvelsen (oprichter Hilversummers.nl), José Borkes (winnaar vrijwilligers organisatie 2021) en Joel van Loon (jonge vrijwilliger Hilversum) voor het kiezen van de winnaars. En alle aanwezige die van deze avond een topavond hebben gemaakt.

 

 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

‘Het maakt me blij dat ik kan helpen’

| Vrijwilliger in beeld
De 39-jarige Omer woont sinds twee jaar in Nederland. “Ik doe vrijwilligerswerk om goed Nederlands te leren ...
Lees meer

Bas van Hattum, fotograaf

| Vrijwilliger in beeld
Bas van Hattum is fotograaf. Hij zette zich als vrijwilliger in tijdens de coronacrisis.
Lees meer

Voedselbank Gooi en Omstreken blij met donaties

| Vrijwilliger in beeld
Hartverwarmende initiatieven voor Voedselbank Gooi en Omstreken
Lees meer