Post | mei 2024 | Hilversumse vrijwilligers aan het woord | 2 min lezen

Het verhaal van Nicole Wendt

Nicole Wendt

“Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”, het is een bekende uitspraak die zeker ook slaat op vrijwillige inzet. Als organisaties en vrijwilligers de verbinding opzoeken, is er veel meer mogelijk rond vrijwillige inzet. Adviseur vrijwillige inzet van Vrijwilligerscentrale Hilversum, Nicole Wendt, vertelt hierover: “Door samen te werken bereik je mooie resultaten. Bij ideeën draagt het bijvoorbeeld bij aan het creatieve proces, zorgt het voor draagvlak en bereik je meer mensen. Zo kan een klein idee uitgroeien tot een mooi initiatief waarbij verschillende partijen samenwerken. Een mooi voorbeeld hiervan is de campagne Let’s Meet met de kletslintjes en praatpalen; de 2 actiesymbolen maken op een laagdrempelige manier zichtbaar dat iemand openstaat voor een gesprekje met een ander.

Samenwerken zorgt voor constructieve energie die groeit. Als je met meerdere organisaties en/of vrijwilligers bij elkaar komt maakt dat van alles los. Met elkaar vergroot je zo de impact van een initiatief.”

Daarbij is een goede basis essentieel om fijn te kunnen samenwerken. Nicole merkt dat de volgende punten nodig zijn voor een goede en constructieve samenwerking: “Voor mij is belangrijk om altijd vanuit een gelijkheid samen te werken, dus naast elkaar te staan. Daarnaast komt goed luisteren naar elkaar de samenwerking ten goede. Neem ook ieders ideeën mee in het proces en kom tot een resultaat waarbij iedereen zich gehoord voelt.”

 Nicole kent vanuit haar rol als adviseur verschillende voorbeelden waarbij samenwerking werkt: “Zo zoeken we de samenwerking op tussen de gemeente, vrijwilligersorganisaties en Hilversummers als het gaat om het beleid rond vrijwillige inzet in Hilversum. Een ander mooi voorbeeld van samenwerking is het festival De Parade dat op 1 september plaatsvindt. Met een hoop organisaties wordt er een groots evenement georganiseerd voor en door mensen met een beperking waarbij iedereen welkom is.”

Binnen Vrijwilligerscentrale Hilversum heeft samenwerken en verbinden een centrale rol. Nicole: “143 organisaties hebben een account op de website van Vrijwilligerscentrale Hilversum. Dat is een groot netwerk van organisaties die elkaar op die manier kunnen vinden om de samenwerking op te zoeken. In mijn werk zoek ik ook vanuit mezelf graag de samenwerking op. Als ik met een organisatie ergens over in gesprek ben, vind ik het mooi om te kijken of een andere organisatie hierbij kan ondersteunen of hier zelf ook iets aan heeft. Voor de Wereldvluchtelingendag op 20 juni kijken we bijvoorbeeld met 4 partijen, VluchtelingenWerk, het COA, De Hoorneboeg en Vrijwilligerscentrale Hilversum, naar mogelijkheden voor samenwerking. Iedere partij vormt een belangrijke schakel in het proces. Door ieders expertise, kracht en netwerk te gebruiken komen we tot een mooi resultaat. Een ander voorbeeld is de verbinding tussen twee Hilversumse speeltuinen, die ervoor heeft gezorgd dat ze elkaar kunnen versterken. Zo hebben ze gezamenlijk een BHV cursus aangeboden aan hun medewerkers en zijn ze samen op zoek gegaan naar vrijwilligers.”

Ben jij een maatschappelijke organisatie die gebruik maakt van vrijwilligers en geloof je in de kracht van samenwerking? Neem contact op met Nicole Wendt voor een open gesprek: 06 1396 6525 of [email protected]


Dit artikel maakt deel uit van de campagne 'Alles dat je aandacht geeft groeit'. Klik hier als je meer wil weten over deze campagne.

 

Deel blogpost