Post | april 2020 | Vrijwilliger in beeld | 1 min lezen

Coronahulp: Bussumse buurtgenoten Joop en Odette

Interim-communicatieadviseur Odette las via haar werk in Almere over coronamaatjes. Ze vroeg zich af of er in haar woonplaats Bussum ook zoiets was. Ze keek bij de coronavacatures van de Versa Vrijwilligerscentrale, gaf zich op, werd nog dezelfde dag teruggebeld en doet nu al een dikke maand boodschappen voor buurtgenoot Joop.


Joop heeft een vergevorderde vorm van macula degeneratie, een progressieve oogaandoening die leidt tot ernstige slechtziendheid. Normaal gesproken redt hij zich prima. Hij woont zelfstandig, wandelt dagelijks 10 kilometer en is vrijwilliger bij de maculavereniging. Hij doet zijn eigen boodschappen, wel altijd met hulp van het winkelpersoneel, dat de spullen voor hem pakt.


Goed geregeld

Na de uitbraak van de coronacrisis vond hij het niet meer veilig om zelf de winkel in te gaan. “Het personeel staat heel dichtbij, want de winkelpaden zijn krap. Dus ik besloot via Versa te kijken of er een vrijwilliger was die mijn boodschappen wilde doen. Al snel belde Odette, die een paar straten verderop woont. Ik WhatsApp haar mijn lijstje en zij doet nu twee keer per week boodschappen voor me. Daarna stuur ik haar een tikkie en dat werkt prima!”


Opvallend veel 70-plussers

Odette vindt het geen enkele moeite om de boodschappen voor Joop mee te nemen. “Het voelt goed om een ander een plezier te kunnen doen. Wat me wél opvalt, is dat ik in de winkels en op straat heel veel 70-plussers zie. Dat verbaast me, omdat deze mensen tot de risicogroep behoren. Durven of willen ze geen beroep op anderen te doen?”


Heb je zelf of ken je iemand met een hulpvraag? Neem contact op met de Versa Vrijwilligerscentrale!

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Wie schrijft toch wekelijks de vacaturecolumn voor de Vrijwilligerscentrale?

| Vrijwilliger in beeld
Marjolein doet naast haar fulltime baan iedere week vrijwilligerswerk, al 15 jaar lang.

Zelf noemt ...
Lees meer

Mag ik even afrekenen?

| Vrijwilliger in beeld
Kees Osseweijer is mentor van Dirk. Als mentor behartig je de zorgbelangen van iemand die dat zelf niet (meer) ...
Lees meer

Mensen helpen en zélf de taal leren

| Vrijwilliger in beeld
Aiham (42 jaar) weet als geen ander hoeveel vrijwilligerswerk kan betekenen. Voor de persoon die je helpt, ...
Lees meer