Post | augustus 2024 | Organisatie in beeld | 3 min lezen

De Gooise Academie aan het woord

Frans Hesp voorzitter Gooise Academie

De Gooise Academie voor Beeldende Kunsten biedt cursussen op het gebied van tekenen en schilderen; boetseren, beeldhouwen en keramiek; en digitale kunst. Frans Hesp bekleedt onbezoldigd de rol van voorzitter bij de Gooise Academie. In dit artikel vertelt hij over deze rol, de organisatie, maar vooral over de inzet van vrijwilligers binnen de academie. Want, hoe belangrijk zijn zij? Hoe zorgt de academie dat vrijwilligers zich graag bij hen inzetten? En hoe werven zij nieuwe vrijwilligers?


Van ‘de man van’ tot voorzitter

De Gooise Academie heeft 22 hooggeschoolde docenten in dienst. Zij zijn de enige betaalde krachten. Daarnaast worden alle bestuursfuncties bekleed door vrijwilligers en zijn er vrijwilligers actief als beheerder en binnen de communicatie die hiervoor een fiscaal toegestane vergoeding ontvangen. Samen zet het team zich in om te zorgen dat alles binnen de organisatie goed verloopt. De bestuurders zijn, naast bestuurlijk, ook operationeel betrokken. Als collectief zorgt het team ervoor dat iedere cursist, van beginner tot gevorderde, zich welkom voelt en plezier beleeft aan het brede cursusaanbod van circa 50 cursussen.

Zo ook de vrouw van Frans. Zij is al bijna 30 jaar cursist bij de academie als Frans wordt gevraagd voor de rol van voorzitter. “Ik kwam regelmatig mijn vrouw ophalen bij de academie en maakte dan ook altijd een praatje. Mijn voorganger zat in dezelfde groep als mijn vrouw en vroeg op een dag of het voorzitterschap niet wat voor mij zou zijn. Na 6 jaar was hij op zoek naar een opvolger.” Inmiddels is Frans alweer 2 jaar voorzitter. “Mijn belangrijkste drijfveer is, dat ik het altijd goed heb gehad tijdens mijn carrière en nu graag iets terug wil doen voor de maatschappij. Als voorzitter ben ik eindverantwoordelijk voor het wel en wee van de academie. Verder is het werven van nieuwe vrijwilligers een prioriteit. Daarnaast onderhoud ik het contact met externen.”


Geen ivoren toren maar gelijkheid en collectiviteit

Alhoewel Frans voorzitter is, benadrukt hij dat het een gezamenlijke prestatie is. “Het team is nauw betrokken. 2 keer per jaar houden wij een teamvergadering. Daarbij is iedereen aanwezig en welkom om iets te presenteren. Wij willen de afstanden binnen de organisatie zo klein mogelijk houden, het bestuur zit niet in een ivoren toren.”

Dat maakt het een fijne plek voor vrijwilligers om zich in te zetten. In totaal zijn er op dit moment 5 vrijwilligers actief. “Ik waardeer ieders inzet enorm. Ik heb veel respect voor alle vrijwilligers.”


Hoe zij nieuwe vrijwilligers werven

Op dit moment zoekt de academie nog een aantal vrijwilligers. “Wij zoeken nog een bestuurslid en vrijwilligers voor de communicatie - met name voor social media - en beheer.” Voor het werven van vrijwilligers benut de organisatie verschillende middelen. “Er is sprake van mond tot mond reclame, wij vermelden vacatures in onze nieuwsbrief, hebben eens in de zoveel tijd een open dag, maken steeds meer gebruik van social media en hebben nu ook de Vrijwilligerscentrale BEL ingeschakeld.”


Het contact met Vrijwilligerscentrale BEL

De Vrijwilligerscentrale BEL is onderdeel van de Versa Vrijwilligerscentrale en lokaal actief binnen de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren. Om passende vrijwilligers te vinden, is Frans in gesprek geweest met Annemieke Biemond, Adviseur Vrijwillige Inzet bij vrijwilligerscentrale BEL. Inmiddels staan de vacatures op de vacaturebank van de Vrijwilligerscentrale. Frans is positief over het contact met de Vrijwilligerscentrale. “Het was een goed gesprek en ik heb er een zeer positief gevoel bij.”

Toch blijft het een uitdaging om nieuwe vrijwilligers te vinden. “Het is niet altijd gemakkelijk om mensen te vinden die zich voor langere tijd willen committeren. Ik denk dat mensen druk zijn met andere dingen. Door de vergrijzing is er bijvoorbeeld een grote groep mantelzorgers die het te druk heeft.”


Intrinsieke motivatie dé kwaliteit van een goede vrijwilliger

Maar, voor nu is Frans vooral heel blij met alle vrijwilligers. “Iedereen staat in zijn kracht en als er een vrijwilliger uitvalt, is een ander altijd bereid om bij te springen. De sfeer is fijn en de inzet groot.”

En wat zijn volgens Frans goede kwaliteiten van een vrijwilliger? “Dat is afhankelijk van de rol. Wat ik zelf vooral belangrijk vind, is het hebben van intrinsieke motivatie. Geld moet geen drijfveer zijn. Je moet nooit het gevoel hebben dat je vrijwilliger ‘moet’ zijn. Zorg dat jij je inzet voor een organisatie die jou aanspreekt.”

Deel blogpost