Post | april 2024 | Hilversumse vrijwilligers aan het woord | 2 min lezen

Gemeente Hilversum investeert in 'stille doeners': "Vrijwilligers hebben vaak niet door hoe groot hun impact is"

HILVERSUM

Vrijwilligers zijn volgens de gemeente onmisbaar voor Hilversum. ’Zonder hen loopt de samenleving vast.’ Daarom gaat de gemeente de komende zes jaar structureel investeren in vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties.

Met dit actieprogramma wil de gemeente vrijwillige inzet van inwoners stimuleren, ondersteunen en waarderen. ,,Vrijwilligers hebben vaak niet door hoe groot hun impact is”, licht wethouder Gerben van Voorden (Zorg en Samenleving) toe. ,,Het zijn de stille doeners die zich inzetten voor de ander, verenigingen en goede doelen, ze vormen de ziel van de stad. Met deze uitvoeringsagenda ondersteunt de gemeente vrijwilligers en hun organisaties waar het kan en helpt hen hun impact te vergroten.”

Zonder vrijwilligers is er geen voetbalclub, geen filmtheater, geen gastvrije ontvangst in het ziekenhuis, geen dierenambulance of warme maaltijden op vrijdagavond in De Akker. En zo zijn er volgens de gemeente nog vele plekken in de stad waar vrijwilligers het verschil maken. ’Vrijwilligers zorgen voor activiteiten, verbondenheid en sociale samenhang in de stad. Door vrijwillige inzet wordt niet alleen een klus of werk gedaan, maar worden ook talenten van inwoners benut. Het geeft mensen veerkracht, maakt gelukkig en draagt bij aan hun(mentale) gezondheid.’

Filmtheater Hilversum

Directeur Christian Taal van het Filmtheater Hilversum ondersteunt dit. ,,Ik zie bij mij in het filmhuis hoeveel plezier de vrijwilligers hebben met elkaar en de bezoekers. Als vrijwilliger ben je ergens onderdeel van, hoor je ergens bij. Er is zelfs een wachtlijst bij ons. Zo graag komen vrijwilligers bij ons werken. Ik ben heel blij met deze club mensen. En raad het iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen.”

Vrijwillige inzet

Met deze uitvoeringsagenda kiest de gemeente voor de term ’vrijwillige inzet’ in plaats van ’vrijwilligerswerk’. Zo wil Hilversum inwoners ervan bewust maken dat ook een klus of boodschap doen een groot verschil kan maken. ‘Vrijwilligerswerk’ hoeft niet een keer per week of een paar uur per maand te zijn, maar kan ook eenmalig zijn. Het gaat volgens de gemeente om de inzet. Met een publiekscampagne van bestaande vrijwilligerskoppels - die vorig jaar gestart is - wil de gemeente laten zien dat iets doen voor een ander normaal, leuk en van waarde is.

Makkelijk terecht

In Hilversum zet ruim 23 procent van de inwoners boven de achttien zich actief in als vrijwilliger. Dat is iets lager dan het landelijk gemiddelde. Om potentiële vrijwilligers te vinden worden de komende jaren jongeren, ondernemers en bedrijven, mensen met pensioen en nieuwkomers doelgericht benaderd. Er komt een toegankelijk overzicht van alle vraag naar vrijwillige inzet in Hilversum waar je als inwoner makkelijk terecht kan om de juiste informatie te vinden.

Vrijwilligersorganisaties krijgen ondersteuning bij het scholen van vrijwilligers en expertise. Het aanvragen van Verklaring Omtrent Gedrag en een vrijwilligersbijdrage voor bijstandsgerechtigden wordt versimpeld. Op de Nationale Dag van de Vrijwilliger zet de gemeente tijdens het Sterren Gala alle vrijwilligers in het zonnetje en wordt de vrijwilliger en vrijwilligersorganisatie van het jaar gekozen.

Van Voorden: ,,We willen al die bestaande vrijwilligers in de stad koesteren. Zij zijn de ambassadeurs die naar anderen kunnen uitdragen hoe mooi en verrijkend vrijwilligerswerk is. Vrijwillige inzet vergroot je wereld en je ontmoet er mensen door die je anders nooit had leren kennen.”

Deel blogpost