Post | januari 2023 | Hilversumse vrijwilligers aan het woord | 4 min lezen

Sonja Zeven helpt mee in opvang Heuvellaan Hilversum

Door Laura Calis

‘Door het doen van vrijwilligerswerk begin ik me steeds meer thuis te voelen in Hilversum’


Ze zag het nieuws over de vluchtelingen uit Oekraïne dit voorjaar en besloot dat ze wat wilde doen. Sonja Zeven zag een oproep voor vrijwilligers op Facebook, liep het voormalige VARA-gebouw, waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen, binnen en ging niet meer weg.


Ze heeft al heel wat gedaan voor en met de bewoners van de noodopvang op Heuvellaan 50. Zeven begon met het helpen bij de buffetdienst: heel praktisch het eten klaar zetten en uitserveren. Daarna zat ze bij de servicedesk. “Bij de servicedesk ontmoette ik een groep fantastische vrouwen die zich enorm inzette voor de mensen die hier verblijven en voor de mensen die willen helpen. Zeker op het begin liepen veel mensen aan bij het gebouw, die wilden allemaal iets doen.”  


‘Het is mooi als je de kinderen iets leuks kan geven’


Zeven vertelt dat de overheid de basisbehoeften verzorgt: het bed, bad en brood. “Het inkleuren daarvan, dat doe ik, dat doen wij”, vertelt ze. Zo bakt ze bijvoorbeeld verjaardagstaarten voor de Oekraïense kinderen in de opvang. “Een andere vrouw had dit opgezet en een kalender met de verjaardagen erop gemaakt. Als een verjaardag in het zicht is, wordt in de appgroep bijvoorbeeld gedeeld: ‘We hebben een taart nodig voor een jongen die vijf jaar wordt en van Pokémon houdt’. Die maak je dan. Het is mooi als je de kinderen iets leuks kan geven. Soms mag je ook mee als de taart wordt gegeven. Dat is iets magisch.”  


Toen een groep van 23 Oekraïense jongeren van 12 tot 17 jaar in mei fietsles nodig had, omdat ze in Naarden naar school zouden gaan, was dat ook snel geregeld op de Heuvellaan. Zowel de fietsinstructeurs als de fietsen. Zeven bedacht dat regenkleding ook wel aangenaam zou zijn voor deze jongeren. Middels een oproep via de website hilversummers.nl doneerden Hilversummers hun regenkleding voor de kinderen en doneerde onder andere een Hilversums koor door hen ingezameld geld voor dit doel. “Van die kleine praktische dingen waar je mee kan helpen. Je loopt hier gewoon rond en kijkt wat er nodig is. Waar je kan helpen, doe je dat”, vertelt Zeven.  


Verjaardagstaart voor een van de kinderen in de noodopvang. 


Priester 

Samen met andere vrijwilligers en de bewoners organiseert Zeven feestdagen, waaronder ook Nederlandse feestdagen. Zoals Koningsdag, toen ze de hele zaal oranje hadden aangekleed en versierd. Met Pasen kwam er zelfs een priester vanuit Oekraïne over naar de Heuvellaan voor de paasviering. “Dat was zo speciaal. Je leert hier ook heel veel van hun cultuur. Zo verzamelen ze eten wat niet is gegeten tijdens de vasten, in mandjes. De mandjes waren nu gevuld met Nederlandse lekkernijen dankzij donaties van bedrijven, hulp van scholen en individuen. Het was een brug tussen hun en onze cultuur. De inhoud van de mandjes wordt met Pasen door de priester gezegend, waarna het met elkaar wordt gedeeld en gegeten.”  


Afgelopen weekend vierden ze het halloweenfeest in de opvang op de Heuvellaan. Zeven hielp ook mee met de organisatie hiervan. “We zetten dan hulpvragen uit. Voor Halloween zochten we bijvoorbeeld mensen die kunnen schmincken. Uiteindelijk kregen we veel hulp voor de hele dag. Kinderen werden geschminckt, ze konden spelletjes doen, veel snoep eten en ‘s avonds keken ze gezellig naar een film met popcorn erbij. Het is heel fijn om dit te kunnen organiseren en de kinderen een blije dag te kunnen geven.”  


Belangrijk

Als er een initiatief is om iets te organiseren, komt er vanuit de Oekraïense gemeenschap in het oude VARA-gebouw altijd veel steun. “Het zijn niet alleen de vrijwilligers die de initiatieven ondersteunen, het zijn ook de mensen zelf. Iedereen helpt mee. Mijn kinderen, ik heb een dochter van 11 en een zoon van 15 jaar, helpen ook regelmatig mee. Dat vind ik ook belangrijk om ze mee te geven”, vertelt Zeven.  

Er is niets beters om je ziel te helen, dan een kop Oekraïense kippensoep.

Op vrijdag kunnen de bewoners zelf koken. Ook Zeven is dan vaak in de keuken te vinden, tussen de Oekraïense vrouwen. “De sfeer is geweldig. Samen in de keuken. We verstaan elkaar helemaal niet, maar met een vertaalapp probeer ik dan te achterhalen hoe ik die komkommer moet snijden. Veel mensen komen op vrijdags meehelpen. Ik zeg altijd: er is niets beters om je ziel te helen, dan een kop Oekraïense kippensoep. Die is echt heel lekker.” 

Met het doen van dit vrijwilligerswerk komt Zeven veel inspirerende mensen tegen. Zowel bij de vrijwilligers als bij de bewoners. “Ik ontmoet mensen die stuk voor stuk bijzonder zijn en erg betrokken bij de samenleving.” Na in België te zijn opgegroeid en in Londen te hebben gewoond, is Zeven vier jaar geleden naar Nederland verhuisd. Naar Hilversum. “En daar heb ik geen moment spijt van. Door het doen van vrijwilligerswerk begin ik me steeds meer thuis te voelen in Hilversum.”  

“Er zijn veel dingen die je als vrijwilliger kunt doen en er is altijd behoefte aan vrijwilligers. Je hoeft niet meteen hele dagen vast te leggen, al kun je maar een keer per week één of twee uurtjes. Het is wel belangrijk om iets te doen, wat dicht bij je hart ligt. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Je krijgt er echt heel veel voor terug.” Op de opvanglocatie aan de Heuvellaan zijn nieuwe vrijwilligers welkom. Ook met het oog op de nog te realiseren locatie aan de Anton Philipsweg, waar begin volgend jaar 500 Oekraïense vluchtelingen worden gehuisvest, kunnen vrijwilligers aan de slag. 


Iets voor u? 

Heeft u interesse in een vrijwilligersvacature als vrijwilliger op de opvang van Oekraïense vluchtelingen? Meer weten of aanmelden kan via www.versavrijwilligerscentrale.nl. Ook voor andere leuke en nuttige vrijwilligersvacatures. 

Deel blogpost