Post | februari 2022 | Vrijwilliger in beeld | 3 min lezen

Pieter Salentijn al jaren actief als vrijwilliger bij TTV Hilversum

Door Laura Calis
Vriijwilligerswerk TTV HIlversum

‘Geweldig dat door jouw inzet meer mensen en kinderen kunnen sporten’


“Toen ik elf jaar was, verhuisden we. En hoewel ik eerder, niet onverdienstelijk, had gevoetbald, wilde ik het tafeltennissen wel eens proberen. Die zomer had ik veel getafeltennist en het leek me wel wat. Grappig detail is dat de plaatselijke voetbalclub in onze nieuwe woonplaats werd gesponsord door de directe concurrent van mijn vader, dus hij was er ook wel blij mee dat ik ging tafeltennissen.”

Dat vertelt Pieter Salentijn, vrijwilliger bij Tafeltennisvereniging Hilversum (TTV Hilversum). Inmiddels ziet deze Hilversummer bijna Abraham en tafeltennist nog steeds. Maar als kind zag hij al dat een vereniging alleen kan functioneren als er mensen zijn die een stapje extra willen zetten voor de club. “En als je zelf als lid van een vereniging iets wordt gevraagd, dan vind ik dat je het ook moet doen.”


Zelf is Salentijn al heel wat jaren actief op het wedstrijdsecretariaat: het regelen van wedstrijden en toernooien. “We hebben bij TTV Hilversum 26 teams die elke week competitie spelen. De Nederlandse Tafeltennisbond vraagt ons ook regelmatig om toernooien te organiseren. Dat komt mede doordat we over een eigen accommodatie beschikken, achter het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum. Met wie we overigens een hele prettige samenwerking hebben. Soms, bijvoorbeeld met die grote toernooien, kunnen we hun gymruimte erbij gebruiken. Dan zijn we dagen bezig met het in orde maken van alleen al de zaal. Dat is behoorlijk aanpoten, want er doen wel honderden mensen mee. Maar als het dan eenmaal klaar is, en het is allemaal gelukt, ben ik onwijs trots dat we het weer zo snel voor elkaar hebben weten te boksen. Dat geeft me zoveel voldoening.”  


Dus er is genoeg te doen

Als vrijwilliger doe je eigenlijk allerhande zaken, van alles wat er voorbijkomt. Hoe doet Salentijn dat en neemt dat niet heel veel tijd in beslag? “De ene week wat meer dan de andere natuurlijk. Ik ben er niet altijd, ik heb ook een gezin en overdag heb ik mijn normale werkzaamheden. Ik tafeltennis zelf dus ook. Dan hoor en zie je allerlei dingen die er spelen, ook onderling. Gelukkig zijn er bij TTV Hilversum veel vrijwilligers actief. Zo zijn er ouders van jeugdleden die veel meehelpen, oud- jeugdleden die ondersteunen. Maar het kan altijd beter.” 

Vooral mensen die zich wat langer voor de vereniging willen inzetten, zijn welkom.


Salentijn: “We hebben bijna 350 leden, qua jeugdafdeling hebben we een van de grootste van Nederland. Dus er is genoeg te doen. En de instroom is goed. Vooral vanuit de kant van de expats zijn er veel volwassenen en kinderen die tafeltennissen. In Nederland is tafeltennis toch niet zo’n populaire sport als in het buitenland.” Het is juist goed om je vaardigheden niet alleen zakelijk in te zetten


Een grotere participatie van de leden zou ook mooi zijn. Als iedereen wat doet, wordt het wel wat makkelijker. “Met meer mensen kun je tenslotte meer doen en kost het je per persoon minder.” Mochten er nu mensen thuis zitten en nadenken over vrijwilligerswerk, wat raad je hen aan? “Gewoon doen” zegt Salentijn. “Heel makkelijk. Het is juist goed om je vaardigheden niet alleen zakelijk in te zetten. Als je nagaat, dat door jouw inzet meer mensen en kinderen kunnen sporten, dat is toch geweldig? Het kost je niks, hoogstens wat tijd, en het geeft zo veel voldoening. Bovendien kun je je persoonlijk verder ontwikkelen, breid je je sociale netwerk uit en krijg je meer binding met je omgeving. Sommigen vullen ook hun zakelijke netwerk weer uit door de contacten met de andere vrijwilligers. Er komen hier mensen met allerlei verschillende achtergronden: juridisch, ict, financieel. Hun kennis en kunde zetten zij in onze vereniging in. Voor de communicatie zoeken we trouwens nog meerdere mensen. Het is voor ongeveer twee tot vier uurtjes per week.” 


Iets voor jou?

Heb je interesse in de vrijwilligersvacature bij TTV Hilversum? Meer weten of aanmelden kan via https://www.versavrijwilligerscentrale.nl/o/Tafeltennis-Vereniging-Hilversum/vacatures. Ook voor andere leuke en nuttige vrijwilligersvacatures.  

Fotograaf: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Dit interview heeft in januari op de Gooi en Eembode online gestaan.

Met dank aan de Gooi en Eembode mogen we dit interview ook op ons platform plaatsen.

Deel blogpost