Post | mei 2024 | Campagne - Alles dat je aandacht geeft groeit | 2 min lezen

Het verhaal van Danielle van der Straten

Danielle van der Starten

“Een hospice, is dat niet een hele sombere omgeving waar het vooral over de dood gaat?” Dat is een vraag die Danielle van der Straten (51) vaak krijgt als ze vertelt dat ze vrijwilliger is bij Hospice Kajan in Hilversum. Volgens Danielle zou je kunnen stellen dat het omgekeerde meer waar is. In dit artikel vertelt zij op welke manier het thema ‘Alles dat je aandacht geeft groeit’ verweven is binnen een plek waar het leven en de dood hand in hand gaan. 

 

Danielle zet zich, naast haar betaalde baan, inmiddels bijna 4 jaar vrijwillig in voor het hospice. Dit doet zij één dagdeel in de week. “Mijn vader verbleef voor zijn overlijden in een verpleeghuis. Toen ik daar een keer iets deed om een andere bewoner te helpen merkte ik hoeveel voldoening ik daaruit haalde. Niet alleen kon ik diegene helpen, ik kreeg er ook veel waardering voor. De zorg sprak mij aan, maar ik werk zelf als commercieel medewerker bij een groothandel in levensmiddelen en het roer helemaal omgooien vond ik te heftig. Als vrijwilliger kan ik het zorgen voor een ander alsnog opzoeken.” 

 

Danielle is begonnen als zorgvrijwilliger, maar zet zich inmiddels in als gastvrouw. Als gastvrouw ben je een beetje het visitekaartje van het hospice, bied je liefdevolle aandacht en zorg je voor een warm ontvangst. Voor Danielle voelt het alsof zij twee banen heeft: “ik vind beide rollen even belangrijk. Als iemand mij vraagt wat ik doe, noem ik zowel mijn betaalde baan als mijn vrijwilligersfunctie. Bij de ene rol krijg ik betaald en bij de andere rol niet. Die rol biedt mij op een andere manier zoveel. Mensen zijn heel dankbaar. Daarnaast vergroot mijn inzet zowel het welzijn van de bewoner en naasten als mijn eigen welzijn. Daarnaast leert het mij om in te zien wat echt belangrijk is.” 

 

Het vergroten van iemands welzijn is ook de groei door aandacht die Danielle ervaart binnen haar rol: “Door een ander aandacht te geven vergroot je zijn of haar welzijn. Je probeert iemands leven nog zo aangenaam mogelijk te maken en tegelijkertijd bied je iemand begeleiding rondom het levenseinde. We proberen met het hele team iemand een warm huis en alle benodigde zorg te bieden. Zo ontzorgen we ook de naasten die op die manier de zorgrol kunnen loslaten en hun volledige aandacht op de persoon kunnen richten.” 

 

Natuurlijk is er binnen het hospice ook ruimte voor de dood. “Je weet dat iemand die in het hospice verblijft vaak niet lang meer te leven heeft. Toch is het geen naargeestige plek waar we continu met de dood bezig zijn. Het leven en de dood gaan samen en het stukje afscheid hoort daarbij. Ik ben vooral bezig met hulp en aandacht bieden aan bewoners en hun naasten. Groei heeft dus een bijzondere betekenis binnen het hospice. Het gaat vooral over het vergroten van iemands welzijn. Ik vind het mooi dat ik daar aan bij kan dragen. Er voor een ander zijn, dat is mijn drijfveer en het laat mij groeien als persoon” 


Dit artikel maakt deel uit van de campagne 'Alles dat je aandacht geeft groeit'. Klik hier als je meer wil weten over deze campagne. Op zoek naar waardevol vrijwilligerswerk? Hospice Kajan is nog op zoek naar vrijwilligers! Kijk op vchilversum.nl voor deze en andere leuke vrijwilligersvacatures.

 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Nicole Wendt

Het verhaal van Nicole Wendt

| Campagne - Alles dat je aandacht geeft groeit
“Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”, het is een bekende uitspraak die zeker ook slaat op vrijwillige ...
Lees meer
Het verhaal van Pietje Vlot

Het verhaal van Pietje Vlot

| Campagne - Alles dat je aandacht geeft groeit
Vind jij het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en te werken aan persoonlijke groei? Je vrijwillig ...
Lees meer

Het verhaal van Annemieke Biemond

| Campagne - Alles dat je aandacht geeft groeit
Iedere vrijwilliger heeft – in de BEL gemeenten doet maar liefst 26,7% van de volwassen vrijwilligerswerk!- ...
Lees meer