Post | december 2023 | Hilversumse vrijwilligers aan het woord | 2 min lezen

Hilversumse vrijwilligers van het jaar over hun werk. ’Zonder ons kan de maatschappij niet leven en draaien’

André Vollebregt zet zich al 32 jaar in voor de Dierenambulance Gooi en Vechtstreek als chauffeur en centralist. Hij is Hilversums vrijwilliger van het jaar geworden. De speeltuin Het Erfgooierskwartier nam de prijs voor vrijwilligersorganisatie van het jaar in ontvangst.

,,Ik had wat vrije tijd naast mijn werk als ICT’er, en vond dat ik wat voor dieren moest doen”, geeft Vollebregt als antwoord op de vraag waarom hij bij de Dierenambulance is gaan werken. Hij groeide op tussen de dieren, zijn vader had een paardenstal in Hilversum, met ook kippen en pauwen. ,,Het mooie aan het werk vind ik dat je dieren kunt helpen, dat kunnen ze zelf vaak niet. En ik kom ook in contact met allerlei soorten mensen.” Vrijdagochtend reed hij nog een rit. Hij haalde een zwaan op bij Anna’s Hoeve en bracht een egel naar de egelopvang.

André Vollebregt kwam juichend het podium op.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Het werk kan ook wel eens minder leuk zijn, deelt Vollebregt. ,,Soms loopt er een hond los op straat, wat niet mag. Dan halen we die op, scannen we zijn chip en brengen we die weer thuis. Dan moet een eigenaar wel de ritprijs betalen. Soms gaan mensen dan in discussie. Gelukkig word je als vrijwilliger getraind daarin.”

Barbecue

Een aantal keer per jaar komen de vrijwilligers samen voor een borrel, en iedere zomer voor een barbecue. Er werken ongeveer veertig vrijwilligers bij de Dierenambulance. ,,Eigenlijk te weinig”, geeft Vollebregt toe. ,,Maar dat is in heel vrijwilligersland zo. Het lijkt wel of het steeds lastiger wordt om iemand te vinden.” De vrijwilligers hoeven geen ervaring te hebben, ze worden intern opgeleid.

Om meer mensen aan te trekken hoeven ze ook niet meer 24 uur lang oproepbaar te zijn, maar zijn de dagen ingedeeld in vier dagdelen. Dat blijkt te werken, merkt Vollebregt. Ook verwacht de organisatie een inzet van 4 tot 6 uur per week. ,,Minder dan dat is niet zo handig, dan krijg je de routine er niet goed in.’’ Geïnteresseerden kunnen zich melden via de website van de Dierenambulance: da-gv.nl.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Geslaagd Sterrengala!

| Hilversumse vrijwilligers aan het woord
STERRENGALA | Donderdag 7 december in een bomvolle zaal werden ruim 400 aanwezige vrijwilligers in het ...
Lees meer

Sonja Zeven helpt mee in opvang Heuvellaan Hilversum

| Hilversumse vrijwilligers aan het woord
‘Door het doen van vrijwilligerswerk begin ik me steeds meer thuis te voelen in Hilversum’

Ze zag het ...
Lees meer
Vrijwilligerswerk HIlversum

Vrijwilligers King Arthur Groep halen er meer uit dan ze van tevoren hadden gedacht

| Hilversumse vrijwilligers aan het woord
Als ik thuis was gebleven, had ik nooit zo goed Nederlands leren spreken'

Al bij de voordeur van ‘t ...
Lees meer