Post | juli 2022 | Vrijwilliger in beeld | 3 min lezen

‘We hebben ook ontzettend veel lol met elkaar gemaakt’

Door Laura Calis
Marij (l) en haar maatje Sonja ter Laag in de Generaal in Baarn.  Privéfoto.

Sonja ter Laag is vrijwilliger bij het Maatjesproject. Deze stichting koppelt mensen één op één aan elkaar en verbindt ze met de maatschappij. De vrijwilligers, of maatjes, van het Maatjesproject voorkomen zo dat ze wegzinken in eenzaamheid of isolement. Samen zorgen ze ervoor dat ze op hun eigen manier weer mee kunnen doen aan onze samenleving.  

De laatste jaren ging Sonja ter Laag, na een druk bestaan als cameravrouw, wat minder werken. Wel wilde ze haar tijd nuttig invullen, maar wist niet precies hoe en wat. Toen hoorde ze van een nichtje, dat bij het Maatjesproject werkte, dat ze daar vrijwilligers zochten. “Een trajectleidster van het Maatjesproject heeft toen contact met mij opgenomen. Zij begeleidt vervolgens zo’n heel traject en bekijkt met wie je een goede match kan zijn. En zo kreeg ik mijn eerste maatje Marij. Dat was meteen een goede match. Al bij het eerste videobellen was Marij heel enthousiast. We hadden heel snel echt een klik.” 


Gezonde band

Marij was bij het Maatjesproject gekomen vooral omdat zij zich eenzaam voelde. Ter Laag: “Het gaat om haar, niet om mij. Maar er moet wel een klik zijn. En die was er dus. Eén keer per week zocht ik haar op, een paar uurtjes en dan gingen we leuke dingen doen. Eropuit. We zijn wel eens gaan shoppen, maar ik merkte dat ik daar zelf niet happy van werd. Dus daar ben ik mee gestopt. Je geeft en je moet dan wel dingen doen die je zelf ook leuk vindt. Anders cijfer je jezelf weg, dat is niet goed. Je moet goed je eigen grenzen bewaken. Ik moest op zoek naar een gezonde band, met gezonde afstand. Dat was soms best een uitdaging.”  

Ter Laag vindt dat ze erg heeft geboft met haar eerste deelnemer. “Ze is zo’n zachte, lieve en gevoelige vrouw. En ze heeft een fijne persoonlijkheid. Ik heb echt geluk gehad met haar. We hebben ook ontzettend veel lol met elkaar gemaakt. Regelmatig gingen we naar De Generaal in Baarn. Soms lunchen, soms koffie drinken. En lekker gek doen, beetje keten, baldadig zijn. Daarin konden we elkaar wel vinden.” 


Marij vindt begraafplaatsen echt intrigerend

Wat ze ook gemeen bleken te hebben, is dat ze beiden belangstelling hebben voor begraafplaatsen. “Marij vindt begraafplaatsen echt intrigerend. We zijn er heel wat afgelopen. In Hilversum, maar ook verder weg. Dan bekeken we grafstenen en praatten we. Over wat er met diegene gebeurd zou kunnen zijn bijvoorbeeld. Of over God. Dan vroeg ik haar: Geloof je in God? Dan zei ze: Ik heb hem nog nooit gesproken. We spraken eigenlijk over van alles wat zij boeiend vond. Spirituele gesprekken. Ook over de dood. Ze heeft een fascinatie voor de dood. De dood hoort ook bij het leven. Dat heb ik zelf vaak genoeg van dichtbij meegemaakt.” 

Normaal gesproken gaat het maatjestraject over een periode van een jaar. Bij Ter Laag duurde deze eerste match iets langer. “Dat had een aantal redenen, maar het is nu afgerond. Het heeft ruim anderhalf jaar geduurd. We hebben laatst het exitgesprek gehad, zoals dat heet. Dat is ook weer met de trajectbegeleider. Zij heeft het allemaal heel goed begeleid en als ik vragen had of ergens tegen aanliep, dan kon ik bij haar terecht. Dat was ook heel fijn, je voelt je gesteund. Met Marij houd ik ook wel contact, maar niet meer zo frequent als we eerst hadden. En nu sta ik weer open voor een nieuwe deelnemer. Er zijn inmiddels al drie mensen aan wie ik gekoppeld kan worden. Daaruit blijkt wel dat er veel vraag is naar vrijwilligers.” 


Iets voor u? 

Heeft u interesse in de vrijwilligersvacatures als Vrijwilliger van het Maatjesproject? Meer weten of aanmelden kan via www.versavrijwilligerscentrale.nl. Ook voor andere leuke en nuttige vrijwilligersvacatures. 


Dit interview heeft in de Gooi en Eembode online gestaan. Met dank aan de Gooi en Eembode mogen dit interview ook op ons platform plaatsen.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
vrijwilligerswerk

Mensen helpen en zélf de taal leren

| Vrijwilliger in beeld
Aiham (42 jaar) weet als geen ander hoeveel vrijwilligerswerk kan betekenen. Voor de persoon die je helpt, ...
Lees meer
“Vermogen beheren is iets anders dan bemiddelen bij een burenruzie, maar er zijn ook overeenkomsten. Het is allemaal mensenwerk en dan gaat het wel eens mis.”

Ywe de Jong: vrijwillig buurtbemiddelaar en schuldhulpmaatje

| Vrijwilliger in beeld
“Vermogen beheren is iets anders dan bemiddelen bij een burenruzie, maar er zijn ook overeenkomsten ...
Lees meer
taalondersteuning, jongeren, vrijwilligerswerk jongeren

Sanne (17) helpt Laura (16) met Nederlands

| Vrijwilliger in beeld
Sanne helpt scholiere Laura met wennen in Nederland
Lees meer