Post | juni 2021 | Vrijwilliger in beeld | 2 min lezen

Wie schrijft toch wekelijks de vacaturecolumn voor de Vrijwilligerscentrale?

vrijwilligerswerk vrijwilligerscentrale

 

Marjolein doet naast haar fulltime baan iedere week vrijwilligerswerk, al 15 jaar lang.


Zelf noemt Marjolein Verhoeven (38 jaar) haar vrijwilligerswerk voor Versa Vrijwilligerscentrale “een extraatje voor op de zondag”. Dat ze dit ondertussen al vijftien jaar lang wekelijks doet kan ze bijna niet geloven. Ze lacht: “Vijftien jaar ja…jeetje, wat een lange tijd. Het kost mij weinig moeite en daarom voelt het niet zo lang”. Marjolein zorgt ervoor dat nieuwe vacatures bij Versa Vrijwilligerscentrale goed onder de aandacht gebracht worden in de regio. Ze bekijkt wat de vraag is van de vrijwilligersorganisatie en vertaalt dit naar een kort en pakkend bericht. Ze hoopt dat mensen zich aangesproken voelen door de tekst en dat zij zich aanmelden als vrijwilliger. Haar vacatureteksten verschijnen in de regionale huis-aan-huisbladen en worden verder verspreid binnen de gemeenten.


Na het afronden van een communicatie-opleiding begon Marjolein haar werkcarrière met een administratieve baan bij de gemeente Laren. In die tijd bestond voor haar vakgebied nog geen aparte functie binnen de gemeente. “Ik wilde toch graag mijn geleerde communicatievaardigheden bijhouden. Ik kwam toen bij de vacaturebank van Versa uit en zag dat er een vrijwilliger werd gezocht voor het schrijven van persberichten”


Ondertussen werkt Marjolein fulltime als communicatieadviseur bij de BEL-combinatie en volgens haar heeft vrijwilligerservaring haar carrière zeker een zetje gegeven. “Door mijn werk voor de Vrijwilligerscentrale kon ik mijn schrijfvaardigheden onderhouden. Als ik nu bij de gemeente lange wollige teksten tegenkom, dan kan ik deze snel kort en bondig maken. Ook heb ik geleerd om goed de hoofdlijnen uit een tekst te halen, iets wat ik ook weer in mijn baan kan gebruiken. En het staat natuurlijk ook gewoon goed op je cv, als je vrijwilligerswerk doet. Zeker in de publieke sector kan dat toch mee helpen”.


Na al die jaren kent Marjolein ondertussen de meeste vrijwilligersorganisaties in de regio. Er komen natuurlijk altijd wel weer nieuwe bij, de laatste jaren ook internationale organisaties. “Soms is mij niet helemaal duidelijk wat een organisatie precies doet of waar het voor staat. Daar verdiep ik mij dan in. Ik zet in het bericht in hoofdlijnen wat de stichting doet, zodat iemand die geïnteresseerd is ook goed weet waarvoor hij kiest.”


Ze probeert met haar tekst de juiste vrijwilliger aan te spreken. Iemand die net met pensioen is, voelt zich misschien sneller aangesproken door een zinnetje als “Houd jij ook zo van wandelen?”. Terwijl een zin zoals “Wil jij werkervaring opdoen?” of “Ontdekken of het onderwijs iets voor jou is?” eerder een pas afgestudeerde over de streep moet trekken.


Soms ziet Marjolein ook wel eens een vacature die ze zelf interessant vindt. Toch wilt ze niet wisselen van vrijwilligerswerk: “Als je ergens goed in bent en je doet het vaak, dan kost het je niet zoveel tijd en energie. Voor mij is het iedere week maar een half uurtje en daarmee is het behapbaar naast mijn fulltime baan. De Vrijwilligerscentrale is altijd blij met het werk dat ik doe.”. En die leuke vacature?…daar wijst ze mensen in haar eigen netwerk op.


Ondanks de jarenlange inzet van Marjolein blijft ze bescheiden: “Het is inderdaad vrijwilligerswerk dat ik doe, maar ik vind het toch anders wanneer vrijwilligers echt direct mensen helpen en zo veel voor een ander betekenen. Ik doe dit gewoon vanuit uit huis en draag maar een klein steentje bij”. Ze voegt er lachend aan toe: “Maar ik ben hoe dan ook blij dat ik kan helpen”Tekst: Marjolein Koens 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Vrijwilligerswerk HIlversum

Vrijwilligers King Arthur Groep halen er meer uit dan ze van tevoren hadden gedacht

| Vrijwilliger in beeld
Als ik thuis was gebleven, had ik nooit zo goed Nederlands leren spreken'

Al bij de voordeur van ‘t ...
Lees meer

“Thuis zou ik me afzonderen, hier ben ik onder de mensen!”

| Vrijwilliger in beeld
In Weesp rijd ik de Pampuslaan op. Coos, de vrijwilligerscoördinator van Hebben en Houwen, staat me al op te ...
Lees meer
Vriijwilligerswerk TTV HIlversum

Pieter Salentijn al jaren actief als vrijwilliger bij TTV Hilversum

| Vrijwilliger in beeld
‘Geweldig dat door jouw inzet meer mensen en kinderen kunnen sporten’

“Toen ik elf jaar was, verhuisden ...
Lees meer