Post | juni 2024 | Hilversumse vrijwilligers aan het woord | 2 min lezen

Parel Immaculate

Sinds een paar maanden is Immaculate inwonend bij COA-locatie Gooiland en ze is helemaal alleen. Ze komt oorspronkelijk uit Uganda en is 25 jaar. Tijdens een van de spreekuren van de Meedoen Balie i.s.m. COA heb ik Immaculate ontmoet. Ze sprak me aan met een zacht stemmetje en ik moest me echt concentreren om haar te verstaan. Maar ze sprak keurig en vloeiend Engels! Ze stelde zichzelf voor als Immaculate, roepnaam Immy en ze wilde graag vrijwilligerswerk doen, het liefst met de ouderen. Dus ik voor haar op zoek en we kwamen terecht bij Ridderspoor van King Arthur. Na een kennismakingsgespreken een rondleiding was ze enthousiast en ook vroeg ze vrij snel over de verpleging en waar de verplegers waren. Ik gaf antwoord en liet het daarbij. Immaculate zou de weken erna beginnen met het kennismaken van de bewoners en langzaamaan vertrouwen en bekendheid opbouwen. Zogezegd zo gedaan. Via Ridderspoor kwamen we ook bij Hilverzorg Zonnehoeve terecht, bij de creatief activiteit met ouderen. Verlegen en vrolijk en breedlachs stelde ze zichzelf weer voor. Ook bij Hilverzorg maakte ze een goede indruk en ging ze de uitdaging aan om bij de creatieve activiteit te assisteren.

Op de terugreis waren we samen met Firas, die eveneens bij het COA inwonend is, en we vroegen haar waarom ze zo zacht sprak en al pratende vertelde ze wat haar beroep in Uganda was. Het bleek dat ze in haar thuisland een gecertificeerd vroedvrouw en verpleegster was!!! Een certificaat in Uganda staat gelijk aan een diploma in ons land. "Ben je verpleegster en vroedvrouw? Wow, wat een parel ben jij, Immaculate!!!. Dat moet je vertellen, lieve schat!". Immaculate had nooit iets verteld over haar baan in Uganda, want zij dacht dat ze helemaal opnieuw moest beginnen in een ander land, en dat haar diploma's en werkervaring er niet toe deden. Welnee, riepen Firas en ik, juist vertellen want dat is heel belangrijk. Immy straalde van oor tot oor, echt waar? Gelden mijn certificaten hier ook??


Bij het aanvragen van een VOG-voor niet ingezetene, een verklaring voor goed gedrag voor mensen die asiel status hebben, hebben we het certificaat en diploma ven haar toegevoegd, zo ook doorgestuurd naar Ridderspoor en Hilverzorg. Beide organisaties waren heel blij met Immaculate en haar geschoolde deskundigheid. Op het moment mag Immaculate kleine verpleegkundige handelingen verrichten en wordt ze door een andere verpleegster ingewerkt. Inmiddels is de VOG-voor niet ingezetene binnen en bloeit Immaculate helemaal op. Deze parel van het COA praat zelfs niet meer zachtjes maar is goed te verstaan. Ik ben heel trots op haar! Doet ze maar mooi in haar eentje!! 

 

Deel blogpost